Kasım ayında sonbahara veda edip kış mevsimine hazırlanırken sofralarımızda yerini alacak sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı olacak. Meyveler ise: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt…
Sonbaharın belirtileri
Gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar. Daha az ısı ve ışık verir. Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar.
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Sonbahar yiyecekleri arasında başı çeken armut, günlük lif ve C vitamini ihtiyacını büyük oranda karşılar. Sonbahar klasiklerinden biri olan mantar da içerdiği bol D vitamini, protein ve karbonhidrat sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Ülkemizde yaygın olarak tüketilen sonbahar sebzelerinden ikisi pırasa ve ıspanaktır.
🍁"Güz mevsimi olarak da bilinen sonbahar dört mevsimden biridir yaz ve kış mevsimlerinin ortasında yer alan.. Sonbahar mevsiminde gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar. Güneş bize daha az ısı ve ışık verir. Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar.
Sonbahar burada yardımınıza yetişir. Size uzun sürecek olan ilişkilerin kapısını açar. Yazla beraber yorulan kalpler, kendilerini sonbaharın yağmurlarında dinlendirir. O rüzgarlı hava, yağmurun içinize içinize işleyerek yağması, aslında sizi farkında olmadan dinlendirir.
Daha ılıman bölgelerde ise meyveler soğuk havaya maruz kaldıkça klorofil miktarı azaldığı için ağaçlardaki meyvelerde turuncu ya da portakal rengi dediğimiz renk hâkim olur.
Sonbahar: - Hava yavaş yavaş soğur. - Ağaçlar yapraklarını dökmeye başlar. - Kalın giyiniriz.
Yapraklar dökülüyor.
Şüphesiz sararan yapraklar, en bilinen sonbahar işaretlerinden biri. sonbaharda yapraklar dalında gittikçe kurumaya ve renk değiştirmeye başlıyor. Kuruyan yapraklar, yerlere dökülüyor ve rüzgarla etrafa dağılıyor.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Sonbahar bahçe bakımı sırasında toprağı bolca havalandırın ve yeni dikilecek bitkilere yer açın. Alt yapıyı kontrol edin. Yeni çim yapılacaksa, drenaj, sulama sistemi gibi alt yapı uygulamalarını yeniden yaptırın ya da tercihe bağlı tamir/kontrol ettirin. İlaçlama ve gübreleme.
Güneş ve ısı insana mutlulukla huzur veriyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte havalar soğumaya başladığı için kişilerde depresif bir ruh hali ortaya çıkabiliyor. Böylece son baharın gelişiyle birlikte kişilerde; halsizlik, uykusuzluk, yorgunluk gibi şikayetler artıyor.
Bu mevsim biraz soğuk geçer. Sonbahar mevsiminde ağaç yaprakları sararır ve dökülmeye başlar. Bu mevsimde yağmur yağmaya başlar ve genelde bulutlu geçen bir mevsimdir. Güneş kendini çok göstermez.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Şekerleme yapmak, spor sonrası istirahat, yürüyüş yapmak vücut yorgunluğunuzu en aza indirir. Mate ve nane yapraklarıyla demlenen çay, uyarıcı etkiye sahip olup birkaç kabuk tarçınla kan şekerinizi dengeleyerek daha enerjik hissetmenizi sağlar. Bununla birlikte yeşil ve beyaz çay içmek vücut yorgunluğunu azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri