Sosyal bilgiler; tarih, coğrafya ve siyaset bilimi dahil olmak üzere, sosyal bilimler ve beşeri bilimlerin bir arada bulunduğu disiplinler arası bir konudur. Sosyal bilgiler, ilk olarak yirminci yüzyılın başında, Amerikalı eğitimciler tarafından kullanılmış bir terimdir.
Barth ve Demirtaş'a (1997, 6) göre ise; Sosyal Bilgiler, insanların sosyal ve fiziki çevreleriyle olan ilişkilerini araştıran bir bilim. Sönmez (1999)'e göre Sosyal Bilgiler, toplumsal gerçekle ispat edilmeye dayalı bağ kurma süreci ve bunun sonunda elde edilen dirik bilgilerdir.
Sosyal Bilgiler dersi, 4. Sınıftan itibaren verilmeye başlanır ve 7. Sınıfın sonuna kadar her sınıf düzeyinde verilmeye devam eder. 7. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinin verildiği son yıldır.
Sosyal Bilgiler, tarih, coğrafya, ekonomi, vatandaşlık ve hukukla ilgili konular içeren bir dertir. Sosyal Bilgiler dersi; ülkesinin ve dünyanın farkında olan, sosyal hayattaki hak, ödev ve sorumluluklarını bilen etkin vatandaşlar yetiştirmeyi amaçlayan bir derstir.
Sosyal bilgiler, ilköğretimde işlenen haftalık derslerden biridir. 1. sınıftan 3. sınıfa kadar ise hayat bilgisi olarak işlenir. Sosyal bilgiler dersi öğrencileri toplumsal hayata hazırlayıp onların sosyal yanını geliştiren bir ders olmasının yanında tarih, coğrafya ve vatandaşlık konularını da içerir.
İlgili 37 soru bulundu
Öz: Türkiye'de Sosyal Bilgiler adı altında bir ders ilk defa 1953 yılında yayımlanmış olan Öğretmen Okulları ve Köy Enstitüleri Programı içerisinde yer almıştır. 1968 yılından itibaren ilkokullarda, 1973 yılında ise ortaokullarda okutulmaya başlanmıştır.
Sosyal bilgiler; tarih, coğrafya ve siyaset bilimi dahil olmak üzere, sosyal bilimler ve beşeri bilimlerin bir arada bulunduğu disiplinler arası bir konudur. Sosyal bilgiler, ilk olarak yirminci yüzyılın başında, Amerikalı eğitimciler tarafından kullanılmış bir terimdir.
5. sınıfta toplam 29 saat zorunlu ders vardır. Ancak 6 saatte seçmeli dersleri kapsadığından dolayı haftalık ders programı toplam 35 saatten oluşmaktadır. 5. sınıfa geçen öğrencilerin en merak ettiği konuların başında ders isimlerinin neler olduğu gelmektedir.
Sosyal bilgiler dersi, öğrencileri toplumsal hayata hazırlayıp, sosyal yönlerinin gelişmesinde başrol oynamaktadır. Öğrencilere vatandaşlık yeterlilikleri kazandıran, birlik beraberlik duyguları aşılayan, toplum yararı, mantıklı karar verme gibi temel yetileri hedefleyen önemli bir derstir.
5.K.4- Sosyal bilgiler dersi gökkuşağına benzer. Çünkü birçok bilim dalından derlediği bilgileri tıpkı gökkuşağının renkleri gibi bir araya getirip bir bütünlük sunar.
8. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor, Rehberlik ve Kariyer Planlama derslerinden oluşmaktadır.
7. Sınıf Dersleri Kaç Saat? 7. sınıfta tıpkı 6. Sınıfta olduğu gibi toplam 29 saat zorunlu dersler gösterilmektedir. Bu 29 saate ek olarak 6 saatlik seçmeli dersler eklenmektedir. Yani bir 7. sınıf öğrencisi haftalık olarak toplam 35 saat ders görmektedir.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü, Yabancı Dil gibi derslerdir.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, ilk ve orta seviyede öğrenim gören öğrencilere coğrafya ve tarih üzerine eğitim veren öğretmenlerin yetiştirildiği akademik bir disiplindir.
Sosyal Bilgiler Dersi Neden Önemlidir? 1.Her öğrencinin birey olarak özgüveninin artmasına katkı sağlar. 2.Geçmişini bilen ve bu sayede geleceğe emin adımlarla ilerleyen bireylerin yetişmesini sağlar. 3.Öğrencilerin gelecekteki yaşamlarına ışık tutarak, bireylerden beklenen niteliklerin geliştirilmesine olanak sağlar.
Sosyal bilgiler dersi öğrencilere yaşadıkları toplumu tanıma, sosyal çevrelerini anlama ve bu toplumun bir parçası olarak etkin bir birey olmalarını sağlar.
Sosyal bilgilerin temel amacı vatandaşlık eğitimidir. Vatandaşlık eğitimi dört önemli ve zorunlu boyutu kapsamaktadır. Bunlar bilgi, bilgi işleme becerileri, demokratik değer ve inançlar ve sosyal katılım becerileridir. Sosyal bilgilerin bilgi temelini sosyal bilimler ve insanla ilgili tüm bilgiler oluşturmaktadır.
Bilgiye ilişkin amaçlar: Sosyal Bilgiler dersi bireyin kendisine, ailesine, çevresindeki diğer bireylere, yasalara ve devlete karşı görev ve sorumluluklarının neler olduğunu ve toplumsal çevresine nasıl uyum sağlayacağını öğretmektedir (Sözer, 2008).
A) Türk tarihini öğrenmemizi sağlar. B) Vatandaşlık görevlerinin ve sorumlulukları- nın öğrenilmesini sağlar. C) Deneyler yaparak geçmişteki olayları doğru öğrenmemizi sağlar. D) Demokratik yaşam kurallarını öğrenmemizi sağlar.
I) 4. sınıf öğrencilerimiz 4. sınıfın güz ve bahar yarıyıllarının her birinde 6'şar seçmeli ders almalıdırlar. 4. sınıf müfredatında zorunlu ders bulunmamaktadır.
Din Dersleri Arttırıldı!
Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Nedir / Ne İş Yapar / Çalışma Alanları? Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümü, öğrencilere tarih, coğrafya, sosyoloji, psikoloji, ekonomi, siyaset bilimi ve felsefe gibi alanları kapsayan geniş bir disiplin yelpazesinde eğitim veren bir bölümdür.
Sosyal Bilgiler dersi disiplinler arası yaklaşımla işlenmelidir. Kazanımların gerçekleştirilmesinde “yerellik, güncellik, disiplinler arası, yansıtıcı sorgulama, geçmiş-bugün-gelecek bağlantısı, zaman-süreklilik-değişim ve esneklik” gibi Sosyal Bilgiler öğretiminin temel ilkeleri dikkate alınmalıdır.
Sosyal Bilgiler kapsamında ağırlık, disiplinler arası ve bütünleştirilmiş bir eğitim programı yoluyla vatandaşlık kavramının geliştirilmesine verilmiştir. Sosyal Bilimler ise ayrı ayrı disiplinler olarak öğretilir ve öğretim, ortaöğretim (lise) ve üniversitelerde gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri