Antep fıstığı ağacının genel ömrü 100 yıl kadardır. Bu süre içerisinde her sene bakımı yapılırsa, düzenli olarak ürün verir. Bakım işleri oldukça kolaydır.
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Fazla sulama gerektirmeyen Antep fıstığı bitkisi yılda 10 kiloya ulaşan ağırlıkta meyve verebilir. Her ne kadar yaz sıcaklarına düşkün olsa da kış aylarında yaşanan donmalara karşı dayanıklıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Aynı zamanda, ağaçların büyüme mevsimi boyunca nemli ve sıcak havalar fungal hastalıkların gelişimine de yardımcı olur. Bu nedenle, Antepfıstığı ağaçları, ticari olarak sıcak ve kuru fakat soğuk kışı olan bölgelerde yetiştirilir, ancak tercihen sulamanın mümkün olduğu yerlerde yetiştirilebilir.
Antep fıstığı ağacı nasıl sulanır? Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, Antep fıstığı ağacı, özellikle yaz aylarında, sulandıklarında sistematik olarak daha yüksek verim verirler. Genel olarak, su stresi periyodisite fenomenini arttırır.
Çoğunlukla dikim mesafeleri 6 X 6 metre, 7 × 7 metre ve 7X 6 metredir. 6 X 6 metre olan dikim mesafelerinde hektar başına 279 adet ağaç bulunur. İdeal olarak küçük bahçelerde, her 7-9 dişi ağacın ortasında 1 erkek ağaç bulunmalıdır.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Antep fıstığı ağaçları dişi ve erkek ağaçlardan oluşur. Erkek ağaçları dişilerden ayırt etmek oldukça kolaydır çünkü daha yüksektirler ve gözdeleri daha kalındır. Sadece dişi ağaçların çiçekleri antep fıstığı meyvesine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlanma için kullanılır.
Antep fıstığı ağacını ekilmek için ideal ortam meyve bahçeleridir. İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir.
Antep fıstığı ağacının genel ömrü 100 yıl kadardır. Bu süre içerisinde her sene bakımı yapılırsa, düzenli olarak ürün verir. Bakım işleri oldukça kolaydır.
Gaziantep Yavuzeli'nde bulunan ve 7 asırdır fıstık veren ağaç dünyanın en yaşlı ağacı unvanına sahip... Yavuzeli Kaymakamı Ramazan Taşkın, bu ağacın 2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından anıt ağaçlar listesine eklendiğini söyledi.
Aynı araziye fıstık ekip ortalama 7-8 seneden sonra 30 ile 50 bin lira arası gelir elde edebiliyorsunuz.
Özellikle B1 vitamini, B2 vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve demir minerali açısından zengin olan Antep fıstığı cinsel gücü artırıcı etkisi ile de dikkat çekiyor.
Budama normalde kış sonu – ilkbahar başı ve kesinlikle ağaç dinlenme dönemindeyken yapılmalıdır. Yaz aylarında, bazı sürgünlerin aşağıya doğru büyümelerini önlemek için, 75 cm veya daha fazla uzunlukta olan genç sürgünleri budama yöntemi ile çıkarabiliriz. Tercih edilen sürgün açısı yaklaşık 45 derecedir.
Nem derecesinin yüksek olduğu yerlerde Antep fıstıkları nemlenir ve bozulur. Dalından koparılan Antep fıstığı uzun süre taze kalmaz. Bunun için fıstıkların kurutulması şarttır. Taze Antep Fıstıklarının güneşte kurutulması esastır.
DÖLLENME BİYOLOJİSİ :
A.fıstığında erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunur. Meyve oluşumu için tozlanma ve döllenme zorunludur. Döllenmeyen çiçekler dökülür veya bunlardan içi boş (fıs) meyveler meydana gelir.
Antepfıstığı bahçelerinde bordo bulamacı uygulamasına gerek yoktur. Sonbaharda Bordo Bulamacı ile mücadele, Zeytin, Badem ve Sert Çekirdekli Meyve ağaçlarındaki hastalıklar için yapılır.
Antep fıstığı ağacının yetiştirilmesi için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budama işlemi yapılması gerekir. Daha sonra, çukura belli bir miktar yanmış ahır gübresi ve üç on beş gübresi ile karıştırılan üst toprak ilavesi yapılarak fidan dikilir.
Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir. Bununla birlikte, hafif asitli, alkali topraklara veya toprak tuzluluğuna karşı dayanıklı olan bir bitkidir. Lezzetli Antep fıstığı, genellikle orta derecede drenajlı, kireçli topraklarda yetiştirilir.
Gaziantep fıstık yetiştiriciliği açısından verimli topraklara sahip bir bölgedir. Fıstık ağacı, sakız ağacıgiller familyasına ait dayanıklı yapıya sahip olan bir ağaçtır. Sıcak ve kurak iklimlerde rahatlıkla yetişebilir. Toprağı tuz oranından yüksek bölgelerde de kolayca yetişebilir.
Çoğu meyve ağacında olduğu gibi, Antep fıstığı ağacı aşılama yöntemi ile çoğaltılır. Profesyonel Antep fıstığı yetiştiricileri, iki farklı bitki dokusunun, anaç ve filizin birleşimi olan bir ağaçtan yararlanır. Anaçların toprak kaynaklı hastalıklara (Verticillium) karşı direnci son derece önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri