Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sosyal medyada beddua etmek suç mu?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sosyal medyada beddua etmek suç mu?

İnternetten veya sosyal medya üzerinden bir kimseye beddua etmek hakaret suçunu oluşturmaz. Örneğin “Allah senin belanı versin” yazıp tweet atmak ya da “Allah seni bildiği gibi yapsın” yazıp kişinin Instagram hesabına mesaj olarak göndermek Yargıtay kararlarınca hakaret olarak değerlendirilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdemirhukukburosu.com

Beddua etmek yasal olarak suç mu?

Beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmaz. Örneğin, “allah seni bildiği gibi yapsın”, “allah belanı versin”, “cehenneme kadar yolun var” “allah çocuklarından çıkartsın” gibi sözler beddua niteliğinde sözler olduğundan Yargıtay tarafından hakaret suçu olarak kabul edilmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Beddua etmek hakaret sayilir mi?

Yargıtay'ın yerleşik kararlarıyla belirlenen, kategorik bir biçimde hakaret sayılmayan sözler şunlardır: Beddua niteliğindeki kelime ve sözler. Örneğin, “allah belanı versin”, “allahından bul”, “allah müstahakını versin” şeklindeki sözler beddua niteliğinde sözler olup hakaret suçuna vücut vermemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Sosyal medyada küfrün cezası nedir?

Sosyal Medyada Küfür Etmenin Cezası

Sosyal medyada küfür edilmesi durumunda 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası bulunmaktadır. Sosyal medyada aleni bir şekilde işlenmesi durumunda ise ceza 1/6 oranında arttırılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Seni Allaha havale ediyorum demek suç mu?

Bu kapsamda, sadece "Allah belanı versin" cümlesi ile ortaya konulan bir beddua ifadesi, rahatsız edici olmakla birlikte onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil isnadı veya sövme olmaması nedeniyle TCK'nun 125. maddesi anlamında suç olarak kabul edilemeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hakaret Suçu Nedir Nasıl Oluşur? Hangi Kelimeler Hakarettir? Beddua Hakaret Midir?

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hakkım haram olsun demek suç mu?

Beddua niteliğindeki sözler hakaret suçunu oluşturmaz. Örneğin, “Allah belanı versin”, “İnşallah kaza geçirirsin” “haram, zıkkım olsun” gibi sözler beddua niteliğinde sözler olduğundan Yargıtay tarafından hakaret suçu olarak kabul edilmeyip genellikle kaba, hoş olmayan sözler olarak belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ferhatbulut.av.tr

Beddua etmek dava açılır mı?

Beddua, kötülük dileyen dualar suç sayılıyor. Beddua, hakaret niteliğindeki unsurları taşımamakta ve onur, şeref zedeleyici nitelikte bir söz olarak kabul edilmiyor. Fakat bedduaya maruz kalan kişi, psikolojik olarak zedelendiğinden hukuki ihtilafa konu edilebilir. Tazminat davası açılabilir" diyerek cevap verdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Sosyal medyada hangi paylaşımlar suç?

Hakaret, tehdit, özel hayatın gizliliğini ihlal, cinsel taciz, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi suçlar doğrudan sosyal medyada işlendiği gibi, hırsızlık, cinsel saldırı ve dolandırıcılık gibi suçlar ise sosyal medyanın suça zemin oluşturduğu dolaylı yoldan işlenen suçlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Sosyal medyada neler hakaret sayılır?

Özellikle Facebook, Twitter, Instagram vb. sosyal platformlarda kullanıcıların paylaşımlarına yapılan veya doğrudan hedef göstermek suretiyle kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte yapılan yorumlar, açıklamalar ve küfürler hakaret suçunu oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekintopatan.av.tr

Instagramdan birine küfür etmek suç mu?

Sosyal medya hesaplarında bir kimsenin onurunu zedeleyecek yorum yapılması, paylaşım yapılması veya mesaj gönderilmesi hakaret suçu olarak kabul edilir. Bu suçun basit ve nitelikli hallerine göre ceza uygulanır. Basit şeklinde verilen ceza 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Yalaka demek suç mu?

İnternet sitesinde yapılan yayına yönelik “yalaka“ şeklinde yorum yapmak hakaret suçunu oluşturur. Hakaret suçu, bir kişinin onur, şeref ve saygınlığına yönelik saldırıda bulunmak anlamına gelir. Hakaret suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Bir insana bela okumak suç mu?

Hakime 'Allah belanı versin' demek beddua olup suç oluşturmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Hangi sözler hakarete girmez?

Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Birine sosyal medya üzerinden hakaret etmenin cezası nedir?

Dolayısıyla sosyal medyada hakaret suçunun cezası nedir sorusuna da aynı maddeyi göz önüne alarak cevap vermek mümkündür. Bu da 3,5 ay ile 28 ay arasında değişen hapis cezası ya da hakaret suçuna verilen adli para cezasından 1/6 oranında daha fazla bir adli para cezasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Beddua hangi durumlarda kabul olur?

BEDDUA NEDİR? Dost-düşman kime karşı olursa olsun, beddua etmek; tel'in etmek, lânetlemek, ilenmek, birisine kötü olması ve başına kötülük gelmesi için dua etmek ve hakkında kötülük istemek demektir. Beddua yapan kişi, eğer haksız ise, beddua yapmakla haddini aşmış ve hattâ zulüm yapmış olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Edepsiz demek hakaret mi?

Yerel mahkemenin kararını bozan daire, "edepsizler" sözünün hakaret olmadığına hükmetti. Daire, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesini bozma nedeni saydı. Yargıtay 18.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Sosyal medya hakaret davası cezası kaç tl 2023?

Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Sosyal medyadan hakaret sicile işler mi?

Kesinleşen mahkeme kararları adli sicile işler. Bu sebeple mahkemenin yapacağı yargılama neticesinde şayet sanık aleyhine sosyal medya üzerinden hakaret suçunu işlediğinden bahisle hüküm tesis edilir ve bu hüküm kesinleşirse ilgili hüküm hakaret fiilini işleyenin siciline de işleyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Sosyal medyada hakaret ettim ne yapmalıyım?

Kendisine karşı hakaret suçu işlenen kimse, failin cezalandırılabilmesi için altı ay içinde yetkili makamlara şikayette bulunmalıdır. Zira TCK madde 131'de açıkça belirtildiği üzere hakaret suçunun kovuşturulması ve soruşturulması mağdurun şikayetine bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Instagram istek göndermek suç mu?

İçeriği suç oluşturmuyorsa sadece mesaj atılması ya da arkadaşlık isteği göndermek suç oluşturmaz. Ancak rahatsızlık belirtilmesine, reddedilmesine rağmen ısrarla bu mesajlar ve istekler devam ederse bu durumda suç meydana gelecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Ekran görüntüsü almak suç mu?

2. Özel Hayatın Gizliliğini İhlal ( TCK m. 134) Açıklandığı üzere izinsiz ses ve görüntü kaydı alınması hali, en temel haliyle Türk Ceza Kanunu'nda yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamında değerlendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Sosyal medyada hakareti beğenmek suç mu?

Hakaret içerikli paylaşımı beğenmek, internet ortamında paylaşılıp veya başkalarına aktarılmadığı taktirde hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaz. Hakaret suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 125. Maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir; (1) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Beddua etmenin hükmü nedir?

Cevap: Zalimden başkasına beddua etmek haramdır. Zalime de, zulmü kadar beddua etmek caiz olur. Caiz olan bir şeyin miktarı da, özrün miktarı kadar olur. Zalime de beddua etmemek, sabretmek ve hatta, affetmek daha iyidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Hangi kelimeler hakaret sayılır?

Peki hangi kelimeler hakarete girer? Kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide eden her kelime hakarete girmektedir. Örneğin; "Geri zekalı, aklı kıt, şeref yoksunu, aptal" gibi kelimeler. Şikayette bulunulmadan önce hakaret suçu Yargıtay kararlarına bakılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.youtube.com

Hakaret suçu nasıl ispatlanır?

Hakaret Suçu Nasıl İspatlanır? Hakaret suçunu ispatlamanın çeşitli yolları vardır. Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT