Eşi özel sektörde çalışanların eş durumu nedeniyle atanabilmeleri için "son 2 yılda 360 gün prim ödeme" şartı, "son 4 yıl içinde 720 gün sigorta primi ödeme" şeklinde değiştirildi. Ayrıca, eşi özel sektörde çalışan stratejik personelin eş durumu atamaları da yapılmayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu, teknolojinin bu noktada olmadığı günlerin alışkanlığıyla hâlâ daha, 1 yılı 360 gün olarak kabul ediyor. Yani her yıl 5 gününüz hesaba katılmıyor ve 25 yıl prim ödemek zorunda olan birinin toplamda 125 günü, bir kurum istiyor diye Uzay boşluğunda yok oluyor.
360 gün (12 ay) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 360*143,08 = 51.508,8 TL. 450 gün (15 ay) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az: 450*143,08 = 64.386 TL.
Aynı yer kavramından aynı işyeri kavramı değil 6245 sayılı Kanunun yer alan "aynı yer" ifadesi anlaşılmalıdır. Yani bir kişi örneğin aynı ilde 360 gün sigortalılığı farklı işyerlerinde olabilir.
Dolayısıyla eşi SSK'lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip. Bu durumdaki kişiler için son 2 yılda en az 360 gün prim yatırılmış olması gerekiyor. Ancak son iki yılda bir yıl prim yatırılmış eşler için memur olmasa bile tayin hakkı talep edilebiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Dört yılını dolduran eş tayin talebinde bulunabilir. Özel sektörde çalışan eş, son bir yılın içinde 720 günlük sigorta pirimini tamamlamış olmalıdır.
Örneğimizdeki sigortalı, hastalık hallerinde sağlıktan yararlanabilmesi için işe girdikten sonra 30 gün beklemelidir. Ancak, hali hazırda anne- babasının ya da eşinin- çocuğunun sigortasından yararlanarak muayene olan kişilerin işe girdikten sonra 30 gün beklemesine gerek yoktur.
Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
EŞ DURUMU MAZERETİ BAŞVURUSUNDA GEREKLİ BELGELER;
Evlilik cüzdanı örneği, • Başvuru tarihleri arasında alınacak eşine ait ikametgâh belgesi, • Başvuru tarihleri arasında E-Devlet üzerinden alınacak hizmet belgesi.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
15 yıl 3600 gün şartı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Mülga 506 sayılı Kanunda düzenlenen yaşlılık aylığı almak için belirlenmiş prim günü ve yıl şartından kaynaklanmaktadır.
Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Bu husus 1475 sayılı eski İş Kanunun yürürlükte kalan ve halen geçerliliğini sürdüren son ve tek maddesi Madde 14/5' e dayanmaktadır.
Ek göstergesi 3000, emekli aylığı 5 bin 727 lira ve emekli ikramiyesi 202 bin 909 lira olan bir polisin yeni düzenlemeye göre ek göstergesi 3600, emekli aylığı 6 bin 861 lira ve emekli ikramiyesi de 247 bin 408 liraya çıkacak.
Yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranıyor. EYT şartları 1999 yılı öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50 ila 55 yaş şartını sağladıklarında emekli olma hakkı kazanacak.
Bir takvim yılı 365 gün, artık yıl ise 366 gündür.
SGK tarafından yıl 360 gün olarak esas alınmaktadır. Yılın fiilen kaç gün ettiğinden bağımsız olarak yılın standart olarak 5 gün az bir şekilde hesap edilmesi sigortalıların pek çok hak kaybına ve mağduriyetlerine neden olmaktadır.
Eş durumu tayini Ocak ve Temmuz aylarında ilan edilen kuralarla yapılır. Diğer tayinleri 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra isteyebilir.
Özel sektörde çalışan eşin bulunduğu ilde dört yıl boyunca 720 gün sosyal güvenlik primi ödenmiş olması ve tayin isteyeceğiniz zaman halen çalışır olması gerekir. 720 gün prim dört yıl içerisinde kesintili olabilir, aynı il içerisinde iş değişikliği yapabilir.
Eş durumundan tayin hakkı sadece memur çiftler için geçerli değil. Şart kaldırıldı, artık eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
ATAMA TARİHİ BELLİ OLDU!
Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değişikliği atamaları 23 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.
Eş durumu tayininde hizmet puan şartı aranmayacak.
CEVAP: Eş durumu tayini yapmak isteyen memur veya öğretmenler hayatlarında, bir defa dahi olsa, bu şekilde bir ifade duymuştur. Ne Danıştay kararlarında ne de bize ulaşan idare veya bölge idare mahkemesi kararlarında, eş durumu tayinlerini 90 km. ile sınırlandırılan bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre aile birliğinin devam ettiği belgelenen genel sağlık sigortalısı olmayan eşin, genel sağlık sigortalısı eşinden dolayı sağlıktan yararlandırılabilir.
Buna göre, kızınız 1 Ekim 2008 tarihinde bakmakla yükümlü olduğunuz kişi olarak sizin üzerinizden sağlık yardımı alıyor idiyse, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünü sona erdiren evlenme durumunun ortadan kalkmasıyla, yeniden bakmakla yükümlü olduğunuz kişi olarak sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir.
Sosyal güvenlik sistemi, son dönemdeki sosyal güvenlik reformları ile birlikte önemli değişimlere uğradı. Bu reform sürecinden sigortalı olarak çalışan kadınlar, kız çocukları, eş ya da anne olan kadınlar da doğrudan etkilendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri