1 bardak soya sütünü ısıtın. Serçe parmağınızın dayanma seviyesine kadar ılındığında cam kavanoza alın ve nohutları ekleyin. Ağzını kapatıp kalın bir bezle sarın, 24 saat mayalanması için bekletin. Sulu bir yoğurt oluşacak.
Soya yoğurdunun en etkileyici faydaları arasında osteoporozu önleme, kanser riskini azaltma ve yüksek tansiyonu azaltma becerisi sayılabilir. Soya yoğurdunun diğer faydaları: İyi mineral içeriği nedeniyle kemikleri güçlendirir. Kalp sağlığını korumak için kan basıncını düşürür.
Vegan yoğurt, badem, yulaf, Hindistan cevizi gibi hayvansal olmayan sütlerden yapılır. Bu sütlerden elde edilen mayaya vegan yoğurt mayası denir.
Süt ve süt ürünleri yerine:
Veganlar; soya sütü, hindistan cevizi sütü, pirinç sütü gibi bitkisel süt ürünlerini tercih edebilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Çevrenizde et yemeye gücü yetmeyen bir fakir varsa, bunun ihtiyacını karşılamalısınız, ister kurban keserek, ister kasaptan et alarak. Zekatınızı vermiş olsanız bile bu yükümlülük sizden düşmez. Bunun dışında Vegan olmanızda herhangi bir sakınca yoktur.
Soya yoğurdunu "Vegan Yoğurt" ismi ile internet üzerinden, migros gibi büyük marketlerden ya da sadece vegan ürünler satan yerlerden satın alabilirsiniz. Soya yoğurdunun 200 gr fiyatı ise; 7 - 10 TL arasındadır.
1 bardak soya sütünü ısıtın. Serçe parmağınızın dayanma seviyesine kadar ılındığında cam kavanoza alın ve nohutları ekleyin. Ağzını kapatıp kalın bir bezle sarın, 24 saat mayalanması için bekletin. Sulu bir yoğurt oluşacak.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
Badem sütünün posa kısmına zeytinyağı, nişasta, limon suyu, tuz ile beraber ekleyip macun kıvamını alana kadar karıştırın. Yoğurt bu şekilde ortaya çıkıyor.
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
Sebebi ise yoğurdun üzerinde kalın bir kaymak tabakası olması için. Bu işlem sırasında tencerenin altını hafif kısabilirsiniz. 10 dk sonrasında tencerenin altını kısıp sütü kendi halinde 20 dk kaynaşmasını sağlayın (Dikkat edin kaynaması durmayacak şekilde ateşi kısın) buda yoğurdun sert olmasını sağlayacaktır.
Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
* Lif kaynağı olarak sindirimi hızlandıran soya fasülyesi, kabızlık gibi durumlara karşı doğal bir ilaçtır. Sindirim sistemini rahatlatarak huzursuz bağırsaklara iyi gelir ve vücut dengesini korumayı sağlar.
Hızlı bozulma özelliği olduğu için 1 – 2 günde tüketilmesi önerilen soya sütü laktoz alerjisi olanların içebileceği bir süttür. Hücre yenilenmesine olumlu etkileri bulunur. Bitkisel bir süt olduğu için içerisinde kolesterol barındırmaz. Bu nedenle kolesterolü bulunan kişilerde severek tüketebilir.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Yoğurdunuzun koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız tam yağlı süt kullanın. Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sarın ve sıcak tutun. Yazın yoğurt yapıyorsanız eğer üzerini fazla örtmeyin. Aksi halde yoğurdunuz çabuk ekşir ve sulanır.
Soya sütünü kalan suyla birlikte kaynatın. Ocağı kısın ve 15-20 dakika boyunca 90-100 C ° civarında pişirin. Soya, anti-besin maddelerine sahip olması nedeniyle, özellikle tripsin inhibitörü içeriği nedeniyle çiğ olarak tüketilemez.
Tam anlamıyla süt diyemeyeceğimiz soya sütü, aslında bitki bazlı bir içecektir. Soya sütünde laktoz bulunmadığı için bebekler, sporcular ve şeker hastaları için oldukça sağlıklıdır. Günümüzde fazlasıyla tüketildiği için yoğurt ve tofu gibi çeşitli şekillerde de üretimi yapılır.
Nasıl saklanılır : Açılmamış sterilize soya sütü oda sıcaklığında 8-12 ay saklanabilir. Kutusu açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Bu durumda tazeliğini 5-7 gün kadar korur.
Seçenekler: 250 ml107,80 TL/lt. 1 lt40,70 TL/lt.
A vitamini, D vitamini E vitamini ve riboflavin açısından zengin bir kaynak olan soya sütü protein içeriği ile de dikkat çekicidir. 100 mililitresinde yaklaşık 3.5 gram protein vardır. Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından da zengin olan soya sütü; yüksek oranda da demir içerir.
Soya sütünü birçok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Tadından hoşlanmayanlar kahveye katabilir, yemeklerde kullanabilir, kahvaltıda tam tahıllı gevreklerle tüketebilir ve hatta fit tatlısını bile yapabilirsiniz. Kısacası inek sütünün kullanıldığı her tarifte alternatif olarak rahatlıkla kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri