Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
Uzmanlar, soya sütünün faydalarının yanında erkekler için zararlı bir yönünün olduğunu da belirtiyor. Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor.
Öncelikle soya ürünlerini sık olarak tüketen Uzakdoğu toplumlarında yürütülen saha çalışmalarında soya ürünlerinin kanser gelişimi ile herhangi bir ilişkisi bulunmadığı, hatta aksine kanser gelişimini engellediği sonucuna varılmış.
Soya sosunun zararları nelerdir? Soya sosu, içerdiği yüksek sodyum nedeniyle tansiyon ve kalp-damar sağlığı için sorun teşkil edebilir. Bu nedenle tuz yememesi gerekenler, soya sosundan da uzak durmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çok sayıda çalışma, fitoöstrojenlerin meme kanserine neden olabileceğini göstermiştir. Ayrıca buna bağlı olarak bir başka araştırmada soya tüketiminin kanserojen olma potansiyeli olan meme hücrelerinin üremesini arttırabildiği görülmüştür.
Ürünlerin içinde kemik, kıkırdak ve sakatat kullanımı yasaklandı, sakatat ancak tek başına “sakatat” ismiyle satılabiliecek. Üreticin çokça kullandığı soya ve soya unu kullanımı yasaklandı Yine üreticinn çokça kullandığı “et aroması” yasak kapsamına alınanlar arasında.
Birçok tüketici salam, sosis, kıyma, sucuk, pastırma gibi et ürünlerinden bilmeden fazla miktarda soya alabilir.
Soya sosu yoğun miktarda sodyum içerir. Bu nedenle kalp ve damar hastalığı olanlar ve tansiyon sorunu yaşayanlar tarafından tüketilmemelidir. Soya sosu alerjisi de bazı bünyelerde karşılaşılabilen ciddi bir gıda alerjisi türüdür. Soya sosunda gluten de bulunur.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Soya veya yumurta sarısından elde edilebileceği gibi hayvan yağlarından da elde edilebilir. Soya lesitini, genetiği değiştirilmiş (GDO) soyadan elde edilmiş olabilir. Dinen, durumu şüphelidir. Bitkisel kaynaklı olanı helaldir.
Bir çalışmada soya kullanmayı kesen erkeklerin östrojen konsantrasyonlarının normale döndüğü ve meme hassasiyetlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. 35 erkek üzerinde 57 gün süren bir çalışmada da soya proteininin testosteron düzeylerini azalttığı belirlenmiştir.
Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Amoy Soya Sosu 150 ml.'lik pratik kapaklı şişede mutfağınıza ulaşmaktadır. Güneş ışığına maruz bırakmadan, kuru ve serin bir yerde muhafaza etmeye özen gösteriniz.
Soya protein sindirimini ve bağırsakta kalsiyum, demir ve çinko emilimini azaltır. Troid hormonu sentezini bozabilir. Erken ergenlik belirtileri, kısırlık ve adet düzensizliklerine yol açabilir.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak, “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'ne göre soya testesteron üretimini düşürüyor. Harvard Üniversitesi de soyanın sperm sayısını yüzde 32'ye kadar azaltabildiğini ortaya koydu.
Ayrıca vejeteryanlar da (hayvansal ürün tüketmeyen) inek sütünün yerini almıştır. Bazı çalışmalarda soya ürünleri tercih edenlerin daha iyi kilo kaybettikleri görülmüştür. Bu katkıyı soya izoflovanlarının insülin regülasyonu ve yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkilerin neden olduğu gösterilmiştir.
Soya Sosu Gibi Tadı Olan En İyi İkameler. 1. tamari. 2. Şoyu Sosu.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
(3) Köftede hayvansal olmayan proteinler, nişasta, soya ve soya ürünleri kullanılamaz.
''Soya GDOludur!''
GDO genetiği değiştirilmiş organizmalardır ve insanların tüketimi açısından büyük tehlike oluşturmaktadır ancak GDO çoğu Avrupa ülkesinde yasaklanmıştır(1).
migros mağazalarında kolaylıkla bulunan ürün. kesin vegan mağazalarında da vardır ama gitmediğimden tam da emin değil.
Soya kıyması, içerdiği yüksek protein değerleri ile vegan ve vejetaryenler için harika bir et alternatifidir.
Soya proteini, tane yapısına göre kıyma veya kuşbaşı şeklinde olabilir. Soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra yüksek oranda protein içeren unsu kısmına bir dizi özel işlemler uygulanarak, basınç ve sıcaklık altında sıkıştırılıp et dokusu kazandırılması ile elde edilen doğal ve katkısız bir üründür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri