Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır.
Sorumluluk Kavramı ve Türleri. İlk olarak haksız bir fiil ya da borcunu ifa etmemek suretiyle başkasına verilen zararı tazmin etme yükümlülüğü. Sorumluluğun ikinci anlamı ise borcun müeyyidesi olarak karşımıza çıkar.
Ödev yapmak, derse zamanında girmek ve daha birçok durum öğrencinin sorumlulukları arasında bulunmaktadır. Örnek 2. KPSS sınavına hazırlanan bir üniversite öğrencisinin sorumluluğu sınava çalışmak ve sınavı kazanmaktır. Bu sorumluluk doğrultusunda hareket eden bu kişiler sorumluluğunu bilerek hareket etmelidirler.
Sorumluluk; bireyin yaş, cinsiyet ve gelişim düzeyine uygun olarak yüklendiği görevleri yerine getirmesi, başkalarının haklarına saygılı olması ve kendi davranışlarının sonuçlarını kabul edebilmesidir.
Bu bağlamda geniş anlamda sorumluluk kavramı "bir kişinin bir başkasının uğradığı zararı gidermekle yükümlü tutulduğu hukuksal ilişki" olarak nitelendirilmektedir (Gross 1991: 28).
İlgili 18 soru bulundu
İdarenin faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan zararların, yine idare tarafından tazmin edilmesi gerekir. Buna genel anlamda idarenin sorumluluğu denir. İdarenin sorumluluğu konusu, günümüzde devlet faaliyetlerinin gerek sayıca artması gerekse çok geniş alanlara yayılması sonucu önem kazanmıştır.
Yetki, emir verme ve ona uyma gücüdür, başka bir deyişle karar alma gücüdür. Sorumluluk ise, herhangi bir yükümlülük, güven, borç veya başka bir şey için hesap verilebilir veya sorumlu olma durumu anlamına gelir veya başka bir deyişle zamanında ve en iyi şekilde verilen bir işi tamamlama zorunluluğu anlamına gelir.
Sorumluluk kişileri başarıya götürme için kazanılması gereken bir gereksinimdir. Aynı zamanda bireylerde özgüven gelişimi ve baş etme mekanizmalarını da pekiştirmektedir sorumluluk duygusu. Sorumluluk ve özgüven kavramları iç içe olan durumlardır.
Sorumluluğun tanımına bakıldığında, başkalarının haklarına saygı göstermek, kendi davranışlarının sonucuna sahip çıkmaktır. Başka bir deyişle sorumluluk, erken çocukluk döneminden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir.
Sorumluluk, TDK (2009) sözlüğünde, kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi veya mesuliyet olarak tanımla- maktadır.
Sorumluluk, bir kişinin üzerine düşen görevi yerine getirmesi, başka insanların haklarına ve kararlarına saygı göstermesi demektir. İnsan, dünyaya geldiği andan hayatının sonuna kadar geçen zaman içerisinde birtakım görev ve zorunluluklara sahiptir.
Sorumluluk ilkesi, idarenin uyguladığı herhangi bir eylemde ya da işlemde meydana gelen kusur ve aksaklığa yol açan işlem bozukluğunu ifade eder. Hizmet kusuru ise kamu görevlilerinin kusurlu hallerinden bağımsızdır.
Sosyal sorumluluk, etik çerçevede bir kuruluşun ya da bir bireyin kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarının yararına da hareket etmesi durumu. Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir.
Sorumluluk: Kişilerinin yaptığı tüm eylemler sonucunda yapılan eylemleri sonuçları ile beraber değerlendirerek sonuca katlanmasıdır.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim. İslâm düşüncesi ve kurumları tarihiyle fıkıh ilminde farklı anlamlarda kullanılan bir terim. Dinen yükümlü sayılan insanların davranışları ve bunlarla ilgili hükümler anlamında fıkıh terimi.
İş hayatında da sorumluluk, yöneticiler tarafından astlara verilen görevdir. Atanan işi yapmak için iş etiği bağlılığı anlamına gelir. Atanan görevi yerine getirmek zorunludur. Kişinin görevi yerine getirmesi için elinden gelenin en iyisini yapmasıdır.
Sorumluluk, erken çocukluk dönemlerinden başlayarak çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Yaptığı işi sonuna kadar götüren ve yapmakta olduğu bir davranışın sonuçlarına katlanmayı göze alan çocuk, sorumluluk sahibi çocuktur.
“Sorumluluk ”değeri öğrencilerimizin kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, bir birey olarak toplumsal rollerini alabilmeleri için çok önemlidir. Sorumluluk, bireyin sosyal yaşama uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesidir.
Bireysel sorumluluk, yaşamda açık amaçlar belirleme ve bu amaçlara ulaşmak için tüm sorumlulukları ve görevleri tamamıyla kabullenmektir. Sorumluluğu yüksek olan birey üstlendiği işleri ve görevleri çok zor olsa bile tamamlar ve yaptıklarının sonuçlarına katlanır.
Sorumluluklar hayatımızı devam ettirebilmemiz için yerine getirdiğimiz yaşamsal görevlerimizdir. Sınavlara hazırlanmak, çalışmak, para kazanmak, ihtiyaçlarımızı gidermek, anlayışlı ve saygılı bir ebeveyn, evlat, partner olmak, topluma uyumlu bir vatandaş olmak sorumluluklarımızdan sayılabilir.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi 'mesuliyet' şeklinde tanımlanmaktadır. Sorumluluk İki ana başlık Altında Toplanabilir. 1)Geriye Doğru Sorumluluk: Zamir her zaman tekildir. 2)İleriye Doğru Sorumluluk: Zamir Çoğul olabilir.
Bir kuruma ya da kişiye resmi bir merci tarafından tanınan haklara yetki denir. Bu kelime birçok kalıp ifade ve tamlamanın içinde de yer alır. Örnekler: 1- Yetkili Servis 2- Yetkili Bayi 3- Yetkisini kötüye kullanmak 4- Yetki vermek 5- Yetkisizlik kararı.
Vatandaşlık görevleri; kanunlara uymak, seçme ve seçilme hakkı, askerlik yapmak ve vergi vermek şeklindedir. Bu vatandaşlık görevleri yazılı olan görevlerdir. Yani vatandaşın ne yapması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Bu görevler dışında da her vatandaşın dikkat etmesi gerekenler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri