Sorumlu olarak getirilmiş olan müdürler, çalışanların ve iş sonuçlarının raporlarını işveren ile paylaşan kişidir. Mesul müdür nedir, sorusuna yanıt vermek için görevlerin ve sorumlulukların iyi anlaşılması gerekmektedir.
Sorumlu insan ise, yapılması gereken bir işi zamanında yapabilmek için inisiyatifi ele alıp kendiliğinden harekete geçebilen insandır, kendi kaderini yaptığı seçimlerle yazan insandır, arabanın kontrolünü ele almış insandır.
Sorumluluk sahibi olmak ilk başta zor görünebilir ama üstünde çalışırsan bir alışkanlık hâlini alır! Sorumlu biri olmak için verdiğin sözleri tutmalı ve vaatlerini yerine getirmelisin. Zamanını ve paranı iyi yönetmeli, kendine ve etrafındakilere fiziksel ve duygusal ihtiyaçlar da dâhil olmak üzere ilgi göstermelisin.
Bu, sorumluluğun en yaygın tezahürlerinden biridir. Sorumlu bir kişi, söyledikleri veya yaptıkları şeylerin sonuçlarını üstlenir. Aksine, sorumsuz bir insan tam tersini yapar. Sorumlu bir kişi, eylemlerine neden olan her şeye doğrudan yanıt verir.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
//Ödevlerimizi yapmak. //Okula gitmek. //Büyüklerimize saygılı olmak. //Derslerimize çalışmak.
SORUMLULUK : Sorumluluk kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur. Örneğin; öğrencilerin dersi dinleme, okul araç gereçlerini düzenli kullanma, başkalarının hakkına saygı duyma, yaşadığı çevreyi temiz tutma vb. sorumlulukları vardır.
Sorumluluk sahibi çocuklar; kendine güvenir, kendi kararlarını kendi verebilir, karar alırken ellerindeki kaynakları değerlendirip bunları kullanabilir, değer yargılarını gözetebilir, bağımsız davranabilir ve başkalarının haklarını düşünerek kendi ihtiyaçlarının karşılayabilirler.
Sorumsuz insan sürekli başkaları tarafından güdülen insandır,kendi kaderini yazmayan insandır,arabayı boşa almış insandır.Sorumsuz insanlar devamlı bahaneler arasında dolanır,başkalarını ve içinde bulundukları şartları suçlarlar,kendilerini sevmezler,çok az iş üretir,işlerin yürümesini engeller,anlamış görünür ve ...
Sorumluluk; erken çocukluk çağından kendini göstererek başlayan, yaşa, cinsiyete ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Sorumluluk bilinci, aşamalı olarak zamana yayılıp gelişen bir beceridir.
Ödev yapmak, derse zamanında girmek ve daha birçok durum öğrencinin sorumlulukları arasında bulunmaktadır. Örnek 2. KPSS sınavına hazırlanan bir üniversite öğrencisinin sorumluluğu sınava çalışmak ve sınavı kazanmaktır. Bu sorumluluk doğrultusunda hareket eden bu kişiler sorumluluğunu bilerek hareket etmelidirler.
Sorumluluk kısaca, “Bireyin uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve kendine ait bir olayın başkaları üzerindeki etkilerinin sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesi" olarak tanımlanmaktadır.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Kur'an, iman eden ve salih amel işleyen bütün müminleri 'müttaki' yani takva sahibi olarak niteler.
1. Uygun olmayan sınıf davranışları (sınıfta sürekli konuşma, kavga etme, küfür etme, bağırma, tartışma, sınıfta dolaşma, utangaç davranışlar vb.) 2. Zayıf ya da yetersiz beceriler (verilen sorumlulukları yerine getirmeme, dikkat dağınıklığı, yönergelere uymama ya da dersi dinlememe vb.)
Sorumluluğu olmayan, sorumluluk yüklenmeyen, mesûliyetsiz. Sorumsuzca zf. Sorumsuz bir şekilde.
Sorumsuzluk Anlaşmalarının Unsurları ve Sınırlandırılması Sorumsuzluk anlaşmaları, borca aykırılıktan doğan sorumluluğun sınırlandığı, borçlunun taahhütlerine aykırı davranması halinde, yapılan anlaşma neticesinde borçlunun bu aykırılığın sonuçlarına katlanmamasını sağlayan anlaşma türüdür.
Sorumluluktan kaçan insanların temel korkusu başarısız olmaktır. Büyük ihtimalle küçük yaşlarda anne babaları tarafından çok fazla eleştirilmişler, başarısız oldukları her seferinde cezalandırılmışlardır. Bu insanlar için sorumluluk risk demektir. Eleştirilmekten bıkmış, cezalara doymuşlardır.
Aşırı Sorumluluk Duygusu ve Sonuçları
Sorumluluk sahibi olmak kaçınılmaz bir biçimde doğrular hakkında daha sabit bir fikir sahibi olmak ve daha fazla endişe duymak demektir. Yani diğer her konuda olduğu gibi sorumluluklar üst seviyelere çıktığında bir dizi sonucu da beraberinde getirirler.
Başlasa bile çalıştığı yerde sorumluluk almaktan korkabilir. Sorumluluk almak birçok insanı korkutan bir durumdur ve baskı altında hissettirir. Eleştiri de sorumluluktan korkmaya sebep olur. Bireyin başkaları tarafından eleştirilmesi sonucunda sorumluluktan kaçınma davranışı artabilir.
Personel Sorumlusu Ne Demek? Personel sorumlusu, kurum personellerinin işe girişlerinden ilişiklerinin kesilmesine kadar geçen tüm süreçle ilgilenir. Personel sorumlusunun görevleri arasında bordro, tazminat hesaplaması ve raporlama gibi işlemler yer alır.
Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.
İslam'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir. Kur'an-ı Kerim'de “Hiçbir günahkâr, başkasının günahını çekmez. Eğer yükü ağır gelen kimse onu taşımak için (başkalarını çağırsa) onun yükünden hiçbir şey (alınıp) taşınmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri