İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası (33 kredilik), 5.4. İngilizce Öğretmenliği Sertifikası, 5.5. Lisans mezunu olmadan önce meslek yüksekokullarında öğrenim görenlerin bu sürede aldıkları Pedagojik Formasyon Belgesi, olmak üzere, adayların bu belgelerden herhangi birine sahip olmaları gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine ayrılmış öğretmenlerin yerine derse girer. Sözleşmeli öğretmen olarak da bilinen ücretli öğretmenler, idarecilik yapamaz ve hizmet puanları yoktur. Sadece bir eğitim dönemi boyunca okullarda eğitim verebilirler.
KPSS sınavında 60 sınırını aşan memur adayları, uygun olması durumunda sözleşmeli öğretmenlik alanlarını tercih edebilirler. Sözleşmeli öğretmenlikte sınır 60 puan ve üzeri olarak belirlenmiştir.65 puan ve üzerinde yapanlar ise Bakanlık kadrolarında yapılacak alımlarda şansını deneyebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Sınavdan atanmaya yetecek puanı alan ancak formasyonu olmayan adayların atanması yapılır ve bir yıl içinde formasyon almalarına izin verilirdi.
Atanan öğretmenler en az 3 yıl boyunca sözleşmeli çalışmalıdırlar. 3 yıl sonunda kadroya geçiş yaparak 1 yıl da kadrolu olarak atandığı kurumda çalışmalıdır. Ancak 3 yılın dolmasıyla öğretmen evli olduğu halde aile birliği mazeretini kullanarak son 1 yılını eşinin yanında çalışarak doldurabilir.
Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Ücretli öğretmen olma şartları
Fen- Edebiyat Fakülteleri'nin 4 yıllık lisans programından mezun olan herkes devlet okullarında öğretmenlik yapabilir. 2 yıllık ön lisans programlarından mezun olanlar ve pedagojik formasyon eğitimi alanlar da ücretli öğretmenlik yapmak için başvuru yapabiliyor.
Atanan sözleşmeli öğretmenler üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır.
Son yıllarda en çok ücretli öğretmene ihtiyaç duyulan branş "Okul Öncesi Öğretmenliği"dir.
Sözleşmeli Öğretmenlik İçin KPSS ve Formasyon Şart mıdır? Evet. Sözleşmeli öğretmenler de kadrolu öğretmenlerin atanma şartlarına tabidirler. Bu nedenle formasyon ve KPSS puanı şarttır.
Sözleşme Millî Eğitim Bakanlığınca imzalanır. Madde 8 - Geçici sözleşmeli olarak görevlendirilen uzman ve usta öğreticilerin haftalık çalışma süresi 40 saattir.
ATANAN ÖĞRETMENLERİN MAAŞI BELLİ OLDU
Yeni atanacak öğretmenlerin ana maaşları 12 bin 400 – 12 bin 600 lira arasında olacak. Farklı branşlarda çalışacak olan öğretmenlerin maaşları birbirinden birkaç bin lira kadar farklılık gösterebilir. Ayrıca evli, çocuklu gibi faktörler de maaşları etkileyebilir.
Bakanlığa bağlı resmi kurumlarda 115 bin 767 sözleşmeli öğretmen görev yapıyor.
Fen Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Mesleki Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerinden mezun olan kişilerin başvuruları kabul edilmektedir.
Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlikte 40 yaşını doldurmamış olma şartı MEB tarafından artık aranmamaktadır. Ancak, verilen bu karar MEB tarafından getirilebilecek bir yaş şartının hukuka uygun olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Enflasyon farkının açıklanmasıyla beraber ücretli öğretmen maaşları sıkça merak ediliyor. İşte detaylar… Sene başında açıklanan zamlardan sonra ücretli öğretmen saat ücreti 2023 yılında 73,50 TL'ye yükselmiştir. Yapılan düzenlemeye göre 60,12 TL olan ücretli öğretmen ek ders ücreti, %25 artırılarak 75,15 TL olmuştur.
Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması sona erecek mi? Sözleşmeli öğretmenlik Milli Eğitim Bakanlığında 2016 yılında tanımlandı. Buna göre yeni atanan öğretmenlerimiz her yıl imzaladıkları sözleşmeyle görevlerini ifa ederek 3 yılın sonunda kadroya geçiyor.
Şöyle ki; Kadrolu öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 1 yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 3.yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı ise 4. yılın sonunda yapılabilmektedir.
2023 ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARI BİTTİ Mİ? Ücretli öğretmenlik başvurusu Temmuz ve Ağustos aylarında alınıyor. Her ilçede ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle başvuruda bulunulacak ilçenin Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bilgi alınması daha doğru olacaktır.
Özelden alınan pedagojik formasyon sertifikasıyla uzaktan eğitim yoluyla alınan pedagojik formasyon sertifikası YÖK'ün onayıyla verilir ve devlet üniversitelerinden yüz yüze eğitimle alınan pedagojik formasyon sertifikasıyla tamamen aynıdır. Bu nedenle ileride bir sıkıntı yaşanması gibi bir sorun yoktur.
2023-2024 eğitim ve öğretim bahar dönemine kadar lisans öğrenci haklarına sahip olarak öğrenimlerine devam edebilecektir. 14. Mezun Öğrenciler için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulamasına devam edilecek midir? Evet.
Eğitimci Özgür Bozdoğan, kararı eleştirerek şunları kaydetti: “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin formasyon şartı aranmaksızın çalışmalarının önünün açılması özel eğitim alanını ayrı bir ihtisas alanı olmaktan çıkararak adeta bir tür bakıcılığa indirgemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri