Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir. Bu işlemler varsayımlar üzerinde akıl yürütme yeteneğine da- yanan "önermeler mantığı'na temel oluştururlar. Piaget zekâ gelişiminin her dönemine özgü bir benmerkezcilik biçiminin bulunduğunu kabul eder.
Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Piaget'in zihinsel gelişimin son dönemi olarak nitelendirdiği bu aşama 11 yaşlarından sonradır. Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir.
Genellikle 12 yaşına gelince soyut işlemler evresine ulaşılır, ancak kimi erişkinler hiçbir zaman bu bilişsel gelişim evresine ulaşamaz.Ancak 12 yaşındaki çocuklar, olaylara artık başkalarının gözünden de bakabilmeye başlarlar.
Çünkü onun soyut kavramlar ve semboller ile işlem konusunda zorlanmaktadır. Soyut konuları tam olarak anlaması 12 yaş sonrasını bulacaktır. Anne babalara düşen görev ise çocuklarının zihin gelişiminin hangi dönemde nasıl seyredeceğini bilmek ve ona göre alıştırmalarla zihinsel süreci desteklemektir.
İlgili 25 soru bulundu
Hayal kurmak için soyut düşünmeye gerek yoktur. Soyut düşünme 12 yaştan sonra gelişen bir durumdur. Piaget, bilişsel gelişim kuramında gelişim dönemlerini 4 evreye ayırmıştır: Duyu-Motor Evresi (0-2 Yaş)
Bu dönemler şunlardır; 1- Duyusal-Motor Dönem, 0-2 yaş. 2- İşlem Öncesi Dönem, 2-7 yaş. 3- Somut İşlemler Dönemi, 7-11 yaş.
Soyut düşünme becerisini geliştirmek için okullarda daha fazla soyut içeriğe yer vermek, beyin fırtınası yapmak, felsefi tartışma ortamları yaratmak, bir olayı farklı açılardan ele aldırmak çocuklara yeni geliştirmeye başladıkları bu düşünce sistemini kullanma ve geliştirme fırsatı verecektir.
18 aylık bebek gelişiminden 24 aylığa kadar olan süreçte bebekler simgeler ve sembollerle düşünmeye başlarlar. Plan yapabilirler. Sembolik düşünce ile beraber kişi ya da olaylar yanında olmasa bile onlar hakkında düşünebilmesini sağlar. 2-3 yaşında eşleştirme becerisi kazanır ve geliştirmeye devam eder.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
ERGENLİK DÖNEMİ (12-18YAŞ)
Soyut düşünme ve bilimsel sorgulama gelişir. Bu dönemde birtakım temel değer yargılarının gelişmesi tamamlanmıştır.
Erkek çocuğun beyin gelişimi 16-18 yaşa kadar devam eder, Kız çocuğun beyin gelişimi 15-17 yaşa kadar devam eder.
Soyut zekâ gerçekte var olmayan ancak var olanlar arasındaki ilişkilerden, zihnin soyutlama ve genelleme gücüyle elde ettiği sembollerle uğraşır. Örneğin pi sayısı, türev, limit, sayılar tabiatta somut olarak yoktur. Matematik kavramlarını kullanmak, matematiksel ilişkileri kurmak soyut zekâ işidir.
Piaget'e göre soyutlama, ortamı çevreleyen koşullar dışında düşünülmesi gereken bir süreçtir (Schwarz, Hershkowitz ve Dreyfus (2002). Piaget, soyutlamayı deneyimsel soyutlama (emprical abstraction) ve sözde-deneyimsel soyutlama (pseudo-emprical abstraction) olarak ikiye ayırmıştır.
18-24 aylar arasında nesne devamlılığı gelişir.
2.1.1.3. Somut İşlemler Dönemi (7-11 yaş): Çocuklar sayı kavramlarını, ilişkileri, süreçleri ve benzerlerini geliştirir. Zihinsel olarak problemleri düşünme yeteneğini geliştirir, ama soyut değil her zaman somut objeler ifadesinde düşünürler.
Bireylerin kavrama yeteneğini sözlü olmayan bir materyalle ölçen bir testtir. Şekiller arasındaki soyut ilişkileri algılama yeteneğine yöneliktir. Soyut kavrama testi, sözel ve sayısal yetenek testleri gibi genel yetenekle bağlantılı bir testtir.
Soyut analiz yeteneği, kültürden ve sözel sayısal verilerden bağımsız bir testtir ve genel yeteneğin bir boyutudur. Soyut ilişkiler kurabilme, kavrama, 3 boyutlu düşünebilme yani bireyin soyutlama yeteneğini ölçmektedir.
Soyutlama bazı düşünceleri anlatmak için insan zihninde yer alan kavramları daha anlaşılır bir şekilde ifade etme biçimi olarak belirtilmektedir. Soyutlama Nedir? Soyut anlamlı sözcükler beş duyu organının algılayamadığı kavramlar olmaktadır. Bu sözcükler ancak düşünce yoluyla algılanabilmektedir.
Soyut İşlemler (Formal Operational) Dönemi (11-…)
11 yaş ve sonrası dönemi kapsar. Bu dönemde bireyin ayırt etme, değişkenleri belirleme ve kontrol etme, hayal kurma, soyut kavramları algılayabilme gibi becerileri gelişir. Genelleme, tümdengelim, tümevarım gibi zihinsel işlemler yapılabilir.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
İnsaların çevreden gelen uyaranları kendi düzeni, anlayışı ve algılayışı içinde açıklama ya da algılama yapamadığında organizmada bir dengesizlik durumu ortaya çıkmaktadır. Birey, bu dengesizliği ortadan kaldırmak ve uyaranı kendi için anlamlı hale getirmek için bir arayışa girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri