Sezeryan doğumda sonda takılması zorunlu mu? Her hasta ameliyat için hazırlanırken kendi için geçerli risk faktörlerine göre değerlendirilir. Yapılan çalışmalarda riski olmayan bir hastada sonda takılmasının zorunlu olmadığı saptanmıştır. Burada en iyi kararı ameliyatı yapacak doktor verecektir.
Sonda, idrar kesesinde bulunan idrarın dışarı atılmasını sağlayan tıbbi bir tüptür. Çeşitli hastalıklar nedeniyle veya tıbbi operasyonlar nedeniyle tuvalete gidemeyecek durumda olan kişilere takılır. Hastanelerde sık sık uygulanan bu yöntem, polikliniğimizin evde sağlık hizmetleri kapsamındadır.
Sonda, tuvalet gereksinimlerini kendisi göremeyen yatalak, yaşlı ve ayakta durmaması gereken kimselerin idrarını yapabilmesine olanak sağlayan bir düzenektir. Mesaneden idrar yoluna sokularak takılan sonda genellikle felçli kimseler için kullanılmaktadır.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Yıllarca böbrek tedavisi görmüş biriis olarak söylüyorum sonda can acıtmaz , yanlış numara kullanılan sonda can acıtır ve sen mümkün oldugunca kasmamalısın . Mümkünse bol su iç ve sinirlerini gevşeten çaylardan iç papatya çayı felan .
İlgili 28 soru bulundu
Sonda takma işlemi hastalarda hafif ağrılı olabilir, bu nedenle hastanın ağrıyı hissetmemesi için başlamadan önce soğutucu jel kullanılabilir. Mesaneye sonda takma işlemi yaklaşık 10 dk sürmektedir.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Evde sonda takma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) hemşireler tarafından idrar ve beslenme sondasının takılması hizmetidir.
bakire isen zaten sondayı doktorlar takar sakın hemşirelere veya ameliyathane sorumlusuna falan taktırma. sonda jellenip de takılıyor oyuzden kayma ihtimali olup rahime gecebiliyor.
Steril idrar sondası idrar deliğinden ilerletilir. Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olunduktan sonra sondayı yerinde tutan balon steril su ile şişirilir. Bir miktar idrarın idrar sondasına gelmeye başladığı gözlenir. Son olarak idrarın birikeceği özel torba sondanın ucuna takılır.
İdrar sondası uygulanması genellikle oldukça kolay ve hafif ağrılı bir girişimdir. Genel anestezi gereksinimi yoktur ve hastanın konforu açısından lokal bir anestezik kullanılmaktadır.
Sonda kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde takılmaktadır. Sonda kadınlarda klitorisin altından takılır. Erkeklerde ise sonda idrar kanalından dikkatli bir şekilde itilerek sokulur. Tüpün mesaneye ulaşmasının ardından idrar da akmaya başlar.
Yaklaşık 5 ile 8 cm arasında itilme yapılarak, idrar hortumuna idrar gelip gelmediğinin kontrolü sağlanır. Erkekler de, sonda işlemi sırasında sırt üstü yatırılır.
Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir. Yine iyileşme döneminde ani idrar sıkışıklığı, idrar yaparken yanma hissi gibi bazı rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
Yara yerleri için özel su geçirmez bantlar kullanılırsa hasta taburcu olur olmaz duş alabilir. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
İşlem sonrasında hastaya foley sonda uygulanır. Sondanın hastada kalma süresine hekim karar verecektir. Sonda çıkarıldıktan sonra belirli periyotlarla genişletme (dilatasyon) işlemi uygulanabilir. İşleme bağlı olarak kanama ve enfeksiyon görülebilir.
Özellikle yataktan kalkamayan,idrarını kontrol etmekte sorun yaşayan, periyodik ve sık olarak idrarını boşaltmak zorunda olan hastalarda kullanılır. Uygulanması çok kolaydır ve hastanın kendisi de kullanabilir. Yumuşak ve hafif dış çeperler sıkma ve yara oluşumuna engel olur.
Bu nedenle fizyolojik temel gereksinim olan bir alanda ihtiyaç duyulan bakımın hizmet sunumunda ayrım yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
İdrar Sondası Bakım ve Değişimi;
Yoğun bakım sonrası, evde uzun süre yatarak tedavi planlanan hastalarda idrar sondası takılarak takip edilir. Takılan idrar sondası ile günlük idrar çıkış kontrolleri ve bakımları evde yoğun bakım hemşiresi tarafından yapılır.
İşeme sırasında mesane kasları kasılır. Ancak bazı kişilerin mesane kasları normal çalışmaz. Mesanesini kontrol edemeyen kişiler için kalıcı sonda, prezervatif sonda, TAK gibi farklı idrar boşaltma yöntemleri vardır.
Sonda takılı olan kimseler özürlü hükümlerine göre namazlarını kılabilirler. Böyle hasta ve engelliler nasıl kolayına geliyorsa öyle namazını kılarlar. Dindar hekimin bu konudaki tavsiyelerine göre hareket edilebilir. Abdest yerine teyemmüm alınabilir, namaz, ima ile kılınabilir.
Sonda takma işlemi genellikle hastane yapılan bir işlemdir. Fakat takılan sondanın çeşidine bağlı olarak genellikle bir sonda 15 günde bir çıkarılır. Ve yenisinin takılması için hastaneye transferi zor olan hasta grubuna evde sonda takma uygulaması önerilir.
Zamanında tedavi görmezseniz, kalan idrarın mesaneden böbreklere geri dönme ve hasara neden olma riski vardır. Akut idrar tutma, hayatı tehdit edici olabilir. Akut idrar tutma acil tıbbi yardım gerektirir ve genellikle mesaneyi boşaltmak için idrar yolu kateterizasyonuna ihtiyaç duyulur.
Sonda hortumunu mesanede sabitlemek için, ikinci hortum girişinden şırınga ile sonda balonu şişirilir ve hortumunun çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Ardından idrar torbası takılır. Torba hastaya ya da yatağa sabitlenir. İdrar torbası düzenli şekilde boşaltılmalı ve değiştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri