Öğretmenlerin sözleşmeli olmaları ya da tam zamanlı olmaları maaşlarını etkilemektedir. Ancak, çoğu durumda öğretmenler, yaz tatili boyunca maaş almaya devam ederler. Bunun nedeni, öğretmenlerin eğitim sürecinde önemli bir rol oynamaları ve yıl boyunca yaptıkları çalışmaların karşılığını almalarıdır.
Asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenler yaz tatilinde ise herhangi bir ücret alamıyor. Kendilerini Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) mevsimlik işçileri olarak niteleyen ücretli öğretmenler “Tüm öğretmenlerin kadrolu güvenceli istihdamı esas alınmalı” dedi.
Öncelikle öğretmenler net olarak 3 ay tatil yapmazlar.
eleman.net verilerine göre, Sözleşmeli Öğretmen 2023 yılında ortalama 12.700 TL maaş alıyor.
Sözleşmeli öğretmenlerin maaşları kadrolu öğretmenlerle hemen hemen aynı orandadır. MEB tarafından istihdam edilen sözleşmeli öğretmenlerin maaşları 9 bin TL ile 10 bin TL bandındadır.
İlgili 36 soru bulundu
Sözleşme Millî Eğitim Bakanlığınca imzalanır. Madde 8 - Geçici sözleşmeli olarak görevlendirilen uzman ve usta öğreticilerin haftalık çalışma süresi 40 saattir.
“Yani sözleşmeli öğretmenlerin kadro alabilmeleri için bulundukları okulu hiç değiştirmeden 6 yıl görev yapmaları gerekir. Ücretli öğretmenler de ise kadroya geçiş diye bir şey yoktur. Bu öğretmenler okullarımızın ihtiyaçlarına göre görevlendirilir. İhtiyaç ortadan kalktığında okuldaki görevi de sona ermiş olur.”
Sözleşmeli öğretmen, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlere denir.
Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplam 40 saate kadar ders verebilecektir.
2022 yaz tatili 86 gün, yaklaşık 3 ay sürecek.
Uzman öğretmenlerin maaşları ise normal öğretmenlere göre daha yüksek. Öğretmen Kariyer Basamakları sınavına katılarak Uzman öğretmen unvanına sahip olan öğretmenler 2023 Ocak zammı ile beraber 18 bin 246 lira maaş alıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı yer değiştirme mevzuatına göre yer değiştirmelerde zorunlu hizmet affına uğrayanlarda 3 yıl şartını kaldırdığı görüldü. 3 yıl şartı bulunmaktadır. Değişiklik sonrası tüm öğretmenler zorunlu hizmetten muaf edilmişlerdi.
Madde 50/A – (Ek:15/4/2020-7243/24 md.) Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.
Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen ek ders ücretlerinde yapılan değişiklik ile; Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL'den 5 bin 740 TL'ye yükselirken, Haftada 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 TL'ye çıktı.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN EK DERS ÜCRETİ NE KADAR OLDU EYLÜL 2023? Başkan Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada öğretmen sayısının yetersiz olması durumunda ücretli öğretmenlerin haftada 40 saate kadar ders verebileceği belirtildi.
Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.
Sözleşmeli öğretmenler işçi statüsünde olduğu için çalıştıkları kurumdan sevk almak zorundadır.
Atanan öğretmenler en az 3 yıl boyunca sözleşmeli çalışmalıdırlar. 3 yıl sonunda kadroya geçiş yaparak 1 yıl da kadrolu olarak atandığı kurumda çalışmalıdır. Ancak 3 yılın dolmasıyla öğretmen evli olduğu halde aile birliği mazeretini kullanarak son 1 yılını eşinin yanında çalışarak doldurabilir.
Sözleşmeli öğretmenler asker öğretmen olarak görev yapmak üzere görevden ayrıldıklarında sözleşmeleri feshedilmektedir.
MADDE 6 - Sözleşmeli öğretmen, sosyal güvenlik bakımından 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabidir. Sözleşmeli öğretmenlerin sigorta pirimi kesintileri ayda 30 gün üzerinden yapılır. Sigorta primlerine esas brüt ücret üzerine ilave edilecek işveren katkısı genel bütçeden karşılanır.
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), Danıştay kararına göre, sözleşmeli öğretmenlerin 30 günü aşan rapor kullanmaları halinde sözleşmelerinin feshedilemeyeceğini, bu kararın kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm sözleşmeli personeli kapsadığını bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri