(benim) evim, (senin) işin vb. ” (Korkmaz 2003: 261-262) diyerek iyelik grubunda bir ad tamlamasından söz etmektedir.
Şahıs Zamirleri
Bir kişinin ya da bir grup insanın yerine geçer. Şahıs zamirleri tamamlayan eki alabilirler. Benim evim, senin evin, onun evi, bizim ev, sizin ev, onların evleri… Şahıs zamirleri tamlamalarda tamlayan olarak kullanılabilir.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Soru Zamirleri: Kim, neler, nerede, hangi soru, hangisini gibi. İyelik Zamirleri: Defterim, defterin, defterimiz, kalemim, evlerine, telefonu gibi. İsim; İsim sıfat zamir sözcük türlerinden biri olan isim; yani ad konusu üç başlık altında incelenmektedir.
4- Kendi kelimesi cümle içerisinde sadece zamir olarak değil sıfat ve zarf olarak da kullanılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "Sıfat Tamlaması" denir.
İsimler, bir şeyin ne olduğunu gösterirken, sıfatlar bir şeyin nasıl olduğunu belirtir.
Tamlayanı düşmüş tamlamalar; tamlayanı zamir olan isim tamlamalarında, tamlayanın düşmesiyle oluşan tamlama türüdür. Örneğin, benim kalemim tamlaması yalnızca kalemim şeklinde de kurulabilir.
İsim olmadıkları hâlde isim gibi kullanılan, isimlerin yerini tutan kelimelere zamir denir. Sözcük durumundaki adıllar da kendi aralarında şahıs, gösterme, belgisiz ve soru olmak üzere dörde ayrılır. Sadece insan isimlerinin yerini tutan zamirlerdir. Bu zamirler; “ben, sen, o, biz, siz, onlar” dır.
Bu zamirler hem tekil hem de çoğul kelimelerin yerine kullanılabilir. Belgisiz zamirlerle belgisiz sıfatları ayırt etmek için bir sonraki kelimeye bakılır: Örnekler: Kimi zaman - ''Kimi'' sözcüğünden sonra isim soylu bir kelime geldiği için sıfattır.
Belgisiz zamirler varlıkların sayısı, miktarı hakkında net bir rakam vermez. Esra, Elif ve Handan seni sordu. → Bazıları seni sordu. "Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır.
Sıfat= parası olmayan adama " herhangi bir sıfatı olmayan herifin teki " felan denir.. Zamir= Arabistanda, emir'in yaptığı zam'a Zamir denir.
Tamlayanı bir zamir olan tamlamalar da belirtili isim tamlamasıdır: benim saatim, senin okulun, onun kalemi, bizim evimiz, sizin sokağınız, onların niyeti.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
Demirci; böyle, şöyle, öyle, böylesine, şöylesine, öylesine, böylece, şöylece, öylece sözcüklerinin zamir kökenli olduklarını ve bulundukları bağlama göre sıfat veya zarf olabileceklerini dile getirir (Demirci 2014: 55).
Uyarı: “Rab” ve “Peygamber” kelimeleri ek aldığına kesme işaretiyle ayrılmadan “Rabbimi- zin” ve “Peygamberimizin” şeklinde yazılır. 14. Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz.8 İstisna: Allah için kullanılan “O” zamiri cümle içinde büyük yazılır.
B-1) Belgisiz Sıfatlar: İsimleri sayı ve miktar bakımından net olarak belirleyen sıfatlardır. Birkaç, bir, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, başka, birtakım, hiçbir, her, herhangi gibi belirsizlik anlamı bulunan kelimelerden oluşan sıfatlardır.
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.
Kişi zamirleri, insanın yerini tutmakta olan zamirler şeklinde nitelendirilir. Kişi zamirleri ben, sen, o şeklinde tekil ve biz, siz, onlar şeklinde çoğul zamirlerdir.
(benim) evim, (senin) işin vb. ” (Korkmaz 2003: 261-262) diyerek iyelik grubunda bir ad tamlamasından söz etmektedir.
Not: Belirtili isim tamlamalarının tamlayanı veya tamlananı zamir olabilmektedir. Benim kalemim, kalemlerin bazısı gibi. Belirtili isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına bir ya da birden fazla sözcük girebilir.
Sıfat tamlaması; bir ismin önüne isim ile ilgili bilgi veren sıfatların eklenmesi ile oluşturulmuş kelime grubudur. Sıfat tamlamaları bir ismin işaret ettiği varlık veya kavramın adedi, biçimi, rengi, durumu, konumu vs. hakkında bilgi verir.
Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenâb-ı Hakk'ın yüce zâtına ve bütün kemâl sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır.
Bir sözcüğün zarf olabilmesi için fiili, fiilimsiyi, sıfatları ve diğer zarfları niteleyip belirtmesi gerekir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için isimleri niteleyip belirtmesi gerekir. Sıfatla isim arasına başka bir sözcük giremez. Zarlar ise fiilden hemen önce gelmek zorunda değildir.
Sıfatların çeşitlerini bulmak için sıfatlara bazı sorular yöneltmek gerekmektedir. Niteleme sıfatları ise "nasıl" sorusuna cevap vermektedirler. Nasıl sorusu ile niteleme sıfatlarını belirlemek ve niteleme sıfatlarını bulmak kolaylaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri