Öncelikle fırını 170 dereceye ayarlayarak ısıtın. Fındıkları kabuklarını kırdıktan sonra fırın tepsisine alın. Tepsiyi fırına atın ve 5 dakikada bir çıkartarak tahta kaşıkla karıştırın. Ortalama 15-20 dakika sonra fındıklarınız kavrulmuş ve tüketilmeye hazır bir hale gelecektir.
Tavanızı öncesinde güzelce ısıtın. Isınan tavaya fındıklarınızı koyun ve ara ara karıştırarak kısık ateşte fındıklarınızı kavurmaya başlayın. Sık sık karıştırmamaya özen gösterin. Fındıklarınızın üst kısımları koyu kahve-siyah renklere dönmeye başladığında ocaktan alın ve henüz sıcakken bir temiz bezin üzerine aktarın.
Fındıkları gazetenin üzerine alarak tek tek fazla ezmeden sert bir cisimle vurarak çatlatıyoruz. Fırın tepsimize yerleştiriyoruz. Eğer kabuklarından ayrılan olursa onları ayırt etmeden karışık bir şekilde yerleştiriyoruz. 180 derece fırında 20-25 dakika arası kavrulmaya bırakıyoruz.
Sert kabuğu soyulmuş fındıklar fırında 15 dakikada tavada ise 5-10 dakika arasında kavrularak dış kabuklarının kahverengi hal alması sağlanmalıdır. Kavrulan dış kabukları, fındıkları 5 dakika soğuduktan sonra avucunuzda birbirine sürterek soyabilirsiniz.
Tarifi Nasıl Yapılır? Kabuklu fındıklarımızı kırarak kabuklarından ayırıyoruz. İç fındıklarımızı fırın tepsisine koyarak 100 derece fırında pişiriyoruz. 5 dakikada bir, bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. İç kabuklarından ayrılıp pembeleşince fırından alıyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
Öncelikle fırını 170 dereceye ayarlayarak ısıtın. Fındıkları kabuklarını kırdıktan sonra fırın tepsisine alın. Tepsiyi fırına atın ve 5 dakikada bir çıkartarak tahta kaşıkla karıştırın. Ortalama 15-20 dakika sonra fındıklarınız kavrulmuş ve tüketilmeye hazır bir hale gelecektir.
Zuruflarından ayrılan meyveler (fındıklar), bez veya beton zemin üzerine 2-4 cm kalınlığında serilerek, güneşli havalarda her gün 2-3 defa tırmıkla karıştırılmak suretiyle 3-4 gün boyunca kurutulmaktadır. Fındıkta ön kurutma da dahil havanın durumuna göre toplam kurutma süresi 15-20 gündür.
Fındık içlerinin su içeriğinin % 6' yı, kabuklu fındıkların ise % 10-12' yi geçmesi istenmemektedir.
Kuruyemişlerin ısıya ve ışığa maruz bırakılmaması, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir.
Fındıklarınızın iç kabuğunu tavada kavurarak kolayca soyabilirsiniz. Kısık ateşte kavurduğunuz fındıkları ocaktan alınca gayet pratik şekilde ince kabuğundan ayırabilirsiniz.
Fındık Kabuğu Çayı Tarifi
Bir litre suyun içine bir avuç kadar kabukları ilave edip 5-10 dakika kadar kaynatın.
Makinenin ebatlarına göre kullanacağınız bir tabak, tava sayesinde dış kabuklarını soyduğunuz fındıklar mikrodalgaya koyulur. Genellikle tıpkı çekirdekler gibi fındıklar için de mikrodalga ayarı için 800 watt önerilir. 4 ila 5 dakika arası beklettikten sonra fındıklarınız kavrulmuş vaziyete gelir.
Dış kabuklarını kırarak ayırdığımız fındıkları yapışmaz bir tavaya alalım. Kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak yaklaşık 10 dk kadar kavuralım.Tahta kaşık kullanırsanız hem tavanız hemde fındığın besin değerini korursunuz.
Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir. Kuruyemişleri ıslattığımızda içeriğindeki fitik asit oranı büyük ölçüde azalır ve bu işlemle kuruyemişlerin biyo yararlanımını arttırmış oluruz.
Yani 1 kg fındık kırılır ve 550 gr iç fındık elde edilirse bu fındığa 55 randıman fındık denir...
Fındık: Kabuklu fındık 0-2 derece sıcaklık ve %60- 65 nem ortamında 2 yıl, 21 derece ise 15 ay saklanır.
Fındık kabuğu kaynatılarak tüketildiğinde bağırsakları rahatlattığı ve bağırsak florasını koruduğu aynı zamanda yüksek antioksidan sağlayarak kanı zararlı maddelerden koruyarak kalp ve damarları güçlendirdiği bilinmektedir.
Fındığın dış yeşil kabuğu toprakla temas ettirilmemeli, yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalıdır. Yeşil kabuklu fındıklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün bekletildikten sonra patoza verilmeli."
Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir.
Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Orta ateşteki ocağa yapışmaz bir tava koyun. Geniş ve kenarları yüksek bir tava kullanın, böylece fıstıklar tavadan düşmez. Tavaya herhangi bir pişirme spreyi veya tereyağı koymanıza gerek yoktur. Kuru tavda kavurmak daha iyi sonuç verecektir.
Kabuksuz yer fıstığı için 15-20 dakika pişirin. Kabuklu fıstık için 20-25 dakika pişirin.
Fıstıkların kabuklarının uçlarını çıtlatıp düdüklüye dolduruyoruz. Üzerine tuzumuzu ekleyip fıstıkların üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Havası çıktıktan sonra 20 dakika haşlıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri