Soyut düşünme becerisini geliştirmek için okullarda daha fazla soyut içeriğe yer vermek, beyin fırtınası yapmak, felsefi tartışma ortamları yaratmak, bir olayı farklı açılardan ele aldırmak çocuklara yeni geliştirmeye başladıkları bu düşünce sistemini kullanma ve geliştirme fırsatı verecektir.
Problem çözme oyunları oynamak: Problemleri çözmek, soyut düşünme becerilerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynar. Çocuklarla birlikte oynanabilecek puzzle, zeka oyunları gibi problem çözme oyunları çocukların soyut düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Birincisi 7-8 ve 11-12 yaşları arasında yer alan "somut işlemler" dönemidir. Bu işlemler somut alanla sınırlı sistemlere temel oluştururlar. İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir.
Soyut düşünme, simgesel ve kavramsal düşünebilme yeterliği olarak tanımlanır. Soyut düşünme, görüşler, simgeler ve elle tutulamaz, gözle görülemez öğelerle ilintili iken; somut düşünme, beş duyumuzla algılanabilen nesnelerle ilintilidir.
Bireyin somut yaşantılar olmaksızın soyut olarak düşünme becerilerini kazanması ise soyut işlemler döneminde gerçekleşmektedir. Piaget'e göre on bir yaş civarındaki bireyler soyut işlemler dönemine geçmekte ve ortalama olarak 15-20 yaşlarında bu aşamayı tamamlamaktadırlar (Santrock, 2012, s.95).
İlgili 41 soru bulundu
Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Piaget'in zihinsel gelişimin son dönemi olarak nitelendirdiği bu aşama 11 yaşlarından sonradır. Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar.
Bireylerin kavrama yeteneğini sözlü olmayan bir materyalle ölçen bir testtir. Şekiller arasındaki soyut ilişkileri algılama yeteneğine yöneliktir. Soyut kavrama testi, sözel ve sayısal yetenek testleri gibi genel yetenekle bağlantılı bir testtir.
Soyut İşlemler Dönemi (11-15 Yaş)
11 ve 15 yaş aralığını kapsayan dönem, yetişkinlik süresince devam eder. Soyut düşünce ve varsayımlar üzerine düşünebilme güdülerinin artışa geçtiği bir dönemdir.
“Soyut kavram” ise, duyular aracılığıyla algılanamayan şeyleri dile getiren kavramlar anlamına gelir: Tanrı adalet, özgürlük gibi. Bu anlamda, örneğin “kedi”, “masa” gibi kavramlar, soyut; “adalet”, “özgürlük”, somut olabilir.
Algı Organlarıyla Algılanamaz
Soyut anlam, algı organlarıyla doğrudan algılanamayan kavramların anlamıdır. Bu anlamlar, zihinde canlandırılır ve soyut kavramları ifade eder.
En kabul edilebilir yönüyle zekâ, “dünyayı anlama, mantıklı ve soyut düşünme, öğrenme, zorluklarla karşılaşıldığında kaynakları etkili kullanma ve eldeki bilgiyi çevreyi yönetmek için kullanma” kapasitesidir.
a) Soyut Zekâ
Soyut zekâ gerçekte var olmayan ancak var olanlar arasındaki ilişkilerden, zihnin soyutlama ve genelleme gücüyle elde ettiği sembollerle uğraşır. Örneğin pi sayısı, türev, limit, sayılar tabiatta somut olarak yoktur. Matematik kavramlarını kullanmak, matematiksel ilişkileri kurmak soyut zekâ işidir.
Meditasyon, yapacağımız aktiviteleri zihinde görselleştirme, oyun oynamak, puzzle yapmak, sudoku ve satranç oynamak, sosyalleşmek, yeni beceriler öğrenmek, kelime dağarcığını geliştirmek, müzik dinlemek, yeni bir dil öğrenmek, bir enstrüman çalmayı öğrenmek, egzersiz yapmak, dans etmek ve uyumak.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Yaygın soyut isimler
Bazı sözcük gruplarında sıklıkla veya her zaman soyut isimlere rastlanır. Bu sözcük gruplarının başlıcaları şunlardır: Duygular: sevgi, nefret, kızgınlık, gurur vs.
Soyutlama, insanların daha az önemli ayrıntıları göz ardı ederken temel unsurlara odaklanarak karmaşık kavramları veya deneyimleri basitleştirdiği bilişsel bir süreçtir.
Soyut anlamlı sözcükler ise beş duyu organımız ile algılayamadığımız kavramlardır. Örnek: Sevgi, mutluluk, aşk, üzüntü, neşe, keder, ruh, iyilik, kötülük, insanlık, sinirli vs. Bu sözcükler düşünce yoluyla algılayabileceğimiz kavramları ifade eder.
Soyut düşünme, kişinin bir probleme çözüm aradığı, zihninde kavramlar uyguladığı ve eylemler gerçekleştirdiği, ancak deneyime veya duyulara dönmediği psikolojik bir süreçtir. Soyut düşüncenin gelişimi, çocuk dünyayı öğrenmeye ve temel kavramları tanımaya başladığında ortaya çıkar.
Ayrıca gelişim düzeyi kavramını Jean Piaget'e borçluyuz. Piaget Teorisi olarak bilinen teorisi, herkesin değişmez bazı düzeylerden geçtiğini ve bunların birbirinden ölçülebilir olarak ayrıldığını ortaya koymuştur.
Kişisel efsane ise, ergenin duygularının veya diğer özelliklerinin çok özel olduğuna ve ölümsüzlüğüne olan inancıdır. Ergen, kurala bir istisna oluşturduğuna inanır. Örneğin ölüm başkalarının başına gelebilir ama asla kendinin değil.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi. Bu da kalıtım dışındaki faktörlerin geçerli olduğunu göstermektedir. Büyük çocuklar devamlı bir şekilde okuldan daha çok kaçmışlar ve IQ seviyeleri sonuçta azalmıştır.
Matematiksel zekâ, sayı ve sembolleri etkin kullanma, soyut kavramlar türetme ve mantık yürütebilme becerileriyle ilgilidir. Mantıksal-Matematiksel zekâ olarak da adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri