Ekim tavlı toprağa mibzerle 3-4 cm derinliğe yapılır. Soya fasulyesi nerde yetişir başta Akdeniz,Ege,Güneydoğu Anadolu,Marmara ve Karadeniz,İçanadolu ve Doğuanadolu Bölgelerinde sorunsuz yetişir.
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Toprak yönünden özel bir seçiciliği yoktur. Yüksek verim için killi, killi-kumlu, orta ağır, kolay ısınan, humusça zengin ve üretken topraklar ister. Toprağın pH derecesi 4'ün üzerinde olmalıdır, nötr topraklar uygundur. Soya fasulyesi ekimi yapılacak tarla ekimden önce pullukla 20-25 cm derinlikte sürülür.
Ilıman iklimin bitkisi olduğu için yetişme mevsimlerinde sıcaklığın 18 °C'nin altında olduğu veya 40 °C'nin üstünde olduğu yerlerde yetişmesi zordur. Orta Asya ülkelerin dışında soya fasulyesi bitkisi, ABD'de gelişmiş yöntemlerle üretilir ve Türkiye'de ise Çukurova çevresinde yetiştirilir.
Soya bitkisinin yetişme döneminde 500-600 mm'lik su alması gerekir. Bu sebeple Karadeniz bölgesi gibi sık yağış alan bölgelerde yetiştirilmesi tercih edilse de diğer bölgelerde de sık ve bol sulama ile yetişmesi sağlanabilir.
İlgili 31 soru bulundu
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Ekimde mibzerin sıra arası 60-65 cm olmalı ve tohumların 4-5 cm sıra üzeri mesafesini sağlayacak şekilde dekara ortalama 7-8 kg tohum atılmalıdır. Toprak tava 4-5 cm ekim derinliği soya için yeterlidir. Soya tohumlarının ekimden önce soya bakterisi ile aşılanması verimi arttırır.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Buna göre soya ekiminden elde edilebilecek en iyi verim Mayıs ve Eylül ayları arasında kabul edilmektedir. Yetiştirilme için optimum ortam sıcaklığı 25 derecedir. Ancak 18 ile 40 derece arasındaki tüm sıcaklıklarda yetiştirilmesi mümkündür.
Ülkemizde is başta Rize, Trabzon ve Artvin olmak üzere tüm Doğu Karadeniz şehirlerinde ve Trakya'da yetiştirilir.
Soya yetişme süresi boyunca en az 2 defa sulanmalıdır. Bunlardan birincisi bitkiler 20-25 cm boylandığında, diğeri de çiçeklenme öncesinde sulanmalıdır. Eğer bir su verilecekse mutlaka çiçeklenme öncesinde verilmelidir. Sulama zamanlarında, toprak nemi önceden kontrol edilmelidir.
Soya yetiştiriciliği süreci boyunca, dekara 500-600 ton su veriliyor. Ekimden hasada dek yeterli suyun toprakta olması verimli soya yetiştiriciliği için şart. Soya fasulyesi için sulama tarla tavalara bölünerek gerçekleştiriliyor. Bitki boyu 8-10 cm olduğunda ilk sulama yapılması öneriliyor.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %8 indirimle Sağlık Tarım Ürünleri Soya Fasulyesi 5 KG 215 TL'ye, %6 indirimle Aktarmarka Karamelize 25 kg Soya Kıyması 1.490 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Küresel soya ihracatında başlıca dört ülke ise ABD, Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Brezilya dünya soya ihracatında lider ülke konumundadır. bin ton, 2015 yılında 365 bin ton soya küspesi ithalatı yapmıştır.
Besin değeri
Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir.
Kas yapan yiyeceklerden olan soya fasulyesi sebze ağırlıklı beslenmeden yana olanlar için iyi bir alternatif oluyor. Soya fasulyesinde bulunan 9 temel amino asit kasların hızlı bir biçimde şekillenmesini destekliyor.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Uzmanlar, soya sütünün faydalarının yanında erkekler için zararlı bir yönünün olduğunu da belirtiyor. Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre; soya testesteron üretimini düşürüyor.
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
Soya bitkileri 25-30 cm olduğunda kaz ayağı gibi ara çapa makinaları ile işlenmesi, hem yabancı ot mücadelesi yapılması açısından hem de toprakta bulunan kapilerite denilen buharlaşma borucuklarının kırılması açısından çok önemlidir. Sulama: İlk sulama, bitki boyu 8-10 cm'e ulaştığı zaman yapılmalıdır.
Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Kolay ulaşılabilen, lezzetliliği fazla; lisin, metionin ve trionin açısından zengin olan içeriği zenginleştirilmiş soya küspesi, kıymetli bir protein hammaddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri