Emek; mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya konan insan kaynağıdır. Üretimi gerçekleştirenlerin fiziksel ve düşünsel katkılarıdır. Kavram, kol emekçilerinin verdiği hizmetlerin yanı sıra, başka birçok hizmet türünü de kapsar.
'Bir işin yapılması için harcanan beden ve kafa gücü' demiş Türk Dil Kurumu bu kelimenin manası için.
Bir malın değeri emek miktarı ile belirlenir ve emek gücü ise sadece bir malın üretimi için harcanan zaman olmayıp zihinsel, fiziksel, entelektüel yeteneklerin bütününü de ifade etmektedir. Marx'in teorisinde emek, üretilen malların değerini belirlemektedir. Çünkü üretim sürecinde en temel üretim faktörü emektir.
İnsanın da bireyselliği, doğası ve toplumsal varlığı “yaptığı, eylediği” emek sürecidir. Emek ki, üretendir, yaratandır, yürütendir; yıkan ve yapandır. Tarihsellik içinde insanın, insan olma sürecinin ilk koşuludur. “Ayinesi iştir kişinin”, tarihin ise emektir; üreterek kendin olursun, eyleyerek tarihte yer bulursun.
TÜİK işgücü kavramını; referans dönemi içinde ekonomik mal ve hizmetlerin üretimi için emek arzında bulunan çalışma çağındaki nüfus olarak tanımlamaktadır. İşgücü, istihdamda olanlar ile işsizlerin toplamı olarak ifade edilmektedir (www.tuik.gov.tr).
İlgili 16 soru bulundu
Emek (işgücü): Mallar ve hizmetleri üretmek için kullanılan insanların tüm fiziki ve zihinsel faaliyet ve çabalarıdır.
Altını çizmek gerekirse, iş ile emek arasındaki fark tam olarak ücret kısmında yatıyor: Emek, yaşamımızı ve kendimizi dönüştürdüğümüz insani faaliyetler olarak tanımlanabilirken iş, emekten farklı bir kavram ve kapitalizmin işleyişinde sessiz bir zor mekanizmasına denk düşüyor; çünkü insanların emek gücünü satma ...
Eski Türkçe sözcüklerden biri olan emek kelimesi, çaba sarf etmek ve gayret göstermek anlamına gelir. Eski metinlerde ''emgek'' şeklinde geçen bu sözcük, zahmet ve sıkıntı anlamında da kullanılmıştır.
Anlamı: Özene bezene yapmak, gayret göstermek.
Özel mülkiyetin ve sermaye birikiminin bulunmadığı ilkel toplumlarda değerin tamamen emek tarafından yaratıldığı fikrini ortaya atan Adam Smith'in görüşü, David Ricardo ve Karl Marx tarafından genişletilerek tüm zamanlarda değeri yaratan tek faktörün emek olduğu ilkesine dönüştürülmüş ve emek-değer teorisi adını ...
Smith'e göre bir nesne, insan emeğinin bir ürünü ise, değerlidir. Değeri belirleyen, söz konusu nesnenin üretiminde harcanan 'dolaylı emek' ile 'doğrudan emek'in toplamıdır. Smith'e göre, bir nesneyi diğerinden üstün kılan şey, üretim sürecinde daha fazla emek harcanmış olmasıdır.
Emek, üretimin temel öğesi olup, insan faaliyetinin üretime katılmasıdır. Çalışanın yaptığı hizmetler karşılığı elde ettiği kazanca "ücret" denir. İnsanın fiziki gücü veya zihinsel yeteneği ile yapılan işlere göre emeğin üretkenliği değişiklik gösterir.
Her türlü somut emeğin ortak paydasının ifa- desi küçüklü büyüklü bir enerji harcamasıdır. Meta- yı üretenlerin emeği, genel olarak insanların emek gü- cünün harcanması olarak ele alındığında (somut bi- çiminden soyutlanarak) soyut emek adını alır.
emek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe emgek “zorluk, zahmet, eziyet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe emge- “zorluk çekmek, göğüslemek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe emig “göğüs” sözcüğünden Eski Türkçe +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Emek gücü, bu bağlamda, işçinin pazarda kapitalist işletmeci ile karşılaşması ve belirli bir ücret karşılığında alınıp satılan bir meta olmasıyla tanımlanır.
1. (Çocuk için) Ellerini de ayak gibi kullanarak eller ve dizler üzerinde yürümeye çalışmak: Emekle süt çocuğu / Hayâtı yerde sürü (Orhan S. Orhon). 2. mec. İlerlemek için çabalamak, yeni yeni gelişmek.
Emek karşılığı olan asıl ücrete işveren tarafından sağlanan her türlü ek menfaatleri ifade etmektedir. Günümüzde ücret kavramı önemli bir değişmeye maruz kalmıştır. 19. Yüzyıl sonlarına kadar ücret denilince işçi emeğinin karşılığı olarak işveren tarafından ödenen ücret hatıra geliyordu.
call work teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
Çağrılı işlerde çalışanlar süresiz sözleşmeye tabi olanların sosyal güvenlik haklarına sahip olamamaktadırlar.
"Emek olmadan yemek olmaz" Bu atasözü, bir şey elde etmek veya başarmak için çaba ve emek harcamak gerektiğini anlatır. Kolay yoldan, emek harcamadan bir başarıya ulaşılamayacağını, başarı için alın teri dökmek gerektiğini vurgular.
Zahmet, mesai, güç, çalışma kelimeleri emek yerine cümle içinde kullanılabilir. Hangi sebeple kullanıldıysa o sebebe ve anlama göre bir eş anlamlı kelime seçilmelidir. Emek kelimesi başka farklı kelimeler ile bir araya gelip birleşik kelimeler oluşturur.
“İşçinin, emek-sürecinin bir kısmında yalnızca kendi emek-gücünün değerini, yani yaşaması için gerekli tüketim araçlarını ürettiğini görmüş bulunuyoruz... Emek gücünün Page 6 148 bu yeniden üretimin yapıldığı kısmına ben “gerekli emek-zamanı” ve bu sürede harcanan emeğe “gerekli emek” diyorum.” (Marx, 2004: 215).
İşgücü piyasası, bireylerin emek arzı toplamından meydana geldiğine göre, ilk başlangıç noktası tek bir kişinin piyasa arz ettiği emektir. Toplam emek, bireylerin mevcut durumda var olan ücrete karşılık ne kadar zaman veya kaç saat çalışmaya hazır olduklarını belirleyen kararlardan oluşmaktadır.
Emek, insanların özgünlüklerini ve özgürlüklerini ortaya koydukları dinamik insani faaliyettir. Kişi, emeğini ortaya koydukça özgünlüğünü gerçekleştirmekte, çeşitlenmekte ve yaratıcı olmaktadır.
Sermaye biriktirilmiş üretim aracı yani emek demektir. Sermayeyi yaratan emek olduğu için emek ile ölçülmesi gerektiği düşünülmüştür. Genel anlamda teorinin ortaya koyduğu ise: Emek fazla ise maliyet fazla olur ve fiyat fazla olur.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri