Likralı kumaş vücuda hareket özgürlüğü sağlamaktadır. Vücut yapısına da uyum sağlayan likralı kumaşlar yapısı ile terleme yaratabilir. Bu özelliği ile likralı kumaşlar da ön plana çıkmaktadır. Günümüzde sıkça kullanılan likralı kumaşlar oldukça elastik bir yapıya sahiptir.
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
Likralı kumaşlar kaç derecede yıkanır, yıkanınca çeker mi gibi sorular bu kumaştan kıyafetleri tercih eden kişilerin aklındadır. Bu kumaşın 40° C suda yıkanması tavsiye edilir. Böylece çekme sorunu da yaşanmaz.
Su geçirmez değildir. En boy esnektir. Özellikle su itici özelliği sayesinde haşema, mayo, bikini ve deniz şortu dikiminde tercih edilir. Yaz mevsimine uygundur.
Likralı Kumaş Çeker mi? Önerilen temizlik talimatlarına uyulursa likralı kumaşlar çekmez. Genellikle bu kumaştan üretilen giysilerin 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Ancak etikette yazan talimatlara göre bakım yapmak en doğru yöntem olacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Ev tekstilinde de kullanılabilen likralı kumaşlar esnek ve rahat bir kullanım sağlar. Güneş ışığına da dayanıklı olan likralı kumaşlar klorlu su ile temas ettiğinde de zarar görmez. Bu nedenle likralı kumaşlardan mayolar üretilmektedir.
Ev tekstil ürünlerinde kullanılan likralı kumaşlar, dayanıklılığıyla öne çıkan çeşitlere örnek verilebilir. Spandeks kumaşlar, başka bir öneri yok ise 40 derecede yıkanabilir. Yıkama işlemi, elde ya da çamaşır makinesinde yapabilir. Kırışma sorunu olmayan bu kumaşlar ütüleme gerektirmez.
Kalın ve tok bir kumaş olmasıyla öne çıkar. Bu sebepten dolayıdır ki ince bir yapıya sahip olan likralı terikoton kumaş, yaz ayları için daha uygundur. Aynı şekilde likralı alpaka kalın tok bir kumaş yapısına sahip olmasından dolayı kış ayları için daha uygun kullanım içerir.
POLYESTER KUMAŞ ZARARLI MI? Sıcak havalarda tercih edilmemesi gereken bir kumaştır. Çünkü terletir ve teri emmez. Hava geçirgenliği sağlamadığı için teninizi yakabilir.
Esnek ve oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan likralı kumaş, spor kıyafetlerinden iç giyime kadar birçok kıyafet türünde kullanılabilmektedir. Elastik bir yapıya sahip, sentetik bir kumaş olan likra, kendi ebatının neredeyse 6 katına kadar uzayabilmesiyle bilinmektedir.
Tayt ve body vücudu saran giysiler olduğu için kumaşın likralı olması tercih nedenidir. Likralı kumaşlar esneme özelliğinden dolayı bedenin her hareketine uyum sağladığından rahat ve kullanışlıdır.
Koton kumaşlarda esneklik az miktarda bulunmasına rağmen esneklik içerisine likra eklemek suretiyle arttırılabilen kumaşlardır.
Likralı saten kumaş ile, etek, abiye, gece kıyafetleri, ev tekstili, elbise, gömlek, tunik, pardösü, pantolon-etek, ferace, bluz, yelek, takım elbise vb. modellerde kullanabilirsiniz. Likralı saten kumaş, İnce, esnek, parlak ve dökümlüdür. Ev tekstilinde de kullanılır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Elastan kumaş türü giyenlerini sıcak tutmaktadır.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Likralı alpaka kumaş da sektörde yaygın olarak kumaş türlerinden biridir. Söz konusu kumaş türü deve türlerinden olan alpaka adında bir hayvanının kürkünden üretilir. Örgülü ve yünlü bir kumaş türü olan alpaka kumaşlar, likralı yapısı ile personelin çok daha rahat hareket etmesini sağlar.
Likra (en. Lycra), elastan ya da Spandex, elastik ve güçlü bir tür sentetik liftir. Polieter-Poliüre bağlarından oluşmuştur. 1958 yılında DuPont'un Waynesboro, Virginia'daki Benger Laboratuvarı'nda çalışan kimyager Joseph Shivers tarafından icat edilmiştir.
Krep Kumaş Nasıldır? Krep kumaş denilince akıllara gelen ilk özellik esnek yapıları olmaktadır. Likralı olarak da tabir edilen bu durum gündelik yaşamda rahat kullanıma sahip ürünlerin geliştirilmesinde oldukça büyük rol oynar. Hava geçirgenlik oranlarının yüksek olması yaz aylarında terleme sorununu ortadan kaldırır.
Kırışmayan kumaşlar sayesinde oturup kalkma hareketlerine bağlı olarak giysilerde esneme, deforme ve kırışma olmaz. Bu sayede giysiler her zaman estetik özelliklerini sergiler. Kullanımı en çok tercih edilen kırışmayan kumaş isimleri ise şu şekilde sıralanabilir: Likralı Kumaşlar.
Krep kumaş nasıl olur sorusu salaş, rahat ve ince olarak verilebilmektedir. Bu özellikleri yaz aylarında yaygın olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Özellikle kadın giyim ürünlerin krep kumaşların tercih edildiği görülmektedir. Salaş ve hava alan bu kumaş yapısı terlemeye neden olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri