1.400 TL - 18.000 TL Profesyonel ve güvenilir Söz Organizasyon hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Söz Organizasyon fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Ortalama olarak, Bir nişan organizasyonu 2024 yılında yaklaşık 5.750 TL ye mal oluyor ve herşey dahil paketlerde ise rakam 9.500 TL ye ulaşıyor.
Genellikle evde yapılan nişan organizasyonlarında söz ve nişan bir arada yapılıyor. Misafirlerin karşılanması, yemek ikramı, söz ile birlikte olacaksa kız isteme konuşması, yüzük takma ve pasta merasimi, kahve ikramı gibi anlar, ortalama 2-3 saat sürüyor.
Aile arasında yapılacak küçük bir organizasyon için genelde 20-30 kişi davet edilir. Evin genişliğine göre organizasyonu biraz büyütüp, davetli sayını 50 kişiye kadar çıkarabilirsiniz. Ev dışında yapılacak törenlerde ise davetli sayısı tercihinize göre daha fazla olabilir.
Nişan töreninde genellikle masraflar kız tarafı olarak üstlenilir.
İlgili 44 soru bulundu
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Sözde damada ne takılır? Sözde geline takı setleri veya altın bileklikler takılırken erkeğe, beğenisine göre şık veya spor bir saat takılabilir. Aynı zamanda çeşitli künyelerin de sözde erkeğe takıldığı görülür.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Bu sorunun cevabını sizlere kısaca vermek istiyoruz. Söz ve nişan farkı nedir? Sorusu arama motorları üzerinde sıklıkla araştırılır. Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir.
Bu sorunun cevabı kültüre göre değişmekle birlikte, genellikle gelinin kız kardeşi, yakın arkadaşı veya akrabası olan bekar bir kadın tarafından tutulur. Bazı kültürlerde tepsiyi tutan kişi gelinin kız kardeşidir. Diğer kültürlerde ise tepsi gelinin yakın bir arkadaşı ya da akrabası tarafından tutulur.
Söz ve Nişan Tepsisini Kim Tutar? Söz ve nişan tepsileri genellikle gelinin yakın bir arkadaşı ya da düğünde nedimesi olacak kişi tarafından tutulur. Fakat mutlaka böyle olmak zorunda değildir, tepsiyi herhangi biri de tutabilir. Bazı durumlarda tepsiyi gelinin kız kardeşi ya da akrabalarından bir ide tutabilir.
Geline nişan elbisesi damat tarafından alınır. Kıyafeti kayınvalide ile alabileceği gibi partneriyle de alabilir.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Örneğin, nişan töreni mekanı büyükse ve çok sayıda konuk davet edilmişse yemek servisi ve pasta kesimi gibi aktiviteler daha uzun sürebilir. Ayrıca müzik ve dans gibi eğlence aktivitelerinin süresi de nişanın süresini etkileyebilir. Genel olarak nişan töreni yaklaşık 2-3 saat sürer.
4-Evde Nişan Ne Kadar Sürer? Genellikle evde yapılan nişanlarda, söz ile nişan bir arada yapılmaktadır. Misafirleri karşılamak, ağırlamak, ikramlar, söz de olacaksa kız isteme konuşması, yüzük takma ve pasta merasimi gibi anlarla birlikte ortalama olarak 2 ile 3 saat arası sürmektedir.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
NİŞAN TÖRENİ
Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar. Kız tarafı erkeğe pijama takımı, robdeşambr, el yüz havlusui bornoz takımı, seccade, kemer ve cüzdan alır.
Erkek tarafına verilecek olan söz bohçası damadın kişisel kullanımına uygun hediyelerden oluşur. Pijama takımı, terlik, çorap, mendil, havlu gibi hediyelerin yanı sıra cüzdan, tıraş takımı, parfüm gibi hediyeler de konabilir.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor.
Gelenek ve göreneklerimizde sıkça karşılaştığımız bu iki merasim sıkça karıştırılmaktadır. Söz merasimi erkeğin ailesinin kız tarafının evine giderek tanışma ve geleneksel olarak kızlarını istemesidir. Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder.
Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
"Kız isteme konuşması nasıl yapılır?" sorusu, en çok merak edilen konulardan biri. Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Yani kızı isteme babanın konuşması ile gerçekleşir.
Damadın aile büyüklerinin yanı sıra aileye yakın olan ve sohbete enerji katacak birileri, kız istemeye giderken götürülür. Bazı durumlarda kız isteme ve söz kesimi birlikte yapılır. Kız istendikten sonra, aile büyükleri tarafından yüzükler takılır ve düğün için söz alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri