Ad ve Soyad Değişikliği Davaları Kime Karşı Açılabilir? Ad ve soyad değiştirme davaları Nüfus Müdürlüğüne karşı açılır. Davanın yürütülmesi ise nüfus müdürlüğü tarafından gönderilen temsilciyle birlikte mümkündür.
3. İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği Davası Kime Karşı Açılır? Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 36. maddesi uyarınca, isim değişikliği veya soyadı değiştirme davasında Nüfus Müdürlüğü davalı olarak gösterilir.
Ad ve soyadı değiştirme davası kabul edildiğinde mahkeme değişikliği yerel veya ulusal bir gazetede ilan ettirir ve nüfus kayıtlarında gerekli değişikliğin yapılması için mahkeme kararını nüfus müdürlüğüne bildirir.
Davalı ise nüfus idaresidir. Ad ve soyadı değiştirme hakkının kişiye sıkı surette bağlı bir hak olması nedeniyle soyadını değiştirmek isteyen kişi, söz konusu davayı bizzat açmalıdır.
Soyadı değişikliği kararının gazetede ilanı ve mahkemenin kararı nüfus idaresine bildirmesinin ardından kişi yeni kimlik ve ehliyetini alabilir. Nüfus idaresine soyadı değişikliği kararı bildirildikten sonra kişi nüfus müdürlüğüne yeni soyadının yer aldığı kimlik ve ehliyet için başvuruda bulunabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Burada ilan mahkeme tarafından yerel veya ulusal bir gazetede yaptırılır ve devamında nüfus siciline kaydı sağlanır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre kişinin soyadının değişmesi diğer kişisel durumlarını örneğin kişinin yaşını, medeni halini, kütüğünü gibi bilgileri değiştirmeyecektir.
İsim ve soy isim değiştirmek için mahkeme yoluna başvurulmalıdır. İsmini değiştirmek için mahkemeye başvuran kişi “Davacı” konumundadır. Davacının medeni hali, nüfusa kayıtlı olduğu yer veya doğum yeri isim soy ismin değişmesi durumunda bile değişmez ve bu kimlik bilgilerinin değiştirilmesi kesinlikle mümkün değildir.
İsim Değiştirme ve Soyadı Değişikliği Davasında Haklı Neden
Ad ve soyad, bunlara sahip olan kişiler tarafından benimsendiğinde anlamlı hale gelir. Bir kişi kimliğinde yazan isim dışında başka bir isimle tanınıyor veya onu benimsemiş ise, bu dava için haklı bir sebep teşkil edecektir.
Çocuğun soyadının değiştirilmesi davası kime karşı açılır? Bu davalarda ana, velayet hakkı kapsamında çocuğun soyadının değiştirilmesini talep etmektedir. Davacı ana davayı bulunduğu yer Nüfus Müdürlüğüne karşı açacaktır.
Nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilen isim nüfus kütüğüne kaydedilecektir. İSİM VE SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ DAVASI NE KADAR SÜRER? Her dava süresi mahkemenin iş yoğunluğuna, dosyanın durumuna, tanıkların duruşmada hazır bulunup bulunmamasına göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 4-5 aya kadar sonuçlanan davalardandır.
İsim Değiştirme Davası Ne Zaman Sonuçlanır ? Eğer avukat ile çalışılmıyorsa isim değiştirmek için açılan dava 4-6 ay arasında sonuçlanabilmekteyken Avukat ile çalışılıyorsa bu süre ortalama 1-3 ay arasında olmaktadır.
Kadının soyadının yerini önceki kızlık soyadı alacak ve soy kütüğü kızlık kütüğüne taşınacaktır. Bu süre ortalama 30 gün kararın hazırlanması, iki hafta itiraz süresi ve bir hafta içinde nüfusa müzekkerenin yazılması ve iletilmesi şeklinde hesaplandığında 50 güne yakın bir zamanda tamamlanmaktadır.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.
Dava açmadan soyadı değiştirilebilir mi ? Kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.
Soyadı Kanunu uyarınca soyisminin küçük düşürücü olması halinde soyadını değiştirmek mümkündür. İsim ve soyisim değişikliği için başvuru yapma hakkı 3 Kasım 2019 tarihinde ilgili Kanun hükmü gereğince sona ermiştir. 2023 yılında isim ve soyismini değiştirmek isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekecektir.
İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.
Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.
Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir.
Çocuğun soyadı soy bağı hükümlerine göre kanun tarafından belirlenmektedir. Çocuk reşit oluncaya kadar veya baba Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesindeki koşulları kanıtlayarak soyadını değiştirmedikçe soyadı değiştirme mümkün değildir.
Anayasa Mahkemesi yukarıda açıklandığı üzere evlilik birliğini boşanma ile sona ermesi halinde velayet hakkı anneye verilen çocuğun soyadının annenin açacağı dava ile değiştirileceğine hükmetmiştir. Söz konusu davada görevli mahkeme aile mahkemesidir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
Nüfus idaresinden 'Osmanlı' kararı
Orhan Osmanoğlu, “Ailenin diğer fertleri 'Osmanoğlu' soyismini kullanmakta. Davacı da diğer aile fertleri gibi bu soyadı ile anılmak istemektedir” dedi. Nüfus temsilcisi, Nilüfer Cem'in Osmanoğlu soyadını alması için herhangi bir engel olmadığını ifade etti.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
Günümüzde, sadece bekârlık soyadını kullanmak isteyen kadın, yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde bu talep ile dava açabilir.
2- Pasaport Soyadı Değişikliği Nedeniyle Yenilenmeli
Bu nedenle pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri