Soya sosu, fermante edilmiş bir sostur. Soya fasülyesi, kavrulmuş tahıl, su ve tuz ile elde edilir. Bir baklagil türü olan soya, günümüzde özellike et ve süt ürünlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Soya sosu, oldukça tuzlu bir yapıya sahiptir.
İçerdiği demir ile vücudun gelişimini destekleyen soya sosu sahip olduğu fosfor ile kemik ve diş sağlığı için de oldukça önemli bir besindir. Göz yorgunluğuna da iyi geldiği düşünülen soya sosu göz sağlığı açısından son derece yararlıdır. Egzama gibi cilt rahatsızlıklarının giderilmesinde önemli bir destekleyicidir.
Soya fasulyesinden yapılır. Bu sütü elde etmek için bir süre suda bekletilip ıslatılan soya fasulyesi öğütülür. Ardından posasından süzülerek ayrılan süt, en az soya kadar besleyicidir. Sütün yanı sıra peynir benzeri soya ürünleri de bulunmaktadır.
Yemek pişirirken soya sosu
Yemek pişirirken kullanacağınız soya sosu miktarı tamamen sizin zevkinize bağlıdır. Profesyonel ve deneyimli şefler, pişirme işleminin sonunda bir miktar soya sosu ekleyerek yemeğin tadını geliştirir.
Soya sosun tadı nasıl? Soya sosu, zengin protein oranının yanı sıra birçok vitamin ve mineral de barındırır. Soya sosun tadı tuzludur. Soyu sosu acı mıdır diye merak edilir, pul biber gibi keskin bir acılığı olmayan bu sosun tadını tanımlarken daha çok tuzlu bir aromaya sahiptir diyebiliriz.
İlgili 45 soru bulundu
Soya sosu, içerdiği yüksek sodyum nedeniyle tansiyon ve kalp-damar sağlığı için sorun teşkil edebilir.
Soya sosu ve ızgarada veya fırında pişirilen et yemekleri, mükemmel bir ikili oluşturur! Çünkü Kikkoman doğal fermente soya sosu özellikle et yemeklerine tamamlayıcı, mükemmel bir tat verir. Sırrı, marinasyon sürecinde saklıdır. Marinasyon, etin kıvamını yumuşatır, hoş ve aromatik yapar.
Uzak Doğu mutfağının neredeyse her yemeğe yakışan lezzeti soya sosu ile yapılan harika yemeklerine konuk olma zamanı! Soya sosunda marine edilen tavuk ve etlerden, fajita ve soya soslu somona hepsi birbirinden lezzetli ve bir o kadar da pratik yemekleri keşfe çıkabilirsiniz.
En son olarak kavurulan malzemelere soya sosu, karabiber ve tuz eklenerek 3-5 dakika arası karıştırılarak kavrulur. Üzeri dereotu ya da taze soğan ile süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Yumurtaları 7-8 dakika katı haşlayın. Kabuklarını soyup soya sosuna bulayın. Pirince 2 çay bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye dek pişirin. Soslanmış yumurtaları lapanın üzerine ekleyip servis edin.
Soya sosu, fermante edilmiş bir sostur. Soya fasülyesi, kavrulmuş tahıl, su ve tuz ile elde edilir. Bir baklagil türü olan soya, günümüzde özellike et ve süt ürünlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Soya sosu, oldukça tuzlu bir yapıya sahiptir.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Soya sosu, soya fasulyeleri, kavrulmuş tahıl, su ve tuzdan yapılan fermente bir sosdur.
Soya Soslu Makarna Hazırlanışı
Soyularak küp küp kesilmiş domatesler ilave edilir 5-10 dk. kadar kapağı kapatılarak pişirilir. Karabiber, soya sosu ve maydanoz ilave edilir.3 dakika kadar karıştırılır ve haşlanmış makarna ile birlikte 5 dk. daha pişirilir. Afiyet olsun.
Büyük bir keyifle yediğimiz tavuk soteyi, bir de soya sosu ile denemelisiniz. Soya sosu ile lezzetine lezzet katan tavuk sote, ana yemeklerinizin baş tacı olacak. Yapması oldukça kolay olan soya soslu tavuk sote, herkesin tarif defterinde mutlaka yer almalı.
Soğanları ince ay şeklinde doğrayıp, sıvı yağla şöyle bir çevirip tavukları atıyoruz. Soya sosun birazını ekleyip, kapağı kapatıp kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişiriyoruz. Kapağı açıp, kalan sosu döküp kavuruyoruz. Karabiberi gerekiyorsa tuzu, acı severseniz kırmızı biberi atıyoruz.
Soya sosu yerine alternatif olarak; sığır eti bulyonu, susam yağı, koyu pekmez ve karabiber ürünlerini karıştırarak alternatif besin elde etmek mümkün aslında. 3 su bardağı suyu tencereye boşaltıp kaynattıktan sonra 6 çorba kaşığı sığır eti bulyonu ekleyip iyice karıştırılmalı karışımı kaseye ekleyip 4 çorba kaşığı ...
Oda sıcaklığında bozulmaz ama tadını kaybeder: Soya sosu
Aslında soya sosunun yoğun sodyum içeren yapısı onun oda sıcaklığında bozulmasına engel oluyor. Ancak oda sıcaklığına bekleyen soya sosu zaman içinde tazeliğini yitiriyor ve tadı farklılaşıyor.
Evrensel baharat: Japon Soya Sosu
Tadı zengin, dolgun, aromatik ve uyumludur. Hafif köpüklü bir yapıya sahiptir ve belirgin bir özelliği vardır: Et, sebze vb. yemeklerin kendi öz tadını örtmeden onları vurgular! Bu yüzden Japon soya sosu değerli bir baharat olarak kabul edilir - çünkü daha fazla lezzet sağlar.
Soya sosu, içeriğinde soya fasulyesi, tahıl grubu ve mantar püresi barındıran bir karışımdır. Genellikle makarna ve köftelerin üzerinde kullanılır.
Uzak Doğu esintileri uzun sürer: Soya sosu
Eğer soya sosu kullanmayı seviyor ve evinizde bol bol bulunduruyorsanız hiç açılmamış soya sosunuzu 2 yıl boyunca istediğiniz an açıp kullanmaya başlayabilir, açtıktan sonra ise 3 ay boyunca güvenle tüketebilirsiniz.
Etler kavrulurken soya sosunu ilave edin ve soğanları ekleyin. Etler kendi suyunu salıp çekene kadar kavurun. Daha sonra domatesleri, tuz ve baharatları ilave edin. 10 dakika daha kavurduktan sonra 1 bardak soğuk su ekleyin ve pişirmeye bırakın.
Karıştırma kabına 10 yemek kaşığı zeytinyağ, 5 yemek kaşığı soya sos, karabiber, kekik, kırmızı toz biber ve bir miktar tuz koyun. Bir kaşık yardımı ile tüm malzemeyi güzelce harmanlayın. 2 dilim eti yayarak, etin hacmininde kapaklı bir kaba koyun. Üzerine hazırladığınız soya soslu karışımı azar azar dökün.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri