Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri riskini arttırıyor. Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı.
Yaşamın devamlılığı için gerekli bir besin maddesi olan protein en çok ette bulunmaktadır. Ve tabii bu etler arasında kırmızı etin önemi büyüktür. Özellikle dana salam bu açıdan değerli bir besindir. Sağlıklı koşullarda üretilen bir salam vücuda enerji sunması, metabolizmayı güçlendirmesi yönünden değer taşımaktadır.
Sucuk, salam ve sosis üretiminde sinirler, sinirlerin etrafında olan küçük etler, iç yağ, akciğerler, kuyruk yağı, deriler, kıkırdaklar, tırnak tozu, eklem yerleri, ibikler, gagalar, paça, kıl ve tüyler, salça, soğan, sarımsak ve baharatların yanı sıra nitrit, nitrat ve MSG katkı maddesi bol miktarda kullanılmaktadır.
Sosis, salam ve sucuk iyi muhafaza edilmişse her hangi bir sorun yaratmaz be hergün yıllardır yerim. Duruma biraz şehir efsaneleri eşlik ettiği için abartılıyor sadece. Ona bakılırsa iyi yıkanmadan yenilen her şey bağırsakta kurtların oluşumuna neden olabilir!
İlgili 34 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Türkiye'de ve dünyada dondurmadan pastaya, süt ürünlerinden salam, sosise kadar pek çok işlenmiş gıdada kullanılan Karmin maddesi, Meksika'da yetişen bir böceğin kanından elde ediliyor. Karminik Asit isimli katkı maddesi, kaktüsleri yuva edinmiş bir böcek türünden elde ediliyor.
salam-sosis çeşitlerini görebiliriz. Bunların hepsinde aynı salam-sosis hamuru kullanılır. Farklılaşma ise hamura katılan katkı maddeleri, hamurun doldurulduğu kılıf, biçim ve boyutları gibi faktörlerden kaynaklanır. Salam-sosis hamuru oluşturmak için kullanılan etler ise yağlı ve yüksek bağ dokulu etlerdir.
Özellikle çiğ bir şekilde sosis, salam ya da sucuk tüketmek bağırsaklarda bakterilerin üremesine sebep olacağından kesinlikle önerilmez. Bu besinleri tüketmek isteyen kişilerin az da olsa pişirerek tüketilmesi gerekir.
Öncelikle kalite standartlarına uygun, sertifikalı, onaylanmış ürünler tercih edilmelidir. Salamın dış görünüşünde herhangi bir küflenme ya da bozukluk olmamasına dikkat edilmelidir. İç ve dış kısmının farklı renklerde olmaması ve kötü kokmaması da önemli noktalar arasındadır.
Salam – sosis gibi işlenmiş ürünler paketleri açılmadıysa son kullanma tarihine kadar buzdolabında dayanabilir. Paket açıldıktan sonra buzdolabında dayanma süresi 3 gündür. Bu tip şarküteri ürünlerini dondurucuda da saklayabilirsiniz ama pek tercih edilen bir yöntem değildir.
Özellikle sosis, salam ve fastfood gibi işlenmiş etlerden uzak durulması gerekir. Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; günde 100 gram doğal et, diyabet riskini yüzde 19 artırırken, günde 50 gram işlenmiş sanai tipi et, diyabet riskini yüzde 51, koroner kalp hastalığı riskini ise yüzde 42 oranında yükseltir.
Sosis - Salam
Özellikle sosisin yarı çiğ tüketilmesi ve salamın çiğ olarak yenmesi, listeria bakterisinin bağırsaklara girmesine ve üremesine sebep olur. Dolayısıyla bu besinleri küçük parçalar halinde çok kızartarak tüketmek gerekir.
Ayrıca salam, B12 vitamini, tiamin ve niasin gibi B vitaminleri de dahil olmak üzere birçok önemli mikro besin içerir. B vitaminleri sadece beyin fonksiyonu için değil, aynı zamanda DNA sentezi, enerji üretimi ve metabolizması için de çok önemlidir.
Diyetisyenler salamın tüketilmesine karşı olmaktadır. Bunun nedeni ise salamda tuz ve yağ miktarının fazla olmasıdır. İşlenmiş etlerin uzun süre tüketimi kilo alımına neden olacaktır. Bu amaçla diyet beslenmesinde yasaklı olan bir yiyecektir.
Salam kendine özgü tat ve kokuda olmalı. Dilim yüzeyinin orta kısmı ile kenarları arasında renk farklılıkları görülmemeli. Salam dış yüzeyinde yapışkanlaşma olmamalı. Salam dış yüzeyinde ve iç kısımlarında küflenme olmamalı.
Özellikle obezite sorunu olanlar ve diyet yapan kişiler için tercih edilmemesi ve yenildiğinde ise kontrollü tüketilmesi gereken sosis, yüksek kalori miktarı nedeni ile kilo almaya neden olur. Eğer yenilecekse sabah kahvaltılarında belirli miktarda yenmesi önerilir.
Özellikle obezite sorunu olanlar ve diyet yapan kişiler için tercih edilmemesi ve yenildiğinde ise kontrollü tüketilmesi gereken sosis, yüksek kalori miktarı nedeni ile kilo almaya neden olur.
Salam, etin tuz ve is gibi çeşitli koruyucularla işlendikten sonra bir müddet bekletilmesiyle elde edilen ürünlere verilen genel addır.
Bağırsak Parazitlerinden Kurtulmanın Yolları
– Çiğ et yememeniz gerekir. Bunlar, sucuk, sosis, salam ve benzeri türlerdir.
İşlenmiş etler nasıl üretiliyor? Etin herkes tarafından bilinen işlenmiş halleri pastırma, sucuk, salam ve sosis.
Şarküteri Ürünleri Anne Sütüne Gaz Yapar.
Salam, sosis, sucuk ve benzeri şarküteri ürünleri bebeklere gaz yapar. Bunun nedeni de içlerinde bolca bulunan baharat ve katkı maddeleridir. Bu nedenle, yalnızca şarküteri ürünlerinden değil, baharatlı olan tüm yiyeceklerden de uzak durmalısınız.
Türkiye'de ve dünyada dondurmadan pastaya, süt ürünlerinden salam, sosise kadar pek çok işlenmiş gıdada kullanılan Karmin maddesi, Meksika'da yetişen bir böceğin kanından elde ediliyor. Karminik Asit isimli katkı maddesi, kaktüsleri yuva edinmiş bir böcek türünden elde ediliyor.
Dünyanın en tehlikeli böceği olarak kayıtlara eklenen Bulldog Ant Karıncaları 1988'den beri Bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık üç insan ölümü yaşanmıştır. Karınca türünün en büyükleri olarak bilinen Mermi Karınca'ları adını merminin insana verdiği acıdan almaktadır.
Salam Hayvanın Neresinden Yapılır? Salam, genellikle domuz eti, sığır eti veya tavuk eti gibi farklı et türleri kullanılarak yapılan bir tür sosis türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri