Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'
KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.
Buna engel olabilir miyiz?" sorusunu yöneltti. Feride Hilal İmal soruya şu yanıtı verdi: Çatı kat mülkiyeti kanunu gereği ortak alan olarak kabul edilir ve tüm kat maliklerinin açık bir şekilde rızası olmadıkça tek bir kat malikine özgülenemez ve bu bölgeye teras vb. yapılar inşa edilemez.
Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır. Çatının tamamı ya da bir kısmının herhangi bir kat maliki tarafından kapatılması, çevrilmesi, özel alan haline getirilmesi uygun değildir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
İlgili 41 soru bulundu
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Anayasanın TCK Madde 184 imar kirliliğine neden olma suçu maddesi gereğince kat maliklerinin rızası olmadan yapılan teras balkon kapatma işi tamamen suç sayılmaktadır.
2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır. Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz.
Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.
Çatı tamiri gerektiren işlemlerin her biri bu kapsama girmez. Ruhsat alınması gereken ve alınmaması gereken tamirat ve tadilat işleri vardır. Basit tamir ve tadilat olarak ifade edilen işlemler için ruhsata gerek yoktur.
Kat Mülkiyeti hakları Kanuna göre çatı binaların ortak kullanım alanı olarakbelirtilmektedir. Bu kanuna göre çatı yalıtımı da ortak kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait olup yine çatı tamiratı ve tadilatından kaynaklanan giderleri tüm bina sakinlerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur. Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Binanın çatı ile son katı arasında yapılan küçük bölüme çatı katı denir. Çatı katı inşa edilirken konforlu bir yaşam alanı ya da depolama alanı oluşturmak için ısı yalıtım, havalandırma ve aydınlatma konularına önem verilmesi gerekir. Binalarda ısı kaybının önemli bir kısmı çatıdan olur.
Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır. Bu ceza duruma bağlı olarak yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı 6 iş günü içerisinde bildirmeyen ilgili kişilere verilebilmektedir.
Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.
Apartmanda aynı kat malikine ait dairenin birden fazla kişiye bölünerek veya birlikte kiraya verilmesi ya da alt kiracılık hallerinde sizin şikayet ederk değişitrebileceğiniz bir durum yok maalesef.
7) (Ek:RG-2/9/1999-23804) Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz. Bu kısımlarda ancak son kattaki bağımsız bölümlerle irtibatlı piyesler yapılabilir.
ÇATI PİYESİ NEDİR? Çatı piyesi, çatı eğimi içinde kalmak koşuluyla altındaki bağımsız bölüme ait bu bölümle içeriden irtibatlı yapılan, terasların da dahil olabildiği mekanları anlatır. Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların mimari karakterine, yapılacak binanın nitelik ve ihtiyacına uygun olması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri