Değişiyor. 1 Ağustos'tan sonra yurtdışı borçlanması için başvuranların emekli olmaya yetecek asgari borçlanma gün sayısı en az–kısmi aylık için- 5.400 güne çıkıyor. Tam aylık içinse borçlanma gün sayısı kadınlarda 7.200 gün, erkeklerde 9.000 güne çıkıyor.
Yurtdisi borclanma da 3600 gün uygulamasi
Ayrica yine 3600 günün SSK kapsaminda tamamlanmasi gerekiyor. Bu kapsamda emekli olunacak yas ise 3600 günün ve 15 yilin tamamlandigi tarihe göre farklilik göstermekte. Yurt disi SGK borclanmasi basvurunuzu Türkiye SGK dan yapmaniz gerekiyor.
01.01.2024-31.12.2024 tarihleri arasında borçlanılacak bir gün için ödenmesi gereken tutarın alt sınırı (666,75 TL X %45=) 300,04 TL, üst sınırı ise (5.000,63 TL X %45=) 2.250,28 TL'dir.
Yurtdışı borçlanması hesaplaması yapılırken, borçlanılacak sürelerin toplam gün sayısı belirlenir ve bu sürelere günlük prim tutarı çarpılarak ödenecek tutar hesaplanır. Örneğin, borçlanılacak 100 gün için günlük prim tutarı 30 TL ise, borçlanma tutarı 100 x 30 = 3.000 TL olacaktır.
Yurtdışı borçlanma için ocak zamlı günlük ödenecek minimum prim 300,04 TL'dir. Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşları, günlük en az 300,04 TL ödemek koşulu ile SGK'dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
birinde bir yıla kadar olan boşta geçen (işsizlik) süreleri dışında ikamet ettiği süreleri de (18 yaş üstü) borçlanabilir. 2-Borçlanma müracaatı nereye yapılır? adresi İstanbul/Kadıköy ilçesi olan borçlanma müracaatını Kadıköy SGK Müdürlüğüne yapmalıdır.
Örnek: 1/8/2019 tarihinde yurt dışında geçen 5400 gün sigortalılık süresini, günlük 85.28 TL kazanç üzerinden borçlanmak isteyen sigortalının bir günlük borçlanma tutarı, 85.28 x % 45 = 38,376 TL, toplam borç tutarı ise 38,38 x 5400 = 207.252,00 TL olacaktır.
EYT Kapsamında Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Nitelikteki Süreler Yurtdışında Geçirilmelidir? Yurtdışı borçlanma hakkından yararlanılabilmesi için yurtdışında geçirilmesi gereken sürelerdir. Dolayısıyla bu süreleri bulunan kişiler EYT kapsamında emekli olabilmek için yurtdışı borçlanma talebinde bulunabilecekleridir.
Bu uygulama ülkemizle soysal güvenlik sözleşmesi bulunan 19 ülke (Almanya, Arnavut- luk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksem- burg, Makedonya, Slovakya ve Kore) için geçerlidir.
Halen yurt dışı borçlanması yapanlar 1 ay için en az 6 bin 36 lira 53 kuruş ödüyor. Bu tutar yeni asgari ücretle 9 bin 1 liraya çıkacak. 1 aylık borçlanmada yaklaşık 2 bin 964 lira seviyesinde fark oluşacak.
3201 sayılı kanun uyarınca yurt dışı hizmet borçlanması, yurt dışında geçmiş sürelerin Türkiye'de geçmiş gibi değerlendirilmesi imkânını tanımaktadır.
Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular da talep etmeleri durumunda isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir. Ancak, yabancı ülke vatandaşlarından Türkiye'de yerleşik olma hali bir yılı doldurmadıkça genel sağlık sigortası primi alınmamakta ve bu kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmamaktadır.
1- E-Devlet şifreniz ile ( www.turkiye.gov.tr ) internet adresine giriş yapınız. 2- Ana sayfada bulunan “Kurumlar” bağlantısına tıklayınız. 3- Açılan yeni sayfada “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı” bağlantısına tıklayınız. 4- Açılan yeni sayfada “Yurtdışı Borçlanma Belge Sorgulama” bağlantısına tıklayınız.
(2) Yurt dışı borçlanmasına ait süreler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilir.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Taşıt getirecek kişilerin öncelikle yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir. Yurtdışında yerleşik olma; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin Türkiye'ye giriş yapmak istediği tarihten geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 185 gün fiilen yurtdışında bulunmasını ifade eder.
Yurt dışında yaşayan gurbetçilerimizin yurtdışı borçlanma yapmadan, yani Türkiye'deki geçmiş çalışmaları üzerinden EYT kapsamında emekli olmaları durumunda, yurtdışında çalışmaya devam ederek SGK tarafından Türkiye'den emekli maaşı almaları mümkündür.
Borçlanma yapmanız emeklilik tarihinizi etkilemez. Her halükarda 47 yaşınızda 5.450 günü doldurarak emekli olursunuz.
Yukarıda belirtilen kurallara uygun yapılmak kaydıyla, iki ülkeden de emekli aylığı almaya bir engel yoktur. Bir vatandaşımız Türkiye'den emekli aylığı alırken, İngiltere'deki emeklilik yaşı geldiğinde hak etmesi halinde İngiltere'den de emekli aylığı alabilir.
Nedeni ise 2019'da çıkan bir genelge. Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) yıllardır süren mücadelesi geçen aylarda olumlu sonuçlandı ve ilk maaşlar alınmaya başlandı. Yurtdışında yaşayan ve gerekli şartları tutturan Türk vatandaşları da EYT düzenlemesi kapsamında emekli olma hakkına sahip.
YURTDIŞI BORÇLANMASI VE SİGORTALILIK BAŞLANGIÇ TARİHİ
Bu şekilde yabancı sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak tabi olarak yurtdışında ilk defa çalışılmaya başlanılan tarih, 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanuna göre sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir.
Türkiye'nin anlaşma yaptığı ülkelerde Türk vatandaşları diğer koşulları taşıyorsa EYT'den yararlanabilirler.
Cevap: Yurtdışı çalışma süresini borçlanılarak kazanılan günler Bağkur'a sayılıyor. Sigorta başlangıç tarihiniz itibarıyla EYT kapsamındasınız. EYT'lilerden yaş aranmayacağından, askerlik ve yurtdışı borçlanmasıyla toplam priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte, EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.
Yazılı bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekir. Dilekçeye ek olarak yurt dışı çalışmalarını gösterir hizmet belgeleri de istenir. Bu şartları taşıyanlar yurt dışında çalıştıkları ya da ev hanımı oldukları süreleri borçlanma ile ödeyerek Türkiye'den emekli olabilirler.
Toplu ödeme sadece kanunda sayılan bu durumlar için borçlanma suretiyle yapılabilir. Onun dışında eksik prim günleri için toplu ödeme hakkı bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri