Sosyal zekâ, kendini ve başkalarını tanıma kapasitesi, nesne veya sesleri bilme kapasitesi gibi insani koşulların vazgeçilmez parçasıdır ve pek çok yönüyle araştırılmaya değerdir.
Sean Foleno'ya göre sosyal zekâ, çevreyi en iyi şekilde anlamak ve başarılı bir sosyal davranışa yönelik uygun tepkiyi vermek için bireyin yetkinliğidir. Sosyal zekânın yetenek, sözlü ve sözsüz işaretleri okuma, bilgileri kullanma, insanlari bilgilendirme gibi birçok farklı bileşenleri oldugu gözlenmiştir.
Sosyal zeka, başkalarıyla iyi geçinme ve sizinle işbirliği yapmalarını sağlama yeteneğidir. Bazen basitçe “insan becerileri” olarak adlandırılır. Durumların ve onları yöneten sosyal dinamiklerin farkındalığını ortaya koyar. Kişinin insan ilişkilerinde var olan etkileşim stilleri ve stratejileri hakkında bilgi verir.
Sosyal zeka insan ilişkileri ve başkalarıyla ortak çalışabilme gibi konularla ilgili zeka türü. Nasıl anlaşılır? İnsanlarla bir arada olmayı sever, birçok yakın arkadaşı vardır. Arkadaşları arasında aranılan biridir, onların sorunlarını dinler ve yol göstermeye çalışır, liderlik yapmayı sever.
Kişilerarası-sosyal zekâ: Diğer insanlarla sözlü ve sözsüz iletişim kurma, grup içinde işbirliği içerisinde çalışma yeteneğidir. Öğretmen, psikolojik danışman, psikolog, politikacı, doktor, işadamı olabilirler.
İlgili 31 soru bulundu
Sosyal Zeka Nasıl Ölçülür? En yaygın uygulanan test, Psikolog, Thelma Hunt tarafından geliştirilen George Washington Üniversitesi Sosyal Zeka Testi'dir. Test, insan davranışlarının gözlenmesi, isim ve yüzlere yönelik hafıza, sosyal olaylar karşısında yargı, mizah duygusu gibi öğeleri kapsar.
Gardner 9 zeka türünden bahseder. Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Başarılı olan bireylerin sosyal zekalarının yüksek olması, onlara yönetme ve insanları anlama yetenekleri kazandırır. Ayrıca, psikolojik durumları saptama konusunda da başarılıdırlar. Sosyal zekası yüksek olan bireyler, yaşıtları arasında liderlik özelliklerine sahip olup iletişim ve empati yetenekleriyle öne çıkarlar.
Duygusal zekâ; insanın akıllıca davranma yolunu duygularını da devreye sokarak gerçekleştirdiği bir süreç olarak tanımlanabilir. Sosyal zekâ ise; duygusal zekânın aksine duyguların değil sosyal ilişkilerin zeka ile birleştirilmesi neticesinde kullanılan bir yapıdır.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
Sosyal insan konuşmayı ve dinlemeyi sever, girişken ve konuşkandır; dinler, söylenen sözlere odaklanır ve gereksiz tepki vermez. Sosyal insan kişileri istediği kalıba sokmaya çalışmaz, özgüveni yüksek ve kendisinden emindir. Bireysel ve takım çalışmalarında başarılı ve etkindir, organizasyon yeteneği vardır.
Özedönük zekâ
Bu zekâ türü, öğrenenlerin, kendi yaşantılarında ve kendi öğrenmelerinde daha fazla sorumluluk almalarına yol açacağı belirtilmektedir. Gardner, öğrencilerin çok azının, kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu alabildiğini ileri sürmektedir (Gardner, 1983).
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
2+3+3+3 ( Sosyal ve görsel zeka)
Çok güzel resimler yapabilirler. Uzayda bulunan nesnelerin aralarındaki etkileşim ve ilişkiyi anlamlandırabilme becerilerine sahiptirler. Resim yaparak, daha etkili öğrenirler. Neredeyse bütün sanatsal faaliyetlerden keyif alırlar.
DİLSEL – SÖZEL ZEKA
Sözcüklerle düşünme ve ifade etme, dildeki anlamları değerlendirme, sözcüklerdeki anlamları kavrayabilme, şiir okuma, mizah, hikaye anlatma, dilbilgisi, mecazi anlatım, soyut ve simgesel düşünme, kavram oluşturma ve yazma gibi karmaşık olayları içeren dili üretme ve etkili kullanma becerisidir.
IQ terimi her zaman bir kişinin zeka kıvraklığını ölçen bir girişimdir. Zeka ile görece zekayı karıştırmamak çok önemlidir. Zeka hiçbir zaman tam olarak ölçülemez ve IQ zekanın ölçümü değildir. IQ basitçe standart test veya test setinden elde edilen görece zekanın ölçümüdür.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Akıl işletim sistemidir, zekâ işlemci. Zeka kullanıldığı zaman anlamlıdır, akıllı insan sahip olduğu zekayı anlamlandırabilen insandır, zeki olmak tek başına bir şey ifade etmez, aynı zamanda akıllı olmak fark yaratır.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
Kanada'daki Montreal Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, son 50 yılda dünya genelinde toplu zeka seviyesinin 1 IQ puanı düştüğü belirlendi. İnsanın zeka seviyesinin düşmesine neden olan 7 nedeni belirleyen araştırmacılar, beslenme alışkanlıkları ve teknolojinin beyni yıprattığı uyarısında bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri