Aspirasyın sondaları nefes almada ya da solunumda güçlük oluşması durumlarında kullanımı yapılan malzemedir. Ağız içine takılarak kullanımı yapılmaktadır. Aspirasyon sonradısı ile solunum yoluna girildiği zaman birikmiş olan sıvıların aspire edilmesi işlemleri için kullanılır.
Aspirasyon sondası, bir vakum sistemine bağlanarak kullanılan bir tıbbi malzemedir. Aspirasyon sondası, ağız içi, trakea, bronşlar veya akciğerde biriken sekresyonların temizlenmesi için kullanılır.
Aspirasyon, kişinin yutarak midesine göndereceği bir maddenin yanlışlıkla solunum yollarına kaçması olarak tanımlanabilir. Yutma işlemi sırasında solunum yollarına kaçan bu maddeler, akciğerlere kadar inerek çok ciddi komplikasyonların gelişmesine yol açabilir. Aspirasyon farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Aspirasyon yüzeyel ve derin olmak üzere iki şekilde yapılır. Derin aspirasyonda sonda ilerleyebildiği son noktaya kadar ilerletilir ve sonra 1 cm çekilerek negatif basınç uygu- lanır. Yüzeyel aspirasyonda ise sonda trakeostomi kanülünden çıkarılıp trakeada kısa bir mesafe ilerletildikten sonra negatif basınç uygulanır.
Aspirasyon sondaları aspirasyon iĢleminin gerekli olduğu tüm durumlarda kullanılmakla birlikte spesifik olarak aĢağıda verilen iĢlemlerde kullanılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Aspirasyon uygulanan durumlar: Mekanik ventilatöre bağlı hastalar, Santral sinir sistemi depresyonu ve patolojisi olan hastalar, Öksürük ve yutma refleksinin kaybolduğu durumlar, Kas ve sinir hastalıklarıdır.
İnce iğne aspirasyon biyopsisi başlıca baş boyun hastalıklarının(tiroid nodülleri, tükürük bezi kitleleri, lenf nodları), cilt altı nodüllerin ve akciğer nodüllerinin tanısında kullanılır.
Aspirasyon sırasında ambu hasta yanında hazır bulundurulmalıdır. sekresyonlaryeterince aspire edilemeyebilir, yüksek basınç ise mukozada tahrişe neden olabilir.) İşlem 5-10 saniye sürmelidir. İki aspirasyon arasında en az 20-30 saniye beklenmelidir.
b) Aspirasyon sondasının çapı, entübasyon tüpü/trakeostomi kanülünün çapının 1/3'ü olmalıdır. c) Aspiratör basıncının 80–120 mmHg'ya ayarlanması gereklidir (düsük basınçta sekresyonlar yeterince aspire edilemeyebilir, yüksek basınç ise mukozada tahrişe neden olabilir. d) İşlem 5-10 saniye sürmelidir.
Aspirasyın sondaları nefes almada ya da solunumda güçlük oluşması durumlarında kullanımı yapılan malzemedir. Ağız içine takılarak kullanımı yapılmaktadır. Aspirasyon sonradısı ile solunum yoluna girildiği zaman birikmiş olan sıvıların aspire edilmesi işlemleri için kullanılır.
Bu terimler, cihazın teknik özelliklerini ve işlevlerini tanımlamak için kullanılır. Sonuç olarak, cerrahi aspiratörler cerrahi alanların temizlenmesi ve sıvıların, kanın ve diğer doku kalıntılarının emilmesi için önemli araçlardır.
Aspirasyon/Aspiratör Cihazları, toplama şişesine bağlanan hortumlar aracılığıyla sıvıyı vücuttan çıkarmak için negatif basınç oluşturarak çalışır. Taşınabilir emiş tertibatı, hava yolundan sıvıyı uzaklaştıran ayarlanabilir bir akış düzenleyiciye sahiptir.
Bebek veya yetişkin kişilerin besinleri yuttuğunda midesine gitmesi gereken katı veya sıvı maddelerin solunum yollarına kaçmasına, aspirasyon denir. Bu maddelerin akciğere kaçması durumda ise acil tablolar ortaya çıkabilir.
Aspirasyon, bir sıvı, katı madde veya gazın solunum yoluna (soluk borusu ve akciğerlere) kaçması veya nefes borusuna geçmesidir. Normalde, solunum yolu ve sindirim yolu birbirinden ayrıdır ve bu iki sistem, gıdaların ve sıvıların yanlışlıkla akciğerlere kaçmasını önlemek için özel yapılarla donatılmıştır.
Steril tek tek paketlerde üretilmektedir. Sondalar tek kullanımlık. Renk Kodu ile belirtilen sondaların ebatları 50 cm'dir.
Evde ölüm nedenlerinin en başında %43 ile hava yolu sorunları, %21 ile MV sorunları gelmiştir. Grup 1, 2 ve 3'te trakeostomi sonrası yaşam süreleri yaklaşık sırasıyla 11 ay, 18 ay ve 15 ay bulunmuştur. Çalışmamızda evde ölen hasta sayısı açısından gruplar arasında fark yoktu.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Aspirasyon riskini azaltmak ve önlemek için hastanın dik veya yarı lateral pozisyonda beslenmesi, konuşma terapisti, fizyoterapist, beslenme uzmanı gibi diğer sağlık çalı- şanları ile multidisipliner yaklaşım önerilmektedir.
Belirtileri Nelerdir? Öncesinde bir şey yokken, beslenme ya da ağza atılan sert bir cismin yutulması esnasında ani olarak ortaya çıkan nefes darlığı, morarma, öksürük ve hırıltı nefes borusuna bir maddenin kaçmış olabileceğini bize gösterir.
Kapalı sistem aspirasyon işlemi mekanik ventilatöre bağlı trakeostomi kanülü ya da endotrakeal tüp takılı olan hastalarda uygulanmaktadır. Biriken salgılar uzaklaştırılarak solunum yolunun açık ve temiz tutulması, böylece hastanın rahat solunum yapabilmesi sağlanır.
"Kısmi tıkanıklıklarda hasta ile iletişim halinde olunmalı, öne doğru eğilerek yabancı cisim çıkana kadar hastanın öksürmesi sağlanmalı. Öksürmekle yabancı cismin çıkmadığı durumlarda, hastanın öne eğilmiş pozisyonda iki kürek kemiği arasına 3-5 kez vurularak yabancı cismin çıkmasına yardımcı olunmalı.
Doğum odasında sık uygulanan uygulamalar arasında yer alan aspirasyon, solunum sistemi sekresyonlarının negatif basınçla çalışan bir vakum cihazı ile dışarı alınması işlemidir (10,11). (12,13). Bu açıdan yenidoğanda dikkatli uygulanması gereken bir girişimdir.
Aspirasyon Torbası; hastane vakum sistemleri ile adapte edilerek kan veya sekresyon gibi organik ve enfekte atıkları toplamak için üretilmiş anti infektif olan tek kullanımılık bir torbadır. Genel yapısı gereği basınca dayanıklı, dökülme, sızdırma, yırtılma ve patlamaya karşı yüksek üretim teknolojisi ile üretilmiştir.
Aspirasyon/Aspiratör Cihazı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? Aspirasyon/Aspiratör Cihazları, toplama şişesine bağlanan hortumlar aracılığıyla sıvıyı vücuttan çıkarmak için negatif basınç oluşturarak çalışır. Taşınabilir emiş tertibatı, hava yolundan sıvıyı uzaklaştıran ayarlanabilir bir akış düzenleyiciye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri