İyot eksikliği idrar testi ile belirlenir.
İyot vücuttan idrarla atıldığından, büyük bir toplumda iyot eksikliği tanısını koyabilmek için idrar örneklerinde iyot miktarının ölçülmesi en iyi yöntemdir. Ortalama idrar iyot konsantrasyonunun 50µg/L altında olması iyot eksikliği olarak tanımlanmaktadır (bkz.
İyot eksikliği olduğunu nasıl anlarız? Kilo vermeden güçlük çekme, hiperlipidemi, hafıza sorunları, yorgunluk ve cilt kuruluğu görüldüğü durumlarda vücutta iyot eksikliği olabilir.
Özellikle Hashimoto tiroiditi veya hipotiroidizm olgularında iyot alımı mutlaka doktora danışılmalıdır. İdrarda iyot atılımı testi yapılması vücudun iyot eksikliği hakkında fikir veren bir laboratuvar testidir.
Tiroid fonksiyon testleri nelerdir ve hangi durumlarda yapılır? Tiroid fonksiyon testleri kanda yapılan hormon ve antikor testleri ile iyot uptake testinden oluşur. TSH Testi: Başlangıç döneminde tiroid bezi fonkiyonlarına ilişkin bilgi edinmenin en sağlıklı yöntemi TSH seviyesinin ölçümüdür.
İlgili 19 soru bulundu
TSH testi tiroid bezinin vücutta ne kadar iyi çalışıp çalışmadığını anlamak için kandaki tiroid uyarıcı hormon (TSH) miktarını ölçer. Bu test ile hipertiroidizm, hipotiroidizm, Graves hastalığı, Hashimoto hastalığı ve tiroid kanseri gibi hastalıkların teşhisi yapılır.
Tiroit bezi tarafından salgılanan iki ana hormon, 4 atom iyot içeren tiroksin (T4) ve triiyodotironindir (T3). Tiroit bezindeki T3 üretimi total T3'ün yaklaşık % 20'sini oluşturur; geri kalanı T4'ün T3'e periferik dokularda dönüşümü (deiyodinasyonu) yoluyla üretilir.
Önceden gerekli hazırlıkları yapan hastalar hastaneye gelir ve hastanede de gerekli bazı tetkikler yapılır. Hastalar daha sonra kurşun kaplı radyoaktif tedavi odasına alınır. Radyoaktif iyot madde ağızdan kapsül şeklinde verilir. Alınan radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak hastalar odada 1 ila 3 gün boyunca kalmaktadır.
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir. Günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısı bir kase yoğurt, yüzde 40'ı bir bardak süt, yüzde 20'si ise bir yumurtadan alınabilir.
İyot eksikliğinin en önemli belirtilerinden bir tanesi boynun ön kısmında meydana gelen şişliktir. Bu şişlik çoğunlukla tiroid bezinin aşırı çalışmasına ve büyümesine bağlı olarak ortaya çıkar. Yorgunluk: Tiroid hormonlarının en önemli görevlerinden bir tanesi vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktır.
İyot eksikliği hastalıkları özellikle hamilelerde ve bebeklerde kalıcı sorunlar yaratabilir. İyot eksikliği nedeniyle ilk guatr hastalığı görülür.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
İyot Eksikliği Nedenleri Nelerdir? İyot eksikliğinin en temel nedeni beslenmedir. Çünkü iyotu vücut içerisinde üretemeyip dışardan temin ediyoruz. İyot oranı zenginleştirilmemiş tuz kullanan ya da başka sebepten ötürü tuz kısıtlaması yapan bireylerde eksiklik görülebilir.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur.
Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
İyot sayısı tayini, reaksiyona etkisi olmayan bir çözücü içinde çözündürülen yağın belirli bir süre iyot çözeltisi ile reaksiyona bırakılması ve süre sonunda ortamda kalan iyot miktarının nişasta indikatörü eşliğinde sodyum tiyosülfat çözeltisi ile geri titre edilerek bulunması esasına dayanır.
Dr. Hakan Terekeci konuyla ilgili şunları söyledi: “Brokoli, turp, şalgam, kara lahana, ıspanak, soya fasulyesi, karnabahar gibi besinleri iyot eksikliği olan bireyler kullanmamalıdır. Bu gıdalar tiroid bezinde iyotun tutulmasını zorlaştırmakta ve Guatr hastalığına neden olmaktadır.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Ülkemiz iyot açısından zengin olmayan topraklara sahip olduğundan iyot ihtiyacı mutlaka takviyelerle desteklenmelidir. Muz ve çilek gibi meyveler ve ceviz gibi kuruyemişler de iyot deposu olarak beslenme listesine eklenmelidir.
Gerekli kan tahlilleri yapılarak iyot tedavisi uygulanmak üzere hasta radyoaktif tedavi odasına (kurşun kaplı) alınır. Radyoaktif madde ağızdan kapsül şeklinde hastaya verilir. Hasta aldığı ilaç dozuna bağlı olarak bu odada ortalama 3-5 gün kalır.
Sebzeler meyvelere göre içerisinde daha çok iyot tutabilmektedir. Meyve kategorisinin başında çilek ve muz gösterilmektedir. Sebzeler arasında ıspanak, pazı, kabak, soya fasulyesi, şalgam, kuru fasulye, patates ve sarımsağın iyot oranının yüksek olduğu bilinmektedir.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarına göre tiroit tedavi şekilleri değişir. Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L'nin üzerindeyse tedavi gerekir.
Kandaki TSH için normal kabul edilen değerler 0.35-4.5 mU/ml arasındadır.
Tiroit bezinin az çalışması sonucu kil alma, az yemek yemeğe rağmen kilo alma, soğuktan çok rahatsız olma, ciltte kuruluk, saç dökülmesi gibi bulguların yanında kalp hızında yavaşlama, ödem gibi şikayetlerle ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri