Nadiren son kullanma tarihi geçen ilaçlar zararlı olur. Yani son kullanma tarihi her zaman ilacın etkisinin geçtiği ya da emniyetsiz olduğu anlamına gelmemektedir. Çoğu medikal otoriteye göre, son kullanma tarihi bir yıl bile geçse ilacın kullanılabileceğini söyler.
''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Ancak genel olarak, çevre ve canlılar üzerinde sahip olabilecekleri etkilerden dolayı ilaçların çöpe atılması tavsiye edilmez. Eğer elinizde tarihi geçmiş bir ilaç veya ilaçlar varsa, bu ilaçları çöpe atmak yerine en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna iade etmenizi öneriyoruz.
Dr. Yorulmaz, şöyle konuştu: “Gerekli miktarda ilaç almak, doktorun tavsiye ettiği tedavi süresince kullanmak veya son kullanma tarihi geçen ilaçları imha etmek gereklidir.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra XANAX'ı kullanmayınız.
İlgili 16 soru bulundu
Nadiren son kullanma tarihi geçen ilaçlar zararlı olur. Yani son kullanma tarihi her zaman ilacın etkisinin geçtiği ya da emniyetsiz olduğu anlamına gelmemektedir. Çoğu medikal otoriteye göre, son kullanma tarihi bir yıl bile geçse ilacın kullanılabileceğini söyler.
Kullanım süresi 2 yıl olan bazı ithal ilaç ürünlerinin, aynı kimyasal maddeden üretilmiş yerli ilaçlarda kullanım süresi 5 yıla kadar çıkıyor!
İlacın üzerine basılan tarih, üreticisinin ilacın güvenliğini ve tam gücünü garanti ettiği tarihtir. İlacın güvenli ve etkin kalabileceği gerçek son kullanma tarihi ise tartışmaya açık bir konudur. FDA 1979'dan bu yana, ilaç şirketlerinin reçeteli ve reçetesiz ilaçlara son kullanma tarihleri koymalarını şart koşuyor.
Ambalajındaki son kullanma tarihinden sonra ASPİRİN'i kullanmayınız. “Son Kull. Ta.:” ibaresinden sonra yazılan rakam ayı temsil eder ve o ayın son günü son kullanım tarihidir. Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız!
25C'nin altında, oda sıcaklığında saklayınız. Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra AUGMENTİN 'i kullanmayınız.
Açılmamış olsa bile tarihi geçmiş kremlerin kullanılması önerilmez. Zamanla krem içerisindeki aktif bileşenler bozulabilir ve beklenen etkiyi göstermeyebilir. Ayrıca cilt sağlığı için risk taşıyabilir.
Sulandırılarak hazırlanan antibiyotiklerin buzdolabında saklanması gerekli. Eğer bu şekilde bir saklama olmazsa ilacın ömrü kısalacaktır. 3 ve 4'üncü günün sonunda o ilaçların hele ki antibiyotiklerden etki alınmaz ve çocukta enfeksiyon tedavi edilmez.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra GAVISCON ADVANCE'i kullanmayınız. Açıldıktan sonra 6 ay içinde tüketilmelidir.
Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra VİAGRA'yı kullanmayınız.
"Eczane eczacıları olarak her türlü kontrolünü, denetimini yaptığımız ilaçlarımızı, vatandaşlarımıza verdikten sonra, halk sağlığını ve eczanelerimizdeki ilaç kalitesini korumak açısından geri almamız mümkün değildir.
Ancak etiket üzerinde belirtilen vitamin ya da mineral miktarını almıyor olabilirsiniz. İçeriklerin etkinliği zaman içerisinde yavaşça azalır ve son kullanma tarihi, üründe bulunan, stabilitesi en düşük içeriğe göre belirlenir. Ürünün, son kullanma tarihinden sonra kullanılmasını önermiyoruz.
Asetilsalisilik asit grubu: Aspirin, Coraspin, Ecopirin tümü benzer ilaçlardır. Klopidogrel grubu: Plavix, karum, pingel hepsi aynı ilaçtır.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
İlaç satın alınırken ağzı açılmış, hasarlı, orijinal etiketi olmayan ilaçları almamaya özen gösterilmelidir. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar satın alınmamalıdır.
İlaç son kullanma tarihi, bir ilaçın üretildiği gibi kullanıma uygun olmayabileceği tarihtir. Tüketiciler, son kullanma tarihi için ilaç ambalajını kontrol ederek bir ilacın raf ömrünü görebilir. Raf ömrünü geçen ilaçlar etkisiz ve hatta zararlı olabilir.
Medikal ürünlerde raf ömrü testi için kullanılan metot ASTM F 1980 standardıdır. Bu standarda göre ürünün yapısı ve ambalaj özelliklerine göre dayanabildiği sıcaklık ve gerçek zamanlı raf ömrü süresi hesaba katılarak yapılan hesaplama sonucunda ürünün hızlı yaşlandırma süresinin ne olduğu hesaplanır.
Enjektör veya iğne ambalajının zarar görmüş olduğunu fark ederseniz veya herhangi bir görünür bozulma belirtisi varsa, örneğin, çözelti bulanık ise, içerisinde yüzen parçacıklar varsa veya çözeltinin rengi değişmiş ise, bu ilacı kullanmayın. Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız!
Doktorun yazdığı reçeteyi 4 gün içerisinde kullanmanız gerekecektir. Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
Herhangi bir ilaç alırken bu ilaca başka bir ilaç ilave edilecekse, bunu mutlaka doktorunuz yapmalı veya eczacınıza danışmalısınız. Bazen aynı anda alınan iki ilaç, benzer etkiler oluşturur ve tedavi edici etki iki katına çıkar. Bir kişi aynı etkin maddeye sahip iki ilacı bilmeden aynı anda kullanabilir.
Ambalaj üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra ATARAX' ı kullanmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri