Sosyal gelişme teorisi, toplumun amaç ve hedeflerini daha iyi gerçekleştirmesine yardımcı olan, toplumun yapısı ve çerçevesindeki nitel değişiklikleri açıklamaya çalışan bir teoridir.
Değişim Teorisi (ToC), bir organizasyonun vizyonunu tanımlayan ve bu vizyonu ortaya çıkardığına inanılan adımları açıklayan mantıksal bir şemadır. Nedensel yollar aracılığıyla, varsayımlar ve bağlamsal etkiler dahil olmak üzere faaliyetleri sonuçlar ve etkilerle birleştirir.
Sosyal değişim teorisi kapsamında turizmin gelişimi üzerine yapılan araştırmalar, turizmin gelişimine yönelik halkın tutumunun, yöre halkının bu durumdan sağlayacağı faydaya (beklenen veya gerçekleştirilen, ekonomik, çevresel ya da sosyal dengeleri içeren) dayandığı sonucuna varılmıştır (Harrill, 2004:5-12; Lee, 2013:2 ...
İlerleme : Toplumsal yapının bir unsurunda yaşanan ileriye doğru değişmelerdir. Gelişme : Toplumsal yapının bir çok unsurunda ya da tümünde birbiriyle bağlantılı olarak yaşanan ileri doğru değişmelerdir.
Sosyal gelişim; bireyin içinde yaşadığı toplum tarafından kabul edilir biçimde davranmayı öğrenme sürecidir. Sosyal gelişim, toplumsal beklentilere uygunluk gösteren kazanılmış davranış yeteneği olarak da tanımlanabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Sosyal Öğrenme Kuramı (Bandura)
Bu kuramın en önemli temsilcilerinden biri Alfred Bandura'dır. Sosyal davranış gelişimini açıklarken öğrenme ilkelerinin yanı sıra düşünme, yorumlama gibi bilişsel unsurların önemine vurgu yapar.
Birincisi, belli bir plan ve proje dâhilinde yasal düzenlemelerle gerçekleştirilen değişim, ikincisi ise devrim yaparak, otorite oluşturarak, baskı kurarak toplumsal yapıyı devrimin mantığına göre değiştirmektir. Tarihte ve günümüzde toplumsal yapıları baskı kurarak değiştirme örnekleri mevcuttur.
Toplumsal değişme kavramı, bireylerden oluşan grubun bazı karakteristik özelliklerinin ölçüsünü de ima edebilir. Terim çoğunlukla toplumun yararına, pozitif olduğu düşünülen değişimleri anlatıyor iken, yaşam tarzlarının varlığını engelleyen veya zarar veren sonuçları veya yan etkileri de anlatabilir.
Toplumsal değişim, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde “Toplumun siyasal, sosyal ve ekonomik gelişme ve değişmelere paralel olarak gösterdiği eğilim” şeklinde tanımlanmıştır.
.: Birlikte değişim ilkesi, insanların bir davranış hakkında birden fazla gözlemden kaynaklanan bilgilere sahip olduğu durumlarda kul- lanılmaktadır. Bu ilkeye göre bir davranış, çeşitli nedenlerden zaman içinde kendisi ile birlikte değişme gösteren nedene yüklenmektedir.
Sosyal faktörler: Moda, alışkanlık, eğitim düzeyi, toplumsal değerler vb. örnek verilebilir. • Politik faktörler: Hem turist gönderen hem de alan ülkenin politik durumu önemlidir. İki ülke arasındaki politik durum da önemlidir. Örneğin İsrail ve Filistin arasındaki turizm faaliyetleri.
Buna bağlı olarak Batı'nın düşünce tarihinde olduğu kadar, sosyal bilimlerde ve özellikle sosyoloji biliminde kalıcı iz bırakmış olan Auguste Comte, Herbert Spencer ve Emile Durkheim'in pozitivist/determinist bakış açısıyla türettikleri kuram ve yöntemlerin özellikleri analiz edilmektedir.
Bir başka tanımlamaya göre ise değişme; bir şeyi başka bir şeyin yerine koyma, bir şeyden başka bir şey için vazgeçme, aynı tür içinde başka bir yeni şeyi, başka şey ya da şeyler için yerine koyma ya da alma, yenilik getirmedir.
Ve farklılıklarının bilincine varan bireylerde bireylik bilinci oluşur ve gelişir. İşte, Durkheim'e göre, ilk farklılaşma olan toplumsal farklılaş- ma yani toplumsal işbölümü ekonomi, ahlâk, hukuk, eğitim, din, si- yasal rejim v.b. gibi bütün toplumsal olguları etkiler ve açıklar.
Toplumsal gelişmenin en önemli ölçütü ekonomik büyümedir. Ekonomik gelişme nitelikle ilgili değişmeleri gösterir. Bir ülkede kişi başına düşen millî gelirin artması olumlu niceliksel bir değişmedir ve ekonomik büyüme diye adlandırılır. Ekonomik büyüme, üretimin bütün unsurlarındaki değişmeyi ifade eder.
Sosyal yapı, toplumdaki bütün kurum ve değerler sistemiyle toplumsal eylem ve ilişki kalıplarını kapsayan görece statik durumu ifade ederken, toplumsal değişim, bu kurumlarda, değerler sisteminde ve toplumsal davranış kalıplarında meydana gelen başkalaşma ve dönüşümleri ifade etmektedir.
Comte'un toplumsal değişme hususundaki pozitivist-ilerlemeci yaklaşımı, farklı dinamiklere oturtulmakla birlikte, çatışmacı-diyalektik teorinin en önemli temsilcisi Marks'ta da görülmektedir: Toplum, aralarındaki gerginlik ve çelişkiler dolayısıyla yapısal değişimlere yol açan karşıt güçlerin hareket halindeki bir ...
Sosyolojik olarak değişme, toplumsal tutum ve davranışlarda farklılaşmanın meydana gelmesidir. Her toplumun tarihin belirli bir döneminde içinden geçtiği bir süreç olarak toplumsal değişim, her toplumda doğası gereği mevcut olan bir fenomendir.
Toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler üreten sosyal girişimcileri, aktivistleri ve değişim aktörlerini; destekleyen, görünür kılan ve topluma ilham veren bir platformdur.
Toplumsal değişimi sürekli etkileyen üç ana etkeni Giddens; fiziksel çevre, politik örgütlenme ve kültürel etkenler olarak belirler.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget, söz konusu bireylerin bilişsel gelişim sürecinin sırayla ilerlemesi gerektiğini düşünür. Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Vygotsky, zihinsel gelişimin ilk önce ve en çok bireyin kendi içinde başladı- ğını savunmak yerine zihinsel sürecin zihinler arası bir düzlemde insanlar arasında gerçekleştiğini vurgular. Zihinsel gelişim, toplumsal sürecin içselleş- tirilmesi ve üstün hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Erik Erikson'un teorisine göre kişi, her evrede kişiliğinin gelişimi için olumlu veya olumsuz sonuçları doğurabilecek bir dizi psikososyal çatışma yaşamaktadır. Kişi, bu evrelerde meydana gelen çatışmaları başarıyla tamamlarsa, yaşamının geri kalanında kendisine fayda sağlayacak erdemleri kazanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri