Türkiye'de en çok kazandıran meslekler listesinin zirvesinde noterlik mesleği yer alıyor. Kademelerine göre yıllık kazançları değişiklik gösterse de noterlik yapan kişiler yılda ortalama 456 bin TL gibi bir sayıyı kasalarına koyuyor.
Sözel bölüm mezunları, medya, eğitim, danışmanlık, iletişim, kültür ve sanat, gazetecilik gibi alanlarda kariyer yapabilirler. Ayrıca bazı bölümlerin hem 2 yıllık hem de 4 yıllık olanları vardır. 4 yıllık sözel bölümlerden bazıları şu şekildedir: Arkeoloji ve Sanat Tarihi. Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı
İlgili 34 soru bulundu
Herhangi bir liseden(LİSE ,MESLEK LİSESİ ,SAĞLIK MESLEK LİSESİ ) mezun olan öğrencilerimiz alan ayrımı yapılmaksızın(SAYISAL ,SÖZEL ,EŞİT AĞIRLIK ) Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Mimarlık, Hukuk, Mühendislik, Fizik Tedavi, Turizm, Spor ve diğer tüm bölümlere yerleştirilir.
Sözel bölümler genellikle dil, kültür, tarih, sosyal bilimler ve benzeri alanlarda kariyer yapmak isteyen öğrencilere uygun olabilir. Ayrıca, öğrencilerin iletişim becerilerini güçlendirmelerine ve genel kültür seviyelerini artırmalarına da katkıda bulunabilir.
Türkçe Öğretmenliği, Coğrafya Öğretmenliği, Gazetecilik, Radyo, Televizyon ve Sinema, Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Reklamcılık, Tarih ve İlahiyat sözel bölümü mezunlarının tercih edebileceği bölümlerdir.
1. Doktorlar ve Diş Hekimleri. Doktorlar ve diş hekimleri, Türkiye'de en çok para kazandıran meslekler arasında en yüksek maaşlı meslekler grubunda yer almaktadır Özellikle, özel sağlık kuruluşlarında veya kendi muayenehanelerinde çalışan doktorlar ve diş hekimleri daha yüksek gelirler elde edebilirler.
Alan yeterlilik testleri içerisinde senin sorumlu olduğun dersler; edebiyat, coğrafya, tarih ve felsefe grubu içerisinde yer alan psikoloji, sosyoloji, mantık, felsefedir. Sözel bölümde nasıl başarılı olunur sorusu birçok kişinin aklına “Matematik çözmek zorunda mıyım?” sorusunu da beraberinde getirir.
Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler Testi ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe 5) 20 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 7, Kimya 7, Biyoloj 6 ) 20 soru olmak üzere toplamda 120 soruyu içermektedir.
Son iki sene üzerinden örnek verecek SAY puan türünde 2020 yılında 350 puan alan bir adayın sıralaması 158 bin gelirken, 2021 yılında aynı puan türünde 350 puan yapan adayın sıralaması 90 bin civarındadır.
YKS'DE 300 PUAN ÜSTÜ YAPMAK İÇİN KAÇ NET GEREKİYOR? TYT 14,75 net iken, AYT en az 52,5 net üstünde olmalıdır.
ÖSYM'nin yayınladığı tabloya göre 55k civarı.
Hukuk Sözel mi Sayısal mı? Hukuk bölümü, yukarıda da anlattığımız gibi eşit ağırlık puan türüne dahildir. Ancak, hukuk fen – matematik puan türü ve sözel puan türü ile de öğrenci almaktadır. Özellikle sayısal (FM – Fen Matematik) bölümlerinde okuyan öğrenciler, TM'den sıkça hukuk bölümünü tercih etmektedir.
Sınavlarda ise TS alanını tercih eden öğrencilerin Türkçe ve Sosyal testlerindeki netlerinin önemi büyüktür. Coğrafya, Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İlahiyat, Sanat Tarihi, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Çocuk Gelişimi gibi alanlar sözel bölümler arasında yer alır.
Sözel bölümünde temel mantık ve sözel dersleri içerdiği için bu alanda yetenekli öğrencilerin aldığı puanları kapsar. Sözelde Hangi Dersler Var? Sözel öğrencilerinin sınavın ilk oturumu olan TYT sınavına girmesi gerekir. Bu sınavda Türkçe, Fen Bilimleri, Matematik ve Sosyal Bilimlerini içeren testler bulunur.
Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) Okul Öncesi Öğretmenliği lisans proğramları için yeterli “Eşit Ağırlık (EA)” puanı almak Anaokulu Öğretmenliği ve Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği lisans proğramları için yeterli Sözel(SÖZ)gerekmektedir.
Çocuk gelişimi bölümü eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder. Buna göre çocuk Gelişimi, eşit ağırlık bölümlerinden biridir.
Eşit ağırlık bölümü lise dersleri
10. sınıfın sonunda tüm öğrenciler hangi bölümü seçeceklerine dair seçim yaparlar. Eşit ağırlık, sayısal, sözel veya dil bölümünü seçebilen öğrenciler lise hayatlarının sonuna kadar ilgili bölümün derslerini görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri