Günlük olarak yeterli miktarda protein, karbonhidrat, vitamin, mineral, yağ ve su almalıdırlar. Protein, karbonhidrat ve yağlar, kaliteli gıda kaynaklarından alınmalıdır. Bunlar, meyve, sebze, et, tahıllar, süt, yumurta ve balık gibi besinlerden elde edilmelidir. Ayrıca, günde en az 8 bardak su tüketilmelidir.
Her bakımdan annenin bedeni ve beslenmesine ihtiyaç duyan fetüsün gelişimi için gebelikte protein ve kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenilmeli; folik asit, A vitamini, C vitamini ve B12 vitamini gibi vitaminler de beslenme programına eklenmelidir. Bol su içilmeli, su tüketimi günlük rutin haline getirilmelidir.
Büyüme gelişmenin temel taşlarını oluşturan aminoasitler proteinlerin sindirimi ile oluşur ki en kaliteli protein kaynakları; peynir, yumurta, balık, kırmızı et, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardır. Annenin bu dönemde ortalama 70 gr civarında bir protein ihtiyacı vardır.
Bol Balık Yiyin
Beyin gelişimi üzerinde önemli yeri olan bir madde de DHA dediğimiz Dokosa Heksaenoik Asit'tir. DHA balıklardan alınabilir. Haftada iki kez balık tüketmek önerilir. Balık yağı dışında omega 3 yağ asidi öncülerini içeren besinler ceviz, badem, kenevir ve yağı, soya yağıdır.
Sağlıklı bir gebelik süreci ve sonunda sağlıklı olan bir bebeğin doğması için anne adayının dengeli beslenmesi gerekir. Hamilelik sürecinde kadınlar fazla besin almayı değil, dengeli olarak beslenmeyi tercih etmelidir. Ana öğünler arasına ara öğünler koyarak, günlük enerji ihtiyacını düzenli olarak karşılamalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır.
Gebelikte ceviz hangi ayda yenmeli? Ceviz, tüm gebelik dönemi boyunca tüketilebilir. Ceviz, iyi bir protein, lif ve sağlıklı yağ kaynağı olması nedeniyle bebeğe birçok fayda sağlayabilir.
Beyin korteksinin gelişimi 20-22. gebelik haftalarında başlar. Yirminci haftada fetal beyin düzgün yüzeyli ve pürüzsüzdür. Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır.
Anne adayında bulunan böbrek hastalığı, diyabet, kalp hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlıklar, yetersiz beslenme, bazı enfeksiyonlar, madde bağımlılığı ve sigara içmesi gibi faktörler fetüste gelişme geriliğine neden olabilir.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
*Bulantı yoksa sabah kalkınca bir bardak ılık su tüketilebilir. *Muz, kabuksuz elma ve kabuksuz şeftali tüketilmemelidir. *Kayısı, mürdüm eriği, armut, erik gibi meyveler daha sık tüketilebilir.
Hamilelik döneminde kararında hurma tüketmenin birçok faydası bulunur. Hurmadaki folik asit anne karnındaki bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunur. Hamilelikte hurma tüketmenin anne adayına da olumlu katkıları var. Hurmanın rahim açıklığını artırmak ve doğuma kolay başlamak bu katkılar arasında yer alır.
Anne karnında bebekte gelişme geriliği (fetal gelişme geriliği) nasıl anlaşılır? Bebek gelişimi, ultrason incelemesi ile saptanabilmektedir. Ultrason incelemesi sırasında bebeğin kafa çapı kafa çevresi, karın çevresi, ayak kemikleri, bebeğin suyu ve bebek bağı kan akımları ölçülerek belirlenmektedir.
Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Gebeliğin 7. Ayına denk gelen bu haftada bebek boyu 38-40 santim civarındandır. Bu hafta bebek yaklaşık 1200 gramdır.
6 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz hızlı gelişimini sürdürüyor. 6 aylık gebelikte bebeğin boyu 25-30 cm'ye ulaşır, ağırlığı ise 800 gramı asar. Henüz doğuma hazır olmasa da vücudu birçok işlevi yerine getirebilecek durumdadır. Kulakları sesleri algılayabildiği gibi bacak, ayak ve kolları da artık onun kontrolündedir.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Hamilelikte 5. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 28-29 santim, büyük boy bir patlıcan kadardır. Ağırlığı yaklaşık 430-450 gramdır.
Fetüsün boyu CRL ortalama 6 cm bebeğin boyu 8 cm kadar , kilosu 40 gramdır. Fetüsün hareketleri güçlenmiştir,fakat anne hala hissedemez. Kemik yapı artmış , kol,bacak belirginleşmiştir. Fetüsün hareketleri artmış, amnion mayinde yüzmeye başlamış , dönme hareketlerini yapar olmuştur.
Yapılan çalışmalar genelde doğuma yakın dönemde düzenli hurma yenmesi ile ilişkilidir. Araştırmalara göre hurma doğumu başlatmakta etkili bir besindir.
Hamilelikte sıkça tüketilmesi gereken kuruyemişlerin başında ceviz, antep fıstığı, fındık, kaju, kuru incir, kabak çekirdeği, kuru kayısı, badem, yer fıstığı ve leblebi gibi besin değeri yüksek yemişler gelmektedir.
Gebelikte önemli olan fazla gıda almak değil, dengeli gıda almaktır. Üç öğün arasında ek öğünler alınarak enerji ihtiyacının düzenli karşılanması sağlanır. Tüm gebelik boyunca alınması gereken ideal kilo 10-12 kg 'dır. Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinler mümkün olduğu kadar seyrek tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri