Matematikte en büyük sayıyı ifade etmek için sonsuz terimi kullanılır ve bu sayı ∞ sembolüyle gösterilir. Matematikte en büyük sayıyı ifade etmek için sonsuz terimi kullanılır ve bu sayı ∞ sembolüyle gösterilir.
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Sayıların sonu yoktur. Yani bu kaide ile biz sonsuz sayıyı belirleyemeyiz. ~Bu bilgilere göre dünyanın sonsuz sayısı belli değildir. Sayılar sonsuza kadardır.
Sonsuz bir sayı değildir bir kavram veya tanımlamadır. Sonsuzun tanım olarak ifade ettiği şey süregiden, sonu olmayan, sınırı olmayan vs cinsindendir. Matematiksel olarak da sonsuz sayı dizileri sonu olmayan veya sonu gelmeyen sayı dizilerini temsil eder.
Reel sayılar kümesi (R) sayılabilir sonsuzluk değildir. Reel sayılara dahil ondalık sayılar ise virgülden sonra sonsuz sayı içerebilir ve bu durumda bunları sayamayız (Örneğin Pi sayısı basit bir kesirle ifade edilemeyen bir reel sayı, yani irrasyonel sayıdır).
İlgili 22 soru bulundu
Dolayısıyla doğal sayılar sonsuzdur, ama bir sınırları (0) vardır. Doğal sayıların bir başlangıcı olması nedeniyle bir sınırı da vardır. Öte yandan - sonsuz'dan + sonsuz'a giden tam sayılar kümesi söz konusuyken herhangi bir sınırdan bahsedemeyiz. Tam sayılar hem sonsuz hem de sınırsızdır.
İrrasyonel Sayı Nedir? Rasyonel sayılar kümesi dışında kalan, tam sayı değeri taşımayan ve virgüllü basamak değeri sonsuza kadar devam eden sayılara ise irrasyonel sayı denir.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
Bir örnek olarak Graham sayısı verilebilir. Bu sayı o kadar büyüktür ki beyninize bu kadar bilgiyi sığdırmaya çalışsanız bir kara deliğe dönüşürdü. Hatta bu sayıyı oluşturan rakamların her birini Planck uzunluğuna kadar küçültürsek yazmaya çalışsak bile bu sayı evrene sığmazdı.
Guinness Rekorlar Kitabı'na verilen sertifikaya göre Pi sayısının şimdiye kadar hesaplanan en son 10 basamağı 7817924264 oldu. Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünmesinden elde ediliyor. Bir tekrar dizilimi tespit edilemeyen Pi sayısının sonsuz olduğu belirtiliyor.
1 rakamının ardından gelen bir googol sıfırla yazılan sayıya googolplex adı verilir. Bu sayı 10 üzeri bir googol olarak da ifade edilebilir: 10googol = 10.
O sistemler içinde adlandırmak istersek, googol sayısı Amerikan sisteminde 10 duotrigintillion, Avrupa sisteminde 10 sexdecilliard ve Yunan tabanlı öneride 10 triacontatrillion adlarını alır.
Sayma sayıları 1'den başlayarak sonsuza kadar giden sayılar kümesi olarak ifade edilebilmektedir.
Matematikte kullanılan sayılar sonsuzdur, yani sayıların teorik olarak bir sonu yoktur. Sayılar, sınırsız bir aralığa yayılan bir kavramdır. Herhangi bir sayıdan başlayarak sonsuz bir sayı dizisi oluşturabilirsiniz. Örneğin, 1'den başlayarak sonsuza kadar giden doğal sayılar dizisi 1, 2, 3, 4, 5, ...
Anlamı ise 10 üzeri 100. Matematikle arası olmayanlar için söyleyelim, 100 tane 10'un art arda çarpımı sonucunda çıkan sayı. Ya da, şöyle de diyebilirim, 1'in yanına eklenmiş 100 tane sıfır.
Son olarak gelelim onur konuğumuza Googolplexianth için 1 rakamı yanına gelen yüzbin adet sıfırdan oluştuğunu söyleyebiliriz.
Sıfat arı/saf buğday unundan (yapılmış).
En Büyük ve En Küçük Doğal Sayılar
Doğal sayılar kümesinin ilk elemanı olan 0, en küçük doğal sayı olarak kabul edilir. Tek basamaklı doğal sayılar arasında en büyük değere sahip olan 9, 2 basamaklı olanlarda 99, 3 basamaklı en büyük doğal sayı 999 ve 4 basamaklı en büyük doğal sayı ise 9999 olarak kabul edilir.
Matematikte tam sayılar kümesi Z şeklinde gösterilir. Z harfi Almanca zahlen (sayılar) sözcüğünden gelir. Pozitif tam sayılar "0"dan uzaklaştıkça büyür. Negatif tam sayılar ise "0"dan uzaklaştıkça küçülür.
Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
1 – 10 – 256 – 38975 gibi tam sayı olarak gördüğümüz sayılar ile devirli ondalık sayılar rasyonel sayılardır. İrrasyonel sayıların devreden kısımları yoktur.
Kök 1 ve kök 2 irrasyonel sayılardır. İrrasyonel sayılar, başka bir ifade ile kesirli sayılar olarak tanımlanmaktadır.
Sonsuz demek başlangıcı ve sonu olmayan veya başlangıcı olup sonu olmayan veri kümesine veya madde hâline denir. Sınırsız ise geometrik olarak bir x konumundan sürekli olarak d doğrultusunda hareket ettiğinizde belli bir müddet sonra yeniden x konumuna dönmeniz hâline denir.
Sonsuzluk, matematik ve fizikte her hangi sonu olmayan şeyleri ve sayıları ifade etmekte kullanılan soyut bir kavramdır. Bizim dünyamızda böyle bir şey yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri