İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.
Memurlukta ünvan değişince imza da değişiyor. Amir kaliteli imza ister mesela. bayanlarda ise evlenince soyisimle başlayan imza değişiyor mesela.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
imza mı değistirmek istiyorum kimlik kartımı yenilesem yeter mi ? Resmi imzanız için notere gidip bir imza beyannamesi vermeniz yeterlidir. Daha önce vermemişseniz gidip sirküler vererek imzanızı resmi olarak tescil ettirmiş olursunuz. Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.
Yeni uygulama ile çipli kimlik kartları artık elektronik imza atmak için kullanılabilecek.
İlgili 41 soru bulundu
TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur. Ancak gün içinde farklı yerlere farklı imza atma gibi bir alışkanlığınız varsa hayatınızın bir döneminde imza sahteciliği suçu ile karşı karşıya kaldığında haklılığının ispat noktasında sıkıntılar yaşayabilir.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
Kimlik kartlarındaki bireye ait imza üzerindeki resimle aynı kişiye aidiyetini doğrulanması karşı taraf içinde önemli bir güvenlik unsurudur. Yeni kimlik başvurusunda bireyden imza örnekleri alınmaktadır.
Bu itibarla, noterlik işlemleri sırasında şirket adresinin değiştiğinin tespit edilmesi halinde, adres değişikliğinin tescil ve ilanına ilişkin belgelerin işleme eklenerek devam edilebileceği, yeniden imza sirküleri düzenlenmesine gerek olmadığı düşülmektedir.
İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır. Mümkünse her zaman aynı kalemle imza atılmalı, hatta imza kalemi olarak belirlenmiş bir kalem bulundurulmalıdır. İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır.
Ad, Soyad ve İmza:
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
Noter onaylı imza sirkülerinin geçerlilik süresi 3 yıldır. Ayrıca, imza sirkülerinde tüzel kişi olarak görev yapan kişi değiştiği zaman sirküler de değiştirilmelidir. Yeni tüzel kişi için de yeni sirküler alınmalıdır.
İmza yazılarak atılması gerekmesinin yanında ad ve soy ad bulundurmalı ve özellikle ismin ilk başta kullanılması sağlanmalıdır. İmza atarken kişi kendi el yazısındaki tüm karakter çizgileri yansıtacak şekilde bir imza belirlemeli ve bu imzayı sürekli aynı şekilde atmaya özen göstermelidir.
El yazısı ile atılacak imzanın şekli konusunda yasada hüküm bulunmamaktadır. Kişi, kendisine özgü belli karakterleri içeren sembolleri belirterek imza atabileceği gibi, ad ve soyadını bizzat el yazısı ile yazmak suretiyle de imza atabilir. Ancak borçlu, ad ve soyadını yazarken imza atmayı amaç edinmelidir.
İmzayı değiştirsen bile ne kadar istesen de imza karakteri değişmez. Zaten herhangi bir olay olmadığı sürece de kimse senin imzanın peşine düşmez.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır.
Kanunlarımızda imza sirküleri ile ilgili bir "geçerlilik süresi" hükmü bulunmamaktadır. Bu nedenle imza sirküsü, yetkili kişinin veya yönetim kurulunun görev süresine göre değişiklik gösterir. Genel olarak yetkili kişinin görev süresinin tamamlanmasıyla birlikte imza sirküsünün geçerlilik süresi de sona erer.
İşyerine yeni ortak alınması veya ortaklardan birinin ayrılması durumunda yeni ruhsat düzenlenmez. İşyerinin başka bir adrese nakledilmesi halinde yeniden ruhsatlandırılması esastır.
Vekaletnameler süresiz dokümanlardır ve vekalet verenin(burada şirket) tüzel kişiliği sona ermedikçe vekilin görevi sona ermez. Şirket temsilcileri değişkendir ve bu doğaldır. Fakat şirket aynı şirkettir, deva etmektedir. Yetkili değiştikçe vekaletnamenin değiştirilmesi vekaletin mantığına terstir.
Kullanıcıların bu fırsattan yararlanması için elektronik imza kurulumunu farklı bilgisayarlara driver (sürücü) kurulumu yapması gerekir. Bu sayede birden fazla bilgisayarda elektronik imzanın kullanılması mümkün olacaktır.
E-GÜVEN e-imza başvurunuz için kimlik doğrulama işlemini e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Masaüstünüzde bulunan e-imza uygulamasını açınız ve ekrandaki işlem kodunu giriniz. ( e-Devlet Kapısı e-İmza Uygulaması'nı bilgisayarınıza indirmelisiniz. Uygulamayı indirmek için tıklayınız. Daha önce indirdiyseniz tekrar indirmenize gerek yoktur.) İmzalama işlemini gerçekleştiriniz.
Kimlik Numaralarında kişinin kim olduğu, cinsiyeti, yaşı, dini ve doğum yeri gibi anlamlı bilgiler yoktur. 3-T.C. Kimlik Numaramı değiştirebilir miyim? Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez.
15 yaş altı vatandaşlar için yeni kimlik kartı başvuruları çocuğun velisi ya da vasisi tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden elektronik imza ya da mobil imza ile yapılabilir.15 yaş üzerindeki vatandaşların talep edilen belgelerle birlikte randevu saatinde Nüfus Müdürlüğünde hazır bulunmaları gerekir.
e-İmza Başvuru İşlemleri
e-İmza işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için size en yakın PTT Müdürlüğümüze https://pttkep.gov.tr/basvuru-merkezleri-2/ adresinden “Merkez”leri filtreleyerek ulaşabilirsiniz. E-İmza ön başvuru işlemi yardımcı videosu için tıklayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri