Sirke çeşit olarak asit grubuna girmektedir. Sirkenin pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asit olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında beyaz sirke öbür sirkelerden biraz daha farklı olarak daha alkali olan bir yapıya sahiptir.
Sirke. Sirke genelde %4-5 oranında asetik asit içerir ama turşu kurmak için kullanılan sirkelerde bu oran %18'e varır.
Ayrıca, elde edilen sirkelerde pH değerleri 3.25-3.41, toplam asitlik 15.3-23.07 g/L, antioksidan aktivite 68.3-90 µl ve toplam fenolik madde 259.8-387.1 mg GAE/L arasında belirlenmiştir.
İlk cevap; sirke çamaşır suyunun pH'ını düşürür ve onu daha iyi bir dezenfektan haline getirir.
İlgili 18 soru bulundu
Normalde içilmesi gereken ve sağlıklı olan pH değeri 7 ila 8,5 aralığındadır. Fakat musluk suyunun pH değeri 6,5 ila 9,5 aralığında değişir.
Sirkenin en önemli kalite kriteri asetik asit içeriğidir. TS 1880'e göre şarap sirkesinin toplam asit içeriği asetik asit cinsinden en az 4 g/100 mL olmalıdır. Sirkenin pH değeri ise 2.0-3.5 arasındadır (Aktan ve Kalkan, 1998).
Yoğurt örneklerinin laktik asit cinsinden titrasyon asitliği oranlarının 1,04 ile 14,49 arasında değiştiği ve ortalama 3,65±4,19 olduğu; pH değerinin ise 3,43 ile 4,19 arasında değiştiği ve ortalama 3,81±0,19 olduğu tespit edilmiştir.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Limonun suyu yaklaşık % 5 ila % 6 sitrik asit olup pH'ı ise 2.2 dir ve bu nedenle ekşi bir tadı vardır.
Üzüm Sirkesi
3 lt. klorsuz su, Çok az bulgur, 1 avuç nohut, 1 çay kaşığı tuz.
Sirke Ph değeri 2 ila 3 arasında olmasından dolayı asetik asittir. Ancak beyaz sirke diğer sirkelerden biraz daha ayrılarak daha alkali bir yapıya sahiptir.
Cevap: Üzüm suyundan sirke elde edilmesi kimyasal bir olaydır.
Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullandığımız ölçüye pH (potansiyel hidrojen) denir. Maddenin içindeki asit, nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH cetveli 0 – 14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir.
pH ölçeği, 14 birime ayrılmıştır. Bir çözeltinin pH değeri; 0 ile 7 arasında ise çözelti asidik, 7 ile 14 arasında ise baziktir. pH değeri 7 olan çözeltiler ise nötrdür. pH logaritmik bir fonksiyon olması açısından pH değerindeki bir birimlik değişim hidrojen iyon derişimindeki on katlık değişime karşılık gelir.
Alkali meyveler
Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm.
Elma sirkesinin faydaları arasında; kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi önemli yararlar sayılabilir. Elma sirkesi, çorba kaşığı başına sadece üç kalori içerir. İçinde çok fazla vitamin veya mineral yoktur.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Sirkenin tansiyonu düşürücü özelliği olduğu bilinmektedir. Bu yüzden tansiyon sorunu olan kişiler üzüm sirkesinin de tansiyonu düşürüp düşürmediğini merak eder. Üzüm sirkesi de diğer sirkeler gibi tansiyonu dengelemeye yardımcıdır. İçeriğindeki mineraller ile yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Literatüre göre domatesin pH değeri 4.18 olarak belirlenirken; domateste pH değerini 3.91- 4.34 aralığında saptanmıştır [22, 39].
Genelde ise son ürün olan peynirin pH'sı 5.0 - 5.3 arasında olmalıdır. Çünkü pH'nın 5'ten küçük olması durumunda peynirde bozulma yapan mikroorganizmaların gelişmesi ve aynı şekilde 5.3'ten büyük olması durumunda da patojen mikroorganizmaların gelişmesi sağlanmış olur.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
pH değeri yiyeceklerde de oldukça önemlidir. Çünkü sağlıklı bir insanın vücudundaki pH değeri ortalama 7,3 ile 7,45 arasında olmalıdır.
İdrarda Ph değerinin 7'nin üzerinde çıkması idrarın bazik olduğunu göstermektedir. Böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, kusma ve böbrek tüplerine bağlı asidoz gibi durumlarda idrar Ph yükseltmektedir.
TS 1880 EN 13188 sirke standardına ek olarak çıkan, Nisan 2004 tarihli tadilin Türkiye başlıklı sapmasın- da ülkemizde üretilen sirkelerin toplam asit içeriği- nin (suda serbest asetik asit cinsinden) 40 g/L'den (4 g/100 mL) az olmamalıdır” denilmektedir (10).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri