Hal böyle olunca yol ücreti ya da servis hizmeti zorunlu bir yan hak gibi görünmektedir. Buna rağmen kanunen işverenin böyle bir yükümlülüğü yoktur. Verilen bu hizmetler ya da yapılan yol yardımları tamamen isteğe bağlıdır.
İş sözleşmesinde yemek ve yol parası ile ilgili bir düzenleme yer alıyorsa işveren, bu ihtiyaçları karşılamakla yükümlüdür. Ancak zorunluluk olmasa bile her iki yan hakkın da işverenler tarafından uygulanması için yemek ve yol ücreti, vergiden muaf tutulur.
Buna göre işveren işçiye her ay yol parasını nakit olarak ödeyebileceği gibi, işçinin yol kartına para yatırmak suretiyle de yol parasını ödeyebilir. Bir diğer yöntem ise, işverenin işçiler için servis imkânı sağlaması ya da işçiye yakıt parası ödemesi şeklindedir.
İşveren tarafından sağlanan servis hizmeti için ödenen tutar, işverenin gideri olarak kaydedilir ve işçi maaş bordrolarına eklenmez. Ancak, kıdem tazminatı veya ihbar tazminatı hesaplamaları yapılırken, yol bedeli çalışanın brüt ücretine eklenmesi gerekebilir.
Buna göre, çalışanların günlük yemek ücreti 2024 yılı için 170 liraya çıkarıldı. 56 lira olan yol parası istisna tutarı da 88 lira oldu.
İlgili 26 soru bulundu
Yol ve yemek ücreti, işverenler tarafından çalışanlara ödeniyor. Servis ve çalışılan işyerinde yemek olması durumunda ise ödenmiyor. Asgari ücret %49 oranında zamlanarak 17 bin 2 liraya yükseldi. Ancak yol ve yemek ücretleri, asgari ücrete göre hesaplanmıyor.
Çalışana verilen yemek paraları İş Kanunu'nun 4857 sayılı maddesine göre belirlenir. Buna göre işverenin, sözleşmede aksi belirtilmediği sürece yemek parası verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bu kapsamda işe gelip gitmek amacıyla sigortalıya ödenen yol paraları bu kapsama alınmayacak olup bu ödemelerin tamamı prime esas kazanca dahil edilecektir.
Hukuk Dairesi, yol ve yemek ücreti alacaklarının hesabında, işçinin fiilen çalıştığı günler esas alınarak hesaplanması gerektiğine hükmetti.
Bu nedenle işverenin işçilere yemek ücreti ödemesi veya iş yerinde yemek vermesi zorunlu değildir. İşçilere yemek ücreti veren işletmeler ise Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde, yemek ücreti 2020 günlük KDV dahil 24,84 TL tutarında gelir vergisinden istisna tutulur.
4857 sayılı İş Kanunu'nda işçilere yol ve yemek yardımı verilmesi gerektiğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Güncel memur maaş katsayısı ile çarpılması ile bulunan tutar yol ücreti olarak belirlenir. Ayrıca, iaşe bedeli de yol ücreti ile birlikte ödenir. Yol masrafımı nereden ve nasıl alabilirim? Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır.
Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
9. Yıllık İzne Çıkan Çalışana Yemek Ücreti Ödenir mi? Yemek ücretinin ödenme şartları İş Kanunu kapsamında değildir. Bu nedenle söz konusu şartları, çalışanlarınızla aranızda yapacağınız sözleşmeye bağlamalısınız. Yıllık izne çıkan çalışanlara yemek parası ödeyip ödemeyeceğinize de bu sözleşmede yer vermelisiniz.
Mükerrer Resmi Gazete'de tebliğ edildi. 2023 yılında 110 TL olan günlük yemek bedeli istisnası %54,54 oranında artışla 170 TL'ye yükseltildi ve KDV dahil 187 TL'ye yükseldi. Yıl içerisinde herhangi bir güncelleme yapılmadığı takdirde 187 TL'lik bu istisna tutarı 2024 yılının Aralık ayı sonuna kadar geçerli olacak.
2024 günlük yemek bedeli istisnası 187 TL (170 TL + %10 KDV) olacağı Resmi Gazete'de açıklandı. 2024 boyunca günlük yemek bedeli istisnası geçerli olacak.
GÜNLÜK YEMEK VE YOL PARASI ÜCRETLERİNE ZAM GELDİ
Böylece bir çalışanın aylık yemek parası 4 bin 420 TL'ye yol parası ise 2 bin 888 TL'ye yükseldi.
1 günlük sigorta kaç TL 2024? 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanan yeni asgari ücret üzerinden hesaplanan 1 günlük sigorta taban tutarı 666,75 TL; tavan tutarı ise 5,000,63 TL olarak belirlenmiştir.
Yol ve Yemek Ödemelerinin Bordro Hesaplaması ile bu ödemelerde ücret niteliğinde olduğundan bordro hesaplamalarını etkilemekte yol ve yemek yardımı tutarlarında ilgili mevzuatlar çerçevesinde SGK ve gelir vergisi hesaplamasında belirli oranlarda muafiyet uygulanmaktadır.
2024 yılı günlük yemek ücreti açıklandı. 2024 günlük yemek bedeli 170 TL + KDV olarak 187 TL'ye yükseldi.
Ramazan ayında işyerinde oruç tutan işçiler için işveren, işçiler arasında ayrım yapmaksızın Ramazan boyunca yemek parası ödenmelidir. İşçinin oruç tuttuğu gerekçesi, yemek yardımı verilmesinin önünde engel bir durum değildir. birim maliyet bedeli esas alınacaktır.
2024 yılı günlük yemek ücreti 170 TL + %10 KDV olarak belirlendi. Multinet Up'tan yapılan açıklamaya göre, gelir vergisinden istisna tutulan günlük yemek ücreti 2024 yılında 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 KDV dahil 187 TL oldu.
Personele işyeri veya müştemilatının dışında yedirilen yemeğin yukarıda belirtilen haddi aşan kıs mı ise personele sağlanan net ücret olarak kabul edilecek, brüte iblağ edilerek stopaja tabi tutulacak ve işveren tarafından Gelir Vergisi Kanununun 40/1. maddesi gereğince ücret gideri olarak dikkate alınabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri