Bir borcu sona erdiren en doğal sebep ifadır. İfa kural olarak borç ilişkisini değil, bu ilişkisinin kapsadığı çeşitli borçları sona erdirir (Eren, 2001: 1245; Tandoğan, 1987: 609). Zira sürekli borç ilişkilerinde ifa ile borç ilişkisi değil, bu ilişkideki çeşitli borçlar sona erer.
İfa, borcun en doğal sona erme şeklidir. Asıl borç ifa ya da diğer şekillerde sona erdiği taktirde, ona bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur. (rehin, ceza, kefalet, faiz gibi) Ancak işlemiş olan faiz veya ceza koşulu hakkı saklı tutulmadan ifa kabul edilmişse, artık faiz ve ceza koşulu kabul edilemez.
Borcu sona erdiren tabii ve genel sebeplerin başında ifa gelmektedir. Usulüne uygun olarak yapılan ifa ile birlikte borç re'sen sona erer. İfa ile birlikte asıl borca bağlı olan fer'i haklar ve teminatlar da kural olarak sona erer.
Borçlanılan edimin yerine getirilmesidir. Borçlunun borcunu ifa etmesiyle alacaklı tatmin edilmiş ve aralarındaki borç ilişkisi sona ermiş olur.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.
İlgili 38 soru bulundu
İfa, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “ bir işi yapma, yerine getirme, ödeme “ demektir. İfa, Adalet Bakanlığı sözlüğüne göre ise “ ödeme, yerine getirme, bir işi yapma, edim “ demektir. İfa ile ilgili cümlelere şu örnekler verilebilir: Porselen takımının kısmi ifası alacaklıyı tatmin etmeyecektir.
İfa borçlanılmış olan edimin yerine getirilmesini ifade eder. İfa ile dar anlamda borç sona erer. Borcun sona ermesi için ifanın konu, zaman ve yer bakımından edime uygun olması gerekir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Tüm imkânsızlık hallerinde olduğu gibi, hukukî imkânsızlık hallerinde de sözleşmede kararlaştırılan edimi aynen ifa borcu sona erer. Geçici hukukî imkânsızlığın söz konusu olduğu durumlarda ise aynen ifa borcu sona ermeyip, hukukî engel var olduğu sürece ertelenir.
Bu düzenlemeye göre, borcunu taksitlendirerek ödeyeceğine dair yazılı taahhüt imzaladığı halde ödemeyen ve ödememek için hukuka aykırı yollara başvuran kişiler hakkında hapis cezasına hükmedilebilir. Halbuki, modern hukuk sisteminde ödenmeyen borç için borçlu aleyhine hapis cezasına hükmedilememektedir.
6098 sayılı TBK'nın “Borcun İfa Edilmemesi” başlığı altındaki 112. Maddesinde “Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu, kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.” hükmüne yer verilmiştir.
Para borçları ifa zamanında alacaklının ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilir. Bu borçlara götürülecek borç denir. Fakat kıymetli evrakta ise borcun ifa yeri borçlunun ikametgahının bulunduğu yerdir. Cins borçları ise doğdukları anda borçlunun ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilirler.
İfanın kelime olarak sözlük anlamı; borçlunun borcunu yerine getirerek borcun sona erdirilmesidir. Borcun ifa edilmesi olarak bu hukuki terim ile borçlu durumundaki kişi, borcunu ifa ederek borcundan kurtulmuş, alacaklı kişi de alacağına kavuşmuş, dolayısıyla borç – alacak ilişkisi sona ermiş kabul edilmektedir.
Madde Metni
Asıl borç ifa ya da diğer bir sebeple sona erdiği takdirde, rehin, kefalet, faiz ve ceza koşulu gibi buna bağlı hak ve borçlar da sona ermiş olur.
İfa zamanı; alacaklının borçludan edimin ifasını isteyebileceği, gerektiğinde bu amaçla dava açabileceği, borçlunun da edimi ifa zorunluluğunu ifade eder.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.
Bölünebilir borç, parçalara ayrılması halinde varlık ve niteliğinde veya ekonomik değerinde esaslı bir değişme söz konusu olmayan edimdir. Borç, bölünemez nitelikteyse kısmi ifadan zaten bahsedilemez. Araba buna örnek gösterilebilir. Arabada kısmi ifa gibi bir durumdan söz edilemez.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
İfa imkansızlığı, sözleşme kurulduktan sonra gelişen bir hukuki engel neticesinde borcun imkansız hale gelmesi durumunda borç ifası, hukuki bir imkansızlığa dayanır. İmkansızlık durumu ifa engellerindendir ve TBK'nın farklı kısımlarında durum ve şartlara göre düzenlenmiştir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
İfa etmenin kelime anlamı; borç ödemek, herhangi bir görevi yerine getirmek, emir ve buyruk yapmak olarak ifade edilir.
İfa kelimesinin anlamları bir işi yapma, yerine getirme ve ödeme olarak verilmektedir. İfa etmek cümlesi de bir işi veya görevi yerine getirmek anlamında kullanılmaktadır. İfa etmek cümlesi bir borcu vermek veya borcu ödemek içinde kullanılmaktadır.
Borçlu, edimini alacaklıların hepsine birden ifa etmek zorundadır. Bölünemeyen borcun birden çok borçlusu varsa, borçlulardan her biri borcun tamamını ifa etmekle yükümlüdür. Durumun gereğinden aksi anlaşılmadıkça, ifada bulunan borçlu, alacaklıya halef olur ve diğer borçlulardan payları oranında alacağını isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri