O tarih geçse dahi, ürün kontrol edilerek tüketilebilir. SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur.
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
İlgili 16 soru bulundu
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir.
Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu, özürlü mal ve hizmetlere (ayıplı mal ve hizmetler) karşı tüketici haklarını aramalı. Tüketici; arızalı veya bozuk malı iade edip parayı alabileceği gibi, bozuk ürünü verip yenisi ile değiştirebilir.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir.
''İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir.
Gıda Mevzuatımıza göre mikrobiyolojik olarak bozulma riski olan ürünlerde "Son Kullanma Tarihi" yazılır. Mikrobiyolojik olarak bozulma riski olmayan ürünlerde "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" yazılır.
Son kullanma tarihleri ürün kutuları üzerinde veya ürün ambalajının üzerinde yer almaktadır. Her ürünün son kullanma tarihi markaya ve ürüne göre farklı alanlarda yer alabilmektedir. Satın aldığınız ürünün üzerini kontrol ederek son kullanma tarihini görebilirsiniz.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 8. vd maddelerinde ayıplı mal hükümleri düzenlenmiştir. TKHK uyarınca da son tüketim tarihi geçmiş ürünün satışı ayıplı mal satışı teşkil eder. TKHK'da ayıptan doğan sorumluluk için herhangi bir ihbar süresi öngörülmemiştir.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Son kullanma tarihi, bir ürünün sağlıklı ve kaliteli bir şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Bu tarihten sonra ürünün kullanımı veya tüketilmesi risk taşıyacağı için ürünler bu tarihten sonra satılamaz.
Tarihi geçmiş sular sağlık için zararlı değil. Ancak unutulmaması gereken eski tarihli suların herhangi bir fayda da sağlamayacağı. Zararlı olma meselesi ise ambalajla ilintili.
Kredi kartlarında yer alan son kullanım tarihi, kartı o tarihe kadar kullanabileceğini işaret ediyor. O tarihten sonra kart sahibine yeni kart gönderiliyor. Son kullanım tarihini çoğunlukla internet alışverişlerinde kullanıyoruz. Son Kullanım tarihi kredi kartlarının ön yüzünde yer almaktadır.
Son kullanma tarihi geçmiş dondurulmuş gıdaları yemek güvenli olabilir, ancak gıda artık en iyi lezzete veya dokuya sahip olmayabilir. Dondurulmuş gıdaları 0℉'de veya altında tutmak, o gıdanın kalite ve güvenliğinin en uzun süre korunmasına yardımcı olacaktır.
Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz.
Bayat kahve içilir mi sorusu, günümüzün en sık merak edilen konularından biri olmuştur hiç kuşkusuz. Bayat kahve içmenizi asla önermiyoruz. Çünkü bu davranış, çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.
Her evde mutlaka bulunan malzemeler arasında ilk sıralarda yer alan şeker, ister esmer, ister beyaz olsun bozulmadan yıllarca muhafaza edilebilir. Hava almayan plastik poşetlerde sakladığınız sürece son kullanma tarihi geçse bile şeker bozulmaz.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT), bir ürünün uygun koşullarda saklandığında son güne kadar özelliklerini koruduğunu ifade eder. Dolayısıyla son Kullanma Tarihi (SKT) ile karıştırılmaması gerekir.
Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri