Testis muayenesi sıcak ortamda, özellikle banyo sırasında yapılmalı. Sıcakta deri gevşeyeceği için testisi hissetmek daha rahat olacaktır. Testisin yüzeyi kaygan ve pürüzsüzdür. Baş ve işaret parmakları arasında tutarak muayene edildiğinde şekil bozukluğu, yüzeyindeki düzensizlikler ya da sert nodüller anlaşılabilir.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
İyi bir beslenme planı, düzenli egzersiz, yeterli su tüketimi ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması testis sağlığını korumaya yardımcıdır. Düzenli kontrol ve hasta takibi ile de mevcut sorunların kısa sürede tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün olur.
Testis Travması Ne Gibi Sorunlara Yol Açar? Testise gelen darbe ile ödem, şiddetli ağrı, yırtılma, damar yırtılmasına bağlı gelişen kan toplanması, testis dokusunun dışarı çıkması gibi sorunlara neden olduğu gibi kısırlığa da yol açabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Testisler yumuşak, yüzeyi biraz kaygan, müsavi ve düz satıhlı olduğu şeklinde hissedilmelidir.
Dr. Ali Nejat Eğilmez: Uzun süre ayakta durmak, ağır kaldırmak, testislerin aşırı sıcağa maruz kalması (mesela ateş karşısında çalışmak), çok sıcak suyla banyo yapmak, sık sık hamam veya saunaya gitmek varikoseli artırır! Medical Park Fatih Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
EVDE TAKİP YÖNTEMİ
Bu muayene sıcak banyo ortamında değil, normal oda sıcaklığında ve tercihan farklı pozisyonlarda (ayakta, yatarken, uyurken vs) yapılmalıdır. Sol elinizle kasığa bastırırken, sağ elinizle torbanın içindeki testisi hissetmeye çalışmalısınız.
Testislerin normal koşullardaki durumu
Testisler, yumurtamsı bir şekilde hafif sert ve biraz da süngerimsi bir yapıya sahiptir. Üst ve dışında, epididimis adı verilen elastik bir yapı vardır. Burada sperm olgunlaşır ve sonra dışarı atılır. Testisler, düzenli bir görünümde olmalıdır.
Testislerin cildi ve kas dokusu ileri yaş sebebiyle gevşediğinden artık eskisi gibi testisleri yukarıda tutmaz; sarkmaya başlar. Sarkan testisler, iki bacak arasına doğru sarkar ve hastanın yürüyüşünü zorlaştırır; çünkü sarkmış testisler iki bacak arasında sıkışır. Bu şekilde yürümek çok can sıkıcıdır.
Testis büzülmesi olarak tanımlanabilen atrofosi varikoselin sık görülen komplikasyonlarından biridir. Varikosel nedeniyle hasar gören testislerde küçülme ve yumuşama görülür. Çevresinde doku hasarına dek varabilen bir bozukluk durumudur. Diğer komplikasyon ise kısırlıktır.
Bilgilendirme dosyası cinsel içeriği nedeniyle, yetişkinlere hitap etmektedir. Dosya 18 yaş üstü ve yasal olarak yetişkinler için hazırlanmıştır.
Testislerde ağrı ve şişlik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Fakat orşit olarak da adlandırılan testis iltihabı, hidrosel, testis kanserleri, inguinal herni ya da kasık fıtığı, testis dönmesi olarak da bilinen testis torsiyonu ve varikosel en yaygın karşılaşılan nedenler olarak gösterilebilir.
Hidrosel olarak bilinen fakat halk dilinde testislerde sıvı birikmesi olarak da tanımlanan bu hastalığın belirtisi testis torbalarındaki şişliğin oluşmasından anlaşılmaktadır. Bu şişlik acısız olduğu için bebeklerde sadece görsel olarak anlaşılmaktadır. Dışarıdan yapılan muayene sonrasında da ele şişlik gelebilir.
Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür. Sperm kalitesi düşüklüğü; uygunsuz beslenme ve kötü alışkanlıkların miktarı ve süresine göre değişkenlik gösterir.
Meninin az ya da hiç gelmemesi sinirsel kaynaklı olabileceği gibi tıkanıklık, hormon eksikliği ya da mesaneye geri kaçma gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Meninin dışarı atılmasını sağlayan sinirler bel bölgesindeki omurların arasından çıkar ve rektum üzerinde bir ağ oluşturur.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Alınan meni miktarının 2 ila 6 ml arasında olması gerekir. Eğer meni miktarı 2 ml'den daha az ise bu durum sperm azlığı anlamına gelir. Alınan örnek 6 ml'den fazla ise bu defada meninin içinde fazla sıvı olduğu anlamına gelir. Bu durum ise meni içindeki spermin sıvıya oranla yine az olması demektir.
Milyonlarca spermden ancak birkaç yüz tanesi (nadiren 1000'e ulaşabilir) fallop tüplerine ulaşır. Bir spermin yumurtaya kadar yüzdüğü mesafe 10-15 cm kadardır. Orantı kurulursa bir insanın 200 km yüzmesine eşittir. Hızlı bir sperm bu mesafeyi 5 dakikada alabilir.
Testise atılan bir tekme veya darbe, oldukça şiddetli bir acıya ve hatta bulantı, kusma gibi semptomlara neden olabilir. Doğum da oldukça acılı bir deneyimdir ve kadınlar farklı seviyelerde ağrı yaşayabilirler.
taşaklara yenen bir tekme acı olarak 9000 del ile ölçülür, aynı zamanda 160 kez doğum yapmaya ve 3200 kemiğin kırılmasına bedeldir.
Spermatosel. Spermatosel, testisin yakınında sperm kanalarında oluşabilen sıvıyla dolu keseciktir. Kanser riski taşımaz ve genellikle ağrılı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri