Çünkü Karagöz genel- de her söyleneni yanlış anlayan bir kişidir. Hacivat ise daha çok bilen kişidir”. A18 “Karagöz, Hacivat'ın dediklerinin tersini anlayan birisidir. Hacivat ise bilgili ve kül- türlüdür.
KONU: Karagöz uyurken Hacivat onun horlamalarını evden duyar ve onu çağırır. Ona sabah temizliği ile ilgili bilgiler verir ve ellerini nasıl yıkaması gerektiğini anlatır. Karagöz Hacivat'ın anlattıklarını önce yanlış anlar ama sonunda temizlik kurallarını öğrenir.
Oyun adını Karagöz'den almaktadır. Karagöz adı ile yaygın olarak bilinen bu oyuna, halk arasında “Hacivat” denildiği de bilinmektedir. Teknik olarak obje yansıtma tiyatrosu olarak da tanımlanabilmektedir.
Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, caminin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ın neden olduğunu söyler. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir.
Türk kültüründe Karagöz ve Hacivat figürleri önemlidir. Çocuklar, bu geleneksel gölge oyunu aracılığıyla bölgesel kültürel mirası tanıma ve takdir etme şansına sahip olurlar. Karagöz ve Hacivat oyunları eğlenceli mizahlarıyla çocukları güldürürken, öyküleri eğitici bir dille sunar.
İlgili 20 soru bulundu
Gölge oyununun öncüsü kabul edilen Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat'ın hatıraları, Bursa'da sembolleştirilmiştir. Bursa'nın en eski kabristanı olan Çekirge Caddesi'ndeki Yoğurtlu Baba Dergahı'nda bulunduğu düşünülen kabir, 1950 yılında anıt mezara dönüştürülmüştür.
Karagöz ve Hacivat Bursa'da Ulucami'nin imalatı esnasında çalışan 2 işçidir. Karagöz demirci ustası iken Hacivat ise duvarcı ustasıdır. İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlu tutulup idam edilen Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, 2 boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur.
Evliya Çelebi'ye göre Hacı Ayvad (Hacivat), Bursalı Hacı İvaz'dır.
Bu sohbette, yönetmen, Karagöz ile Hacivat'ın göbeksiz olmasını, aslında doğmamış olmalarıyla yani hayali kahraman olmalarıyla açıklıyor. Küçük omfaloseller de kendi kendilerine epitelize olduklarında çocuklar göbek deliksiz olabiliyormuş.
Cami inşaatında çalışan demirci ustası Kambur Bâli Çelebi (Karagöz) ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz (Hacivat) arasında geçen nükteli konuşmaları dinlemek isteyen işçilerişi gücü bırakıp onların etrafında toplanır, bu yüzden de inşaat yavaş ilerlermiş. Bu durumu öğrenen padişah her ikisini de idam ettirmiş.
Hacivat, Karagöz'ün tam tersi bir tiptir. Eğitim görmüş, iyi konuşan, bilgili, kişisel çıkarlarını önde tutan, kurulu düzeni kabul etmiş, içten pazarlıklı, nabza göre şerbet veren, tüm mahallelinin akıl danıştığı, yardım istediği kurnaz bir tiptir.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler. Kendileri çalışmadıkları buna benzer başka işçilerin de çalışmasını engellemektedirler.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler. Kendileri çalışmadıkları buna benzer başka işçilerin de çalışmasını engellemektedirler.
Çünkü Karagöz genel- de her söyleneni yanlış anlayan bir kişidir. Hacivat ise daha çok bilen kişidir”. A18 “Karagöz, Hacivat'ın dediklerinin tersini anlayan birisidir. Hacivat ise bilgili ve kül- türlüdür.
Giyiminde, Karagöz'deki kırmızı rengin üstünlüğüne karşın Hacivat'ta yeşil renk hakimdir, saltası ve başlığı yeşil olarak boyanmıştır.
Sultan'ın üzüldüğünü gören Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat'ın suretlerini yaparak perdede oynatır. Bu yüzden Karagözcüler, bu sanatın yaratıcısı olarak Şeyh Küşteri'yi pirleri kabul ederler.
Kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Hacivat ve Karagöz'ün Orhan Gazi döneminde Bursa Ulu Cami inşaatında çalıştıkları ve nükteli konuşmalarından dolayı diğer çalışanları etraflarına toplayarak inşaatın aksamasına neden oldukları rivayet edilir. Bu tavırları onlara pahalıya mal olur ve padişah fermanıyla idam edilirler.
Türk gölge oyununun temel taşlarından Hacivat ile Karagöz'ün hayatından yola çıkan film, 13. ve 14. yüzyıl Anadolu'sunu ve Türk insanını esprili bir bakışla ele almaktadır. Bursa'nın ilçesi olan Orhaneli'nde çekilmiştir.
Karagöz'ü Şaman yaparak oyunun kökeninin Orta Asya'dan Türkiye'ye geldiğine dair görüşü destekler bir görüntü çizse de Evliya Çelebi'nin naklettiği oluşum mitindeki tarihi referans alır ve hikayesinin tarihi çerçevesini buna göre kurgular. Bu yolla da Karagöz'ün oluşum mitini filmin hikayesi içerisinde yeniden yaratır.
Giyimine yeşil renk hâkimdir. Şapkasına “Börk” şapkasında aşağıya sarkan şeride de “Taylasan” adı verilir. Hacivat'ın oyunlardaki rollere göre yapılmış değişik tasvirleri vardır.
Hacivat Karagöz Gölge Oyununun Tarihçesi ve Gelişim Süreci detaylandırmak gerekirse, Mısır'dan alınmış olan bu yeni oyuna zamanla Türk yaratıcılığı katılmış, çok renkli, hareketli bir biçim verilmiş, kesin biçimini aldıktan sonra da Osmanlı İmparatorluğunun etki alanı çevresinde yayılmıştır.
Hacivat ile Karagöz'ün Ulu Cami'nin yapımında yaşadıkları rivayet edilen hüzünlü bir olay yüzyıllardır dilden dile dolaşır: Karagöz, Ulu Cami inşaatında çalışan bir demirci ustasıdır. Şakacılığı ve hazıcevaplığı, caminin mimarı Hacı İvaz Ağa'nın dikkatini çeker.
Hacivat, Karagöz ün hasta ineğini satın alınca tanışırlar. Hacivat, Karagöz deki doğal yeteneğin farkına varır ve bundan yararlanmak ister. İkili, Orhan Gazi nin kendi adına yaptırdığı camide taş ustası olarak çalışmaya başlar.
Rivayete göre Bursa Ulu Camii inşaatında çalışan Hacivat ve Karagöz'ün yaşadıkları dönem hakkında net bilgiler yoktur. Ancak caminin yapılış tarihi dikkate alındığında 14. yüzyılın sonlarında yaşadıkları kabul edilmektedir.
şeyh küşteri, hacivat ile karagöz gölge oyununu ilk icra eden kişi olarak bilinir. rivayete göre orhan gazi, bir müddet sonra karagöz'ü öldürttüğüne pişman olmuştur. hacivat ise karagöz'ün başına gelenlerden korkmuş ve hacca gitmiştir fakat yolda eşkıyalarca öldürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri