Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Hastanede yatarken, varsa drenin ameliyatın ertesi günü alınmasını takiben, doktorunuz aksini uyarmadıktan sonra, banyonuzu yapabilirsiniz. Su sızdırmaz bantlar nedeniyle delik yerlerinin su ile teması pek mümkün değildir. Ayrıca, suyun yara yerlerine ya da sondaya temasında bir sakınca yoktur.
idrar kesesi sarkması ameliyatı sonrası iyileşme yaklaşık 30 günü bulur. Ancak bu süreçte doktorun belirttiği hususlara dikkat edilmesi ve yaşam tarzının buna göre düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra ameliyat sonrasında herhangi bir olağandışı semptom varsa hemen doktora başvurmak çok önemlidir.
Takılan sonda yine hastanın durumuna göre 1 hafta kalabilir. Ameliyatta uygulanan yöntem 6 haftaya kadar rahatlıkla kullanılabilir. Yapılan işlemlerin ardından bakım gerekir. Belirli aralıklarla doktora enfeksiyon ve mikroba karşı muayene gerekir.
Prostat büyümesi ameliyatlarından sonra cinsel hayat normal olarak devam eder. Prostat büyümesinden dolayı hastanın cinselliğe ilgisi gerileyebilir, çünkü hasta sık sık tuvalete gitmek zorunda kaldığı için sürekli idrarını düşünür.
İlgili 39 soru bulundu
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Prostatın mekanik sıkıştırması sonucu en büyük hasarı mesane ve böbrekler görür. Tıpkı bir su hortumun ucunun tıkanması gibidir, hortumun gerisinde basınç artar, idrar geri tepmeye başlar, bunun sonucunda da mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
Ameliyat sonrası ne zaman duş alabilirim? Ameliyattan bir gün sonra hastalarımıza akşam duş almalarını öneriyoruz. Sonrasında herhangi bir pansuman yapılmasına gerek olmamaktadır. Cildi dikerken kullandığımız dikiş materyali eriyebilir özellikte olduğundan cilt dikişlerinin aldırılmasına da gerek olmamaktadır.
HoLEP ameliyatından sonra prostat tekrar büyür mü? HoLEP ameliyatından sonra prostatın tekrar büyümesi çok nadirdir. Aslında iyi yapılmış prostat ameliyatlarında prostat dokusunun tekrar büyümesiyle az karşılaşmaktayız.
Sonda Nedir ve Nasıl Takılır? Sonda takılma işlemi kadınlar ve erkekler için farklıdır. Kadına sonda takma işlemi, erkeklere sonda takılması işlemi hasta üzerinde yapılan küçük bir tıbbi müdahale olsa da enfeksiyon, kanama gibi riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle mutlaka hekim veya hemşireler tarafından takılmalıdır.
İdrar kaçırma, ameliyattan sonra erken dönemde geçici bir süre olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası tüm hastalarda 6-12 ay bekleyip iyileşme olmazsa kaçırma için cerrahi tedavi önerilir.
Gün içerisinde 4-6 bardak su ve su içeren sıvılar, 3-4 bardak da sıvı içeren gıdalar alınmalıdır.
Ameliyat esnasında olursa prostat yeterli şekilde temizlenmeyebilir. Ameliyat sonrası olursa hasta tekrar ameliyat olmak zorunda kalabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası idrar kanallarında darlık gelişmesi nadiren gelişen ama olduğunda hem doktor hemde hasta için can sıkan bir komplikasyondur.
Bazen drenin vücuttan çıktığı cilt bölgesinde yandan sıvı sızıntısı gözlenir. Bu durumun bir kaç nedeni olabilir. Eğer hazne yeterince vakum yapmıyorsa yani ameliyat bölgesindeki sıvıyı dışarıya yeterince alamıyorsa, ameliyat alanındaki sıvı drenin yanındaki boşluktan dışarı sızmaya başlayabilir.
Prostat hacmi 80 ml'den fazla olan kişilerde açık prostat ameliyatı veya günümüzde HoLEP ameliyatı önerilmektedir.
HOLEP (Holmium Lazer Prostatektomi) Teknolojisi, BHP (İyi huylu prostat büyümesi) tedavisinde sıklıkla başvurulan ve tercih edilen, günümüzdeki en modern ve başarılı tedavi yöntemidir. HoLEP Teknolojisi, prostatın lazer ile enükle edilerek çıkarılması demektir.
Vücutta gaz yapacak gıdalardan uzak durulmalıdır. Prostat ameliyatı sonrası kasık bölgesini sıkacak şekildeki pantolonlar giyilmemelidir. Yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Alkol tüketimi ve kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.
Dikişlerin alınma süresi tamamen yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda yaranın yerine ya da dikişin derinliğine göre bölgeye su değdirmeme süresi de değişmektedir. Dikiş sonrası bölgeye genel olarak 48 saat hiçbir şekilde su değmemesi gerekmektedir.
Banyo. Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
9. Banyoda suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde cehennemi düşünmeli, bununla cehennem arasında mukayesede bulunmalıdır. 10. Banyoda konuşmamalı, aşikâre Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
İdrar kanalı ile idrar torbası arasındaki bağlantı hattı iyileşince, prostat ameliyatı sonrası 9 veya 10. günde hasta hastaneye çağrılarak sondası alınır. Ameliyat sonrası süreçte 2 ay boyunca idrar yaptıktan sonra ağrı ve yanma hissedilebilmektedir. Ancak 21. günden sonra hasta tamamen gündelik yaşamına dönmektedir.
Prostat büyümesi ameliyatlarında da her cerrahi yöntemde olduğu gibi bazı riskler elbette vardır. Anesteziye bağlı ve cerrahi strese bağlı riskler bir yana bırakılırsa; kanama, enfeksiyon, geçici idrar kaçırma, geçici idrar yapamama gibi çoğunlukla çözülebilen sorunlar gelişebilmektedir.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri