Dark Marketing, Türkçe anlamıyla “karanlık pazarlama” demektir. Karanlık pazarlama, ürün ve hizmet tanıtımları için kullanılan bir reklam çeşididir. Aşina olduğumuz günümüz reklamlarından farkı bünyesinde aleniyeti barındırmıyor oluşudur.
Dark marketing nedir dediğimizde çıkış noktası 1950'lere dayanmaktadır. Dark marketing amacı tüketicilerde farkında olmadan bir ürün ya da marka hakkında algı oluşturmaktır. Gerilla pazarlama ile benzerliği olan karanlık pazarlama reklamı yasak olan alkol, tütün ürünlerinin pazarlanmasında sıkça kullanılmaktadır.
Dark marketing (karanlık pazarlama) için amaç; müşteriye ihtiyaç duyduğu ürünü kendisine hissettirmeden satabilmektir. Düzensiz kanallar yoluyla talep oluşturma kavramı olan karanlık pazarlamada ürüne ait pazarlama girişimleri nihai kullanıcılar tarafından görünmemekte ancak hissedilmektedir.
Dark UX, kullanıcıyı bilgisi dışında bir şeye dahil etmeye, yapmaya çalıştığı şeyden uzaklaştırmaya çalışan bir tasarım şeklidir. UX'in karanlık yüzü şeklinde tanımlanır.
Karanlık ticari tasarımlar nedir? Kullanıcıların kendi arzuları dışında alışveriş yapmasını, abonelik başlatmasını veya e-posta bültenlerine üye olmasına yönlendiren tasarımsal uygulamalar “karanlık ticari tasarım” olarak ifade ediliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Yeşil mimari veya yeşil tasarım, insan sağlığı ve çevre üzerindeki zararlı etkileri en aza indirgeyen bir yaklaşımdır. Yeşil mimar ya da tasarımcı, çevre dostu yapı malzemeleri ve inşaat uygulamaları seçerek havayı, suyu ve toprağı korumaya çalışır. Daha yeşil bir ev inşa etmek bir seçimdir - en azından çoğu toplumda.
Tasarımın amacı, ürünleri ya da hizmetleri daha işlevsel, kullanışlı, estetik ve güzel hale getirmektir. Tasarım süreci, araştırma, planlama, tasarlama ve uygulama adımlarından oluşmaktadır. Tasarımın farklı türleri arasında grafik tasarım, endüstriyel tasarım, iç mekân tasarımı ve moda tasarımı yer almaktadır.
Karanlık pazarlama, ürün ve hizmet tanıtımları için kullanılan bir reklam çeşididir. Aşina olduğumuz günümüz reklamlarından farkı bünyesinde aleniyeti barındırmıyor oluşudur. Karanlık pazarlama, belirlediği kendine has ve gizli mesajlarıyla hedeflediği spesifik müşteri kitlesine ulaşmayı amaçlar.
White label pazarlama terimi kendi markanız altında harici bir şirketin hizmetlerini kullanma olarak tanımlanabilir. Bu hizmete başvurduğunuzda, satın aldığınız ürünün/hizmetin son halinde, çalıştığınız şirket yerine sizin markanız ve logonuz bulunur.
Green marketing, ürün veya hizmetlerin çevre açısından güvenli olarak reklamının yapılmasıdır. Yeşil pazarlamanın öne çıkan birkaç özelliği arasında şunlar sayılabilir; Yeşil pazarlama stratejileri sürdürülebilir olmayı hedeflemektedir. Sürdürülebilir ambalaj tasarlayarak tüketicide bilinç oluşturmak hedeflenir.
Çevrimdışı pazarlama (offline marketing), çevrimiçi pazarlama yöntemlerini ve stratejilerini içermeyen her türlü pazarlamayı ifade eder.
Tartışmalı pazarlama, bir kitleyi kutuplaştırmayı hedeflemiyor. Bu, fikir belirtmek için dikkat çekici bir teknik ve markalar ahlaki konularda yaratıcı tartışmaları ateşlemek için bunu kullanıyorlar. Markaların hassas sosyal konularda sergilediği her duruş tartışmalı pazarlama olarak değerlendirilebilir.
Dark post (Karanlık Yazı) , bir sosyal medya reklamı olarak yayınlanır ancak kullanıcıların profilinde görünmez. Bu tür bir reklam, genellikle hedef kitleye odaklanmak için kullanılır ve sadece seçilmiş kullanıcılar tarafından görülebilir.
Karanlık bir gönderi, belirli bir kitleye reklam olarak tanıtılan, yayınlanmamış bir sosyal gönderidir. Organik olarak bulunamayan ve markanızın zaman çizelgesinde görünmeyen bir gönderi .
Firmanızın ürün veya hizmetlerini geleneksel olarak kabul edilen yöntemlerle pazarlayıp tanıttığınız mecraya denilmektedir. Offline mecralar; televizyon, radyo, gazete, reklam panoları (bilboard), telefonla pazarlama, tabelalar ve broşürler gibi alanları ifade etmektedir.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
2B çizim, üretim ve mühendislik gereksinimleri için nesnelerin doğru gösterimlerinin oluşturulmasıdır. Bu gösterimler, ait oldukları kavram ve/veya ürünlerin üretilmesi için gerekli tüm bilgileri ve tanımlamaları içerirler. Bilgisayar destekli tasarım ve çizim iki (2B) veya üç (3B) boyutlu yapılabilir.
Grafik tasarımcı; web siteleri, reklamlar, kitaplar, dergiler, posterler, bilgisayar oyunları, ürün ambalajları, afişler, kurumsal iletişim ve kurumsal kimlik gibi çeşitli ürün ve faaliyetlerin görsel tasarımını yapar.
Tasarım elemanları nokta, çizgi, renk, biçim, yön, ölçü, aralık ve dokudur. Tasarım ilkeleri ise ritim, denge, vurgu, süreklilik, orantı ve görsel hiyerarşi, zıtlık, bütünlükten oluşmaktadır.
Tasarım süreci çeşitli aşamalardan meydana gelmekte olup bu aşamalar;1-) Problem tanımlama 2-) Araştırma 3-)Planlama 4-) Oluşturma ( Yapım) 5-) Değerlendirme 6-) Yeniden Yapılandırma 7-) Tanıtım ve Pazarlama 1-) Problem tanımlama: Problem çözümünün ilk ve en önemli aşaması problemin tanımlanmasıdır.
Sanat ve Tasarım alanı; mekân düzenlemeleri ve tasarımı, resim, heykel ve tasarım uygulamaları, yüzey süsleme ve dekoratif tasarım uygulamaları ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Sanatsal tasarımlar, mekânların daha estetik ve sıcak bir ortam hâline gelmesini sağlar.
Doğal malzemeler, doğal havalandırma, doğal aydınlatma, doğadan ilham alan şekil ve formları modern yapılı çevreye dahil etmeyi içeren yapı tasarım ilkelerine verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri