Çilek tüketimi nisan ayından başlayarak haziran aylarına kadar devam eder. Bu meyveler günümüzde yılın her ayında bulunarak tüketilebiliyor. Kış aylarında birçok tezgahta görülebilen çileği nisan, mayıs ve haziran aylarında en lezzetli hali ile tüketebilirsiniz.
Çilek, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarında dikilebilir. Yaz dikimi: Frigo bitkilerde yapılır. Akdeniz Bölgesi'nde 15 Temmuz-15 Ağustos dikim için en uygun zamanlardır. Kaliteli ve verimli ürünler elde edilir.
Çilek hangi mevsimde yetişir, ne zaman yenir? Çilek mevsimi ilkbahardır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çilek yetişir; pazar ve manav tezgahlarında tazesini bolca tüketebilirsiniz.
Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki çilek üreticileri, havaların sıcak gitmesi nedeniyle kasım ayında hasada devam ediyor. Kış mevsiminin uzun ve soğuk geçtiği iller arasında yer alan Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki çilek üreticileri, yazın başladıkları hasadı sürdürüyor.
İlgili 21 soru bulundu
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Akdeniz iklimi yaz mevsimlerinde sıcak ve kurak geçmekle birlikte kış mevsimlerinde ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.
Çilek ilkbahar aylarında yetişen ve tüketilen bir meyvedir. Bu bitkinin yetiştiriciliği farklı toprak türlerinde yapılabilir. Ancak toprağının mineral açısından zengin olması gerekir. İlkbahar mevsiminde sürgünleri sürekli uzayan çileklerin sürekli tomurcuk vermesi meyve devamlılığı sağlar.
Çilekler baharın en güzel meyvelerinden biri. Bahar aylarında hasatları yapılıyor. Nisan – Mayıs – Haziran ayları çilek ayları olarak kabul edebiliriz.
Çilek meyvesi de, ilkbahar mevsimi dışında tüketilemiyor. Kişiler çilekleri severek tükettiğinden, ilkbahar aylarını bekleyebiliyor. İlkbahar aylarının gelmesiyle, çileklerde kişilere sunuluyor.
Folik asit içeriği en yüksek olan meyvelerden bir tanesi olan çilek, ilkbahar aylarından yazın başlangıç dönemlerinde kadar bulunabilen oldukça sevilen bir meyve türüdür.
Çilek yetiştirmek istiyorsak dikim için en uygun aylar Temmuz – Ağustos olarak bilinir. Eğer kış aylarının ılık geçtiği bölgelerden birinde yaşıyorsak Ekim – Kasım aylarında da ekim yapılabilir. Soğuk bir bölgede yaşıyorsak Nisan ekim için en uygun zamandır. Hangi Bölgede Çilek Ne Zaman Ekilir?
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
Türkiye'de çilek yetiştiriciliği birçok bölgede ve şehirde yapılabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Bahar aylarının ortasından yazın ilk aylarına kadar bulabiliyoruz çilekleri. Başka mevsimlerde ne lezzeti ne de kokusu o aylardaki gibi olmuyor. Bol bol yesek de, çileği hemen hemen tüm tatlılarımızda kullansak da hep fazlaca kalıyor.
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Çilek narin bir meyve olduğu için satın alındıktan sonra en fazla iki gün içinde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde rengini ve formunu kaybetmeye başlar ve kokusu da değişir. Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Sweet charlıe. Ticari olarak üretimi yapılan çilek çeşitleri çerisinde en erkenci çeşitlerindendir. Meyveler orta irilikte, meyve rengi parlak açık kırmızı, meyve eti rengi açık turuncu, tat çok iyi, meyve kalitesi yüksek.
Dağ çileğinin bilinen ciddi bir zararı, yan etkisi bulunmuyor.
Sonbahar meyveleri ve sebzelerini sofranızdan eksik etmeyerek, vücudunuzu kışa daha iyi hazırlayabilirsiniz. Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Tüketicinin market ve pazarda satın aldığı çileklerin birçoğunun şeklen bozuk olması, vatandaşın aklına ilk olarak hormon kullanıldığı düşüncesini getiriyor. Ancak uzmanlar ve üretici, çilekte kesinlikle hormon kullanılmadığını açıkladı.
Kış aylarında çilek saksılarının kuytuya çekilmesi gerekir ve üzerlerine biraz kuru ot, yaprak örtülür. Toprağı kurumayacak kadar da ara sıra su verilir. Saksıda yetişen çileklerde genellikle hastalık görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri