TDK'ya Göre Söz Kelimesinin Eş Anlamları Yani eş anlamları olarak laf, kelime ve sözcük pek çok alanda değerlendirilir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Söz, kelam, ifade, hadis ve ifade kelimeleriyle eş anlamlıdır. Dil ile ifade edilen ya da yazılan tüm kelimelere söz denir.
Söz kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler kelime, sözcük, lakırdı, kelam, kaf, kavil ve güfte kelimeleri olmaktadır.
1- Tümce: Dil devriminden sonra literatüre giren tümce kelimesi, cümle ile eş anlamlıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
- Görev, - Vazife, Türkçede günümüzde hala bu iki kelime ödev sözcüğü için eş anlamlı olarak ele alınmaktadır.
Sözcük kelimesinin eş anlamlısı kelimedir.
Yemin kelimesinin, birçok kaynağa göre en sık kullanılan eş anlamı 'ant' kelimesidir. Eş anlamlı tek karşılığı olmasına rağmen, yerini tam olarak tutmasa da, benzer olma özelliği taşıyan bir kelime olarak 'ahit' kullanılabilir.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Sesteş kelimeler, yazılışları ve söylenişleri aynı olup anlamları ve görevleri bakımından birbirleriyle ilişkisi bulunmayan sözcüklerdir. Her dilde olduğu gibi Türkçede de çok eski devirlerden beri sesteş kelimelere rastlanmaktadır: boy, dal, don, ög, tüy, yaş, yüz gibi.
Türk Dil Kurumu açısından öğüt kelimesi, 'nasihat' sözcüğü ile eş anlamlı olarak birleşmiş durumda.
Bu konuda her üç sözcükte aynı anda mı taşıması üzerinden değerlendirme imkanı verir. Türk Dil Kurumu açısından söz kelimesi ele alındığı zaman bu konuda 3 farklı sözcük ile ifade edildiğini söylemek mümkün. Yani eş anlamları olarak laf, kelime ve sözcük pek çok alanda değerlendirilir.
Eş sesli veya sesteş kelimelere örnek olarak taş, at, kurt, geç, saz, yol, serin, yağ, in, dal, gül, uç, dik, iç, an, kız, yağ, kaz, dolu, çay, kara, yaş, kaç, kan, bağ, kazan, asma, al, güldür, yan, var, yazma, koru, sık, bin, kat, ay, öğüt, sal, yaz, yüz, dil gibi kelimeler gösterilebilir.
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir.
Sözlükte kıdem ile eş anlamlı olarak “başlangıcı olmama” anlamına gelir.
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor.
Sima, hem yüz hem de şahsiyet anlamına gelir. Suret ve surat, yüz anlamında kullanılır. Vech yüz, vecahet yüz güzelliği manasına gelir. Farsça kökenli çehre kelimesi de yüz ile eş anlamlıdır.
Orijinal dilinde ''agenda'' şeklinde yazılan ajanda da defter ile eş anlamlıdır.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir.
Uzun bir dönemde Türkçede yer alan bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'öneri' şeklinde karşılanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri