Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Sosyal medyada neler hakaret sayılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sosyal medyada neler hakaret sayılır?

Özellikle Facebook, Twitter, Instagram vb. sosyal platformlarda kullanıcıların paylaşımlarına yapılan veya doğrudan hedef göstermek suretiyle kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte yapılan yorumlar, açıklamalar ve küfürler hakaret suçunu oluşturmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekintopatan.av.tr

Mesajla hakaretin cezası nedir?

Eğer mesaj atan kişi hakaret içerikli iletisini mağdurun olmadığı bir whatsapp grubunda paylaşırsa huzurda hakaret suçu oluşmaz ancak en az üç kişi ile ihtilat varsa gıyapta hakaret suçu oluşabilir. İleti yoluyla işlenen hakaret suçunun cezası TCK m.125/1'e göre üç aydan iki yıla kadar hapis ya da adli para cezasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Sosyal medyada hakaret cezası kaç TL?

Sosyal medyada küfür edilmesi durumunda 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası bulunmaktadır. Sosyal medyada aleni bir şekilde işlenmesi durumunda ise ceza 1/6 oranında arttırılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Sosyal medyada hangi paylaşımlar suç?

Hakaret, tehdit, özel hayatın gizliliğini ihlal, cinsel taciz, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi suçlar doğrudan sosyal medyada işlendiği gibi, hırsızlık, cinsel saldırı ve dolandırıcılık gibi suçlar ise sosyal medyanın suça zemin oluşturduğu dolaylı yoldan işlenen suçlardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Neler hakaret sayılmaz?

Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Sosyal Medyada Hakaret Suçu - cezası nedir? kilitli/kilitsiz sosyal medya hesaplarında hakaret

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi sözler hakaret sayılır?

Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Hakaret suçu cezası kaç tl 2023?

Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Mesajlaşma paylaşmak suç mu?

Telefon ile yapılan konuşmalar, sosyal mecralar üzerinden yazılan mesajlar, WhatsApp yazışmaları özel hayatın gizliliği kapsamında korunur. TCK'nın m. 132/3 hükmü uyarınca kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini alenen ifşa eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Ekran görüntüsü almak suç mu?

2. Özel Hayatın Gizliliğini İhlal ( TCK m. 134) Açıklandığı üzere izinsiz ses ve görüntü kaydı alınması hali, en temel haliyle Türk Ceza Kanunu'nda yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamında değerlendirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kime yapıldığı belli olmayan hakaret?

Hakaret konusu söz veya davranışın belirlenemeyen sayıda kişi tarafından görülme, duyulma ve algılanabilme olasılığının bulunması halinde alenen hakaret suçu işlenmiş olur. Hakaret suçunda aleniyetin gerçekleşmesi için fiilin herhangi bir sınırlama olmaksızın herkese açık olan yerlerde işlenmesi şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Sosyal medyada hakaret ettim ne yapmalıyım?

Kendisine karşı hakaret suçu işlenen kimse, failin cezalandırılabilmesi için altı ay içinde yetkili makamlara şikayette bulunmalıdır. Zira TCK madde 131'de açıkça belirtildiği üzere hakaret suçunun kovuşturulması ve soruşturulması mağdurun şikayetine bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Hakaret eden birini nereye şikayet edebilirim?

Sosyal medyadan hakaret suçu şikayet gerektiren suçlar arasındadır. Dolayısıyla kişinin suçu emniyet birimleri ya da savcılığa şikayet etmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Biri bana küfür ederse ne yapmalıyım?

Hakaret suçlarında yetkili mahkeme ikametinizin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Savcılığa bir şikayet dilekçesi vererek dava açılır. Hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sancakhukukburosu.com

Amk demek suç mu?

Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Instagramdan küfür etmek suç mu?

Sosyal medya hesaplarında bir kimsenin onurunu zedeleyecek yorum yapılması, paylaşım yapılması veya mesaj gönderilmesi hakaret suçu olarak kabul edilir. Bu suçun basit ve nitelikli hallerine göre ceza uygulanır. Basit şeklinde verilen ceza 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Sosyal medya hakaret suçu sicile işler mi?

Hakaret suçundan ceza alanlar bu cezanın sicillerine işleyip işlemeyeceğini merak eder. Adli sicile halk tabiriyle sabıka kaydına kesinleşen mahkeme kararları işler. Hakaret davası sonucunda kesinleşen mahkeme kararı da adli sicile (sabıka kaydına) işler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Whatsapp ekran görüntüsü delil sayılır mı?

Dolayısıyla Yargıtay Hukuk Dairesi tarafından verilen kararlarda da elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıların ancak diğer delillerle desteklendikleri takdirde delil olarak hükme esas alınabileceğine değinilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Ekran görüntüsü ile dava açılır mı?

Whatsapp ekran görüntüsü resimleri hukuka uygun yollar kullanılarak temin edilmiş ve mahkemeye sunulmuş ise görüntüler delil olarak kabul edilmektedir. Delil olarak sunulmuş olan kişi konuşma taraflarından biri olduğu zaman bu görüntüler delil olarak kabul edilebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Telefonla görüntü almak suç mu?

İzinsiz olarak alınan ses ve görüntü kayıtları TCK 134 uyarınca suç kabul edilir. Özel hayat alanı içindeyken kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınması suç teşkil eder. Bu suçun oluşması bir kişiye ait özel hayat alanına gizlice müdahale edilmesi şeklinde olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Mahkeme yolu ile WhatsApp kayıtları çıkar mı?

Yine HMK 189/2. hükmü uyarınca da, boşanma davasında delil değeri olmayacaktır. Kişiler örneğin Whatsapp üzerinden eşin üçüncü kişilerle olan konuşma içeriklerini elde edemezler. Ancak GSM operatörleri üzerinden bir kısım iletişim kayıtlarının tespitini Mahkemeden isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Instagramdan bir kıza mesaj atmak suç mu?

Türk Ceza Kanunu'na göre kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bir kişinin attığı mesajı ifşa etmek bu suç kapsamında değerlendirilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Arkadaşlık isteği göndermek suç mu?

“Hiç tanımadığı birine sosyal medyada arkadaşlık isteği göndermenin ya da mesaj göndermenin hukuki bir sakıncası var mı?” sorusuna ise Yıldız şu şekilde cevap verdi: İçeriği suç oluşturmuyorsa sadece mesaj atılması ya da arkadaşlık isteği göndermek suç oluşturmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Telefonda küfür etti ne yapmalıyım?

Hakarete uğrayan kişi delilleriyle birlikte şikayetini yapmalı ve hakaret eden hakkında Cumhuriyet Başsavcılığından iddianame düzenlenmesini sağlamalı şikayete ilişkin hususların takibini yapmalıdır. Bu hususta ceza avukatından profesyonel hizmet alınması tavsiye olunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milhukuk.com

Hakaret para cezası ödenmezse ne olur?

Adli Para Cezasının Ödenmezse Ne Olur? Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Hakaret suçu nasıl ispatlanır?

Hakaret Suçu Nasıl İspatlanır? Hakaret suçunu ispatlamanın çeşitli yolları vardır. Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT