Koyunlar kuruya ayrıldıktan sonra yoğun bir besleme (flushing) ile koç katım kondisyonuna ulaşmaları sağlanır ve koyunların kızgınlık göstermeleri ve koç katmadan 2 hafta önce uyarıcı koçlar sürü içine bırakılır veya hormon uygulaması ile kızgınlıklar toplulaştırılır ve koç katım işleri yapılır.
KIZGINLIK (KOÇA GELME)
Kızgınlık 14-19 günde bir tekrarlanır. Şayet sürüde koç katımı serbest olarak yapılıyorsa koç sürüde en az 35 gün kalmasında fayda vardır. Koç katımında önemli faktör dişilerin kızgınlığa gelmesidir. 20-30 koyuna 1 koç düşünülür.
Caprovit Sheep her yaş ve cinsteki koyunlar ve kuzular için formüle edilmiştir. Özellikle entansif (yemlenen) koyunlar, kuzular ve koçlar için ideal bir formüle sahiptir.
Avrupa'daki koyun cinsleri ülkemizdeki koyun cinslerine göre çok daha erken koça gelirler. Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye'de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler. 2 yaşında da ilk yavrular alınır.
Koyun-Koç ProPremiksi, içerdiği kaliteli bitkisel protein kaynakları ve zengin vitaminler ve mineraller (organik) sayesinde koyunlarda yumurta sayısını ve kalitesini, koçlarda ise sperm sayısını ve kalitesini artırarak ikiz ve çoğuz gebelik oranlarını yükseltir.
İlgili 36 soru bulundu
Kuru otlar ve saman kaba yemdir. Silo yemleri ve yeşil yemler de kaba yemdir. Koyunlar bunları yiyerek de verim verir.
6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar. Koç, 2 yaşından büyük ve damızlık için kullanılan erkek koyundur.
▪Koyunlar genellikle belli mevsimlerde çiftleşme eğilimi gösterirler. ▪Koyunların çiftleşme eğilimi göstermelerine kızgınlık, kızgınlıkların görüldüğü döneme de çiftleştirme veya koç katımı mevsimi adı verilir. Anadolu'da Eylül-Ekim aylarına rastlar ve yaklaşık 1.5 ay kadar sürer.
Koyunlarda reprodüktif sistemin ultrasonografik muayenesinde transvajinal yöntemin uygulandığı çalışmalar mevcuttur. Bu amaçla hayvan ayakta veya sırtüstü pozisyonda zapturapt altına alınır (Şekil 1). Bu yöntemle 25-85. günler arasında gebelik tanısı yapılabilmektedir.
Erkek hayvanlar, gelişme durumuna göre 5-6 aylık iken, dişi hayvanlar 6-10 aylık iken çiftleşme isteği gösterir. Dişi ve erkek yavrular bu yaşlarda birbirlerinden ayrılarak ayrı ayrı yerlerde barındırılmalıdırlar .
Koyunlara hap nasıl yutturulur sorusu da başka bir cevaplanması gereken sorudur. Her iki çenenin sol ya da sağ yanak kenarında atılmak istenen haplar parmaklar ile dilin arka tarafına bırakılır ve hayvanlar hapı yeniden düşürmesinler diye takip edilir.
- Bataklık ve su altındaki otlak alanlar kurutulmalıdır. - Ara konakçı sümüklü böcekler imha edilmelidir. Bu amaçla göztaşından yararlanılır. Göztaşı, bölge ve dere sularına konularak, otlaklara serpilerek ya da su ile püskürtülerek kullanılır.
3- İki haftada bir defa olmak üzere en fazla dört doz uygulanır.
Koç yapağı yağıltısı ve idrarındaki feromonlar koyunların üreme etkinliğini sinirsel ve hormonal olarak uyarmaktadır. Bu yöntemde, koçlar 4-6 hafta koyunlardan ayrı tutulduktan sonra sürü içine katılır.
Koç katımı nedir? Aşım mevsiminde kızgınlık gösteren koyunun koç ile çiftleştirilmesine olayına koç katımı ya da aşım denir. Koç katımı nasıl yapılır? Koyun yetiştiriciliğinde serbest aşım, sınıf aşımı ve elde aşım olmak üzere üç aşım yöntemi vardır.
Çiftleşme mevsiminde kızgınlık gösteren koyunun koç ile birleştirilmesi olayına koç katımı ya da aşım denir. yaptığından katım süresi sonunda aşılan koyunların bir kısmı döl tutmayabilir. Bu nedenlerle serbest katımda, diğer aşım yöntemlerine göre daha çok koç bulundurma zorunluluğu vardır.
Gebelik süresi için genel ortalama 150.97 ± 0.054 gün olup, 145-159 gün arasında değişmektedir.
Koyunlar da gebelik en fazla 150 gün sürmektedir. En az ise 135 gün sonrasında da doğum gerçekleşebilir.
doğumdan sonraki 2 saat içinden düşecektir. Plasentayı tutup asla çekmeyin.
Biri 2000 yılında Botsvana'da veteriner hekimler tarafından tespit edildi. Diğeri ise ABD'nin Arizona eyaletinde belirlendi. Her iki vakada da dişi koyun ve erkek teke çiftleşmesi olmuştur.
Elle sağım, koyun memesini aşağı çekmek gibi yanlış bir düşünceyle çelişkilidir. Memenin çekilmesi kesinlikle yaralanmaya sebep olur. Bunun yerine, başparmak ve işaret parmak ile sıkma uygulanmalıdır. İlk sağımın (elle), koyun başına ortalama 10-15 dakika sürmesi beklenir.
Koyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi. Botsvana Türü isimli canlı dişi keçi ile erkek koyunun çiftleşmesi ile meydana geldi. Kıvır kıvır tüylerle kaplı derisinin üzerinde bir de sert tüylerden oluşan bir katman bulunuyor.
Koyunlarda kızgınlık süresi 30-36 saat, birkaç saatten 3-4 güne kadar değişebilir. Keçilerde kızgınlık süresi 24-48 saattir. Ankara keçilerinde 22 saat. Kızgınlık süresi; ırk, yaş, çiftleşme mevsimi aşamaları ve uyarıcı koç teke varlığına bağlı olarak değişir.
Damızlık Koçlar Seçilirken Dikkat Edilecek Hususlar
Irkın bütün özelliklerini göstermelidir. Canlı parlak bakışlı ve hareketli olmalıdır. Yumurtalıklar torbaya inmiş olmalıdır, koçlar tek testisli olmamalıdır. Yapağısı kendi ırkının özelliklerini taşımalı, yapağıda alacalıklar olmamalıdır.
Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve paraziter ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır. baş koyun için 1 baş koç bulundurulur. Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri