Soya fasulyesinin ekim zamanı toprak sıcaklığının 8-10 0C'ye ulaştığı zamandır. Ana ürün soya fasulyesi çoğunlukla bütün bölgelerde nisan ayının ortalarından itibaren en kısa zamanda ekilmelidir. İkinci ürün soya fasulyesi ekimi ise en geç temmuz ayının ilk haftasına kadar yapılmış olmalıdır.
Yaprakların sararıp dökülmesinden 4-6 gün sonra hasata başlayıp kısa sürede bitirmek gerekir. Bu devrede dane nemi %13-15 olup hasat için uygundur. Hasat geciktirilirse, baklalar çatlamaya başlar ve dane dökülmesi olur. Erken hasatta ise tohumun su kaybederek buruşması ile ürün kaybı olur.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.
Sıra arası 60 cm. den fazla olmamalıdır.Sıra üzeri 4-5 cm. olmalıdır. Ekim derinliği 3-4 cm. olmalıdır.Dekara atılacak tohum miktarı 6-8 kg 'dır. Soya ekiminde bakteri kullanılacağından fazla azot vermeye gerek yoktur.
İlgili 16 soru bulundu
Hepsi bir arada düşünüldüğünde havanın, toprağın ve bitkinin durumuna göre soya 3-4 kez sulanır. Soya bir baklagil bitkisi olduğu için soyanın özel bakterileri havanın azotunu bağlar.
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Buna göre soya ekiminden elde edilebilecek en iyi verim Mayıs ve Eylül ayları arasında kabul edilmektedir. Yetiştirilme için optimum ortam sıcaklığı 25 derecedir. Ancak 18 ile 40 derece arasındaki tüm sıcaklıklarda yetiştirilmesi mümkündür.
Besin değeri
Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir.
Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Kolay ulaşılabilen, lezzetliliği fazla; lisin, metionin ve trionin açısından zengin olan içeriği zenginleştirilmiş soya küspesi, kıymetli bir protein hammaddesidir.
Kuru baklagil ailesinin en bilinen ve en eski üyesi mercimektir. Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir.
Soyanın dünya genelinde en yaygın kullanımlarından biri de küspedir. Soya fasulyesi küspesi, soyanın yağı çıkarıldıktan sonra kalan kısmından üretilir ve hayvansal yemler arasında protein değeri en yüksek yem olan soya fasulyesi küspesi fiyat açısından her yıl değişiklik göstererek çiftçiyi şaşırtır.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %5 indirimle Bağdat Baharat 1 kg Soya Kıyması 179 TL'ye, %6 indirimle Soyfleks Karamelize 30 kg Soya Kıyması 1.651 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Soya fasulyesi omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve liften zengindir. Yaklaşık olarak yüzde 40 protein içerir ve hayvansal proteinlere üstün bir rakip olarak kabul edilir. Bu özelliğinden dolayı vejetaryen beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Soya yağı normal sıcaklıklarda sıvıdır ve daha yüksek sıcaklıklarda donar. Kısa bir ekstraksiyondan sonra yağda kalan soya fasulyesi yağını çıkarmak için genellikle hekzan adı verilen kimyasal bir çözücü kullanılır.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Bitkisel Yağlar: Zeytinyağı, fıstık yağı, soya yağı gibi bitkisel yağlar, kolayca kilo aldırmalarının yanı sıra yüksek kolesterole sebep olmaları nedeniyle zamana yayılarak tüketilmesi gereken besinlerdir. Kuruyemişler: Bol miktarda yağ asidi ve protein içeren kuruyemişler, düzenli tüketildiğinde kilo almayı sağlar.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Soya fasülyelerini bir gece önceden bol suyla ıslatın. Ertesi sabah suyunu süzün ve bir tencereye aktarın. Fasülyelerin üzerine 6 su bardağı su ekleyip haşlanmaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra fasülyeleri ocaktan alıp süzün.
milyon ton civarında olan soya bitkisinde üretimindeki en büyük payı %35 oranındaki üretimiyle Brezilya almaktadır. Bu ülkeyi ABD, Arjantin ve Çin izlemektedir.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Soya fasulyesi Doğu Asya'ya özgü bir baklagil türüdür. Asya yemeklerinin önemli bir parçasıdır ve binlerce yıldır tüketilmektedir. Bugün, çoğunlukla Asya ve Güney ve Kuzey Amerika'da yetiştirilmektedir. Soya unu, soya proteini, tofu, soya sütü, soya sosu ve soya yağı gibi çeşitli soya ürünleri mevcuttur.
Ülkemizde is başta Rize, Trabzon ve Artvin olmak üzere tüm Doğu Karadeniz şehirlerinde ve Trakya'da yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri