Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Yoğurt Ne Kadar Sürede Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmeli, bu süreçte kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Paketlenmiş hazır yoğurtlar ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu süreden sonra yoğurt besin değerini kaybeder ve bozulmaya başlar.
Tarihi yaklaşık 4 sene geçmiş ayran içilmez.
İlgili 31 soru bulundu
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Hamur işlerinde kullanın: Ekşimiş sütü özellikle hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Diğer malzemeler ve pişirme süreci kötü tadını bastıracaktır. Bitkilerinizin güçlenmesini sağlayın: Saksıdaki ve bahçedeki bitkilerinizin kalsiyum almasını sağlamak için bozuk süt ve bir miktar suyu karıştırıp birkilerin dibine dökün.
Yoğurt ne kadar dayanır? Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
Son tüketim tarihi (STT) olarak da bilinir. Eğer ilgili ürün bir gıda ise bahsedilen tarihe kadar tüketilebileceği anlamına gelir. SKT sonrasında tüketilmesinin ise insan sağlığı için zararlı veya riskli olacağını gösterir.
Genellikle ürünün kalori, şeker ve yağ içeriğiyle son tüketim tarihine bakılıyor.
Evet, son kullanma tarihi geçmiş yoğurt yenilebilir: sonuçta yoğurt, buzdolabının ve laboratuvarların icadından çok önce tüketilmekte olan bir besindi; ve asıl amacı, soykırıma yol açmadan sütü bozulmadan uzun süre koruyabilmekti.
Ancak yoğurdun raf ömrü sınırlı olup, 25- 30°C'de 1 gün, 7°C'de 5 gün ve 4°C'de 10 gün olarak verilmektedir.
Yoğurt, ağzı kapalı cam kavanozda saklanarak tazeliğini ve lezzetini daha uzun süre koruyabilir. Yoğurt, cam kavanozda saklanırken hava ile temas etmez ve bu nedenle daha az hava oksidasyonuna maruz kalır. Yoğurt, cam kavanozda saklanırken buzdolabının en soğuk bölgesinde saklanmalıdır.
Dokusu değişiyor: Yoğurt
Yoğurdu derin dondurucuya koymak onun dokusunu tamamen değiştirecektir. Zira buzluktan çıkarılan yoğurda baktığınızda parça parça olduğunu görürsünüz. Eğer yoğurdu yemek istiyorsanız derin dondurucuda değil buzdolabında saklamaya gayret edin.
Mayaladığınız yoğurdu 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( 43-45 °C ) tutmayın.Normal şartlarda yoğurt 4-5 saatte tutar. Tutmuş yoğurdu kısa bir süre sonra buzdolabına koyun ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletin. 2-Buzdolabınızın sıcaklığını kontrol edin 10 °C altında olmasına dikkat edin.
Yumurtayla şekeri iyice bembeyaz olana kadar çırpın. Sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip bir daha güzelce çırpın. Unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı da koyup bir daha çırpın. Damla çikolata varsa içine onu da koyup biraz karıştırdıktan sonra yağlanmış, unlanmış kek kalıbına keki dökün.
Yoğurdu karıştırıp, tuzu ekleyip, ocağa aldım ve orta ateşte, 5 dk. hiç karıştırmadan kendi haline bıraktım. İçinde yeşil suyun ve beyaz lorun birbirinden ayrıldığı görülür.
Evde ekşiyen yoğurttan yoğurt mayası yapamak için, ekşi yoğurttan bir iki kaşık alıyor ve plastik süzgeç içine koyuyorum. Süzgeci kasenin üzerine koyuyor ve yoğurdu karıştırıyorum. En fazla 2 saat içinde yoğurt suyunu salıyor ve taş gibi oluyor. O taş gibi yoğurdu kullanarak sütü mayalıyor ve yoğurdumu yapıyorum.
Tarihi geçmiş paketli süt içilir mi? Çoğu insan tarihi geçmiş sütü içmekte tereddüt eder. Ancak süt, kutusunda hava almayacak şekilde saklanmışsa ve kokusu da normalse tarihi geçtikten 1 hafta sonraya kadar tüketilebilir. Tadı biraz ekşimiş olsa da pişirerek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bu nedenle Son Tüketim Tarihi geçmiş yumurta eğer bozuk kokuyorsa asla tüketilmemelidir. Fakat bozuk kokmuyorsa, tazeliğini test ederek ve iyice pişirerek gıda israfını önleyebiliriz. Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın.
Ancak son tüketim tarihini geçmiş tüm gıdalar bakteri gelişimine açık hale gelmiş olabilirler. Bu nedenle markette daima ürünlerin son kullanma tarihlerine göz atmalısınız. Eğer tarihin geçtiğini fark ederseniz, doğrudan çöpe göndermek daha sağlıklı ve güvenli bir tercih olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri