Yine belirtilmesi gerekirse; belirli şekle bağlı olarak yapılmış olan /yapılması gereken bir sözleşmenin tümünün veya bazı kısımlarının değiştirilmesi de kural olarak aynı şekilde yapılmalıdır. Yani kanunen yazılı olması gereken bir sözleşmenin değiştirilmesinin de yazılı olarak yapılması gereğini ifade eder.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
Sözleşmelerde Şekil. TBK m. 12: «Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir şekle bağlı değildir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz.»
Türk Borçlar Kanunu'nda sözleşmeler, kural olarak, hiçbir şekle bağlı değildir. Diğer bir ifadeyle, kanunda kendisi için bir şekil kuralının öngörülmediği bir sözleşmenin taraflarca sözlü, yazılı veya resmi şekilden herhangi birinin tercih edilmesi suretiyle yapılması mümkündür.
İlgili 26 soru bulundu
Her irade beyanı söz, yazı, işaret gibi belirli bazı kalıplar ile dış dünyaya aksettirilir. Bu sebeple bir sözleşmenin şekle bağlı olmadığından bahsedildiğinde bununla şekilsizlik değil, o irade beyanının, o sözleşmenin geçerliliğinin belirli bir şekil türüne tabi olmadığı anlaşılmalıdır.
Ayrıca maddenin devamına göre ise kanunda öngörülen şekle uyulmadan yapılan sözleşmelerin hüküm doğurmayacağı belirtildiğinden bu şekle uyulmadan yapılan sözleşmelere, hükümsüzlük (geçersizlik) yaptırımı uygulanmaktadır.
Yine belirtilmesi gerekirse; belirli şekle bağlı olarak yapılmış olan /yapılması gereken bir sözleşmenin tümünün veya bazı kısımlarının değiştirilmesi de kural olarak aynı şekilde yapılmalıdır. Yani kanunen yazılı olması gereken bir sözleşmenin değiştirilmesinin de yazılı olarak yapılması gereğini ifade eder.
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.
Kişilerin, diledikleri şekilde sözleşme yapabilecekleri anlamına gelen şekil serbestisi TBK m. 12'de düzenlenmiştir. Buna göre, sözleşmelerin hüküm doğurması hiçbir şekle bağlı değildir; meğerki kanunda aksi öngörülmüş olsun. Kanunda öngörülen şekle, kanuni şekil denir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
Hukuki işlemin geçerliliği bir şekil şartına bağlı kılınmışsa bir sıhhat şeklinden bahsedilir. Türk-İsviçre Borçlar Hukuku sisteminde BK.'nun şekle uyulmayı emrettiği bütün durumlarda o şekle uyma akdin sıhhat şartıdır (10). İradi şeklin de sıhhat şekli olduğu aksi ispat edilebilen bir karinedir (11).
Kural olarak bir hukuki işlemin geçerli olabilmesi için iradenin belli bir şekilde beyan edilme mecburiyeti yoktur. Taraflar diledikleri gibi iradelerini ortaya koyabilirler. Ancak bazı hukuki işlemler için şekil mecburiyeti kanun koyucu tarafından öngörülmüştür. Taşınmaz satımı resmi şekle tabidir.
Sözleşmenin resmi şekle uygun olarak yapılmaması uygulama ve doktrinde şekle aykırılık olarak kabul edilmektedir. Bu hususda hukuka aykırılık ise şekle aykırılığı da kapsayan genel bir kavramdır. Bu bağlamda butlan, şekle aykırı yapılmış olan sözleşmenin sonucunu tanımlamaktadır.
Bunlardan en önemlisi de sözleşmenin noter huzurunda düzenlenip tarafların noter onayı ile sözleşmeyi kabul etmesidir. Çünkü sözleşme şartları uygulansa bile noter onayı olmadığı takdirde taraflar arasında taşınmazın satış vaadine dair yapılan bu sözleşme geçerli olmaz.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve korkutma (TBK m. 37), bir hukuki işlemin iptaline neden olan irade bozukluğu halleridir.
Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için, sözleşmenin taraflarının irade beyanlarının karşılıklı ve birbiriyle uyum içinde olması gerekir. Bir sözleşmede tarafların karşılıklı çıkarları bulunur. Örneğin herhangi bir malı satın alırken yapılan iş sözlü bir sözleşmedir.
Hukuk düzeninin sınırları içerisinde bir sözleşmenin konusu sözleşmeyi yapanlar tarafından yasaların sunduğu serbesti içinde diledikleri şekilde belirlenebilir. Yasalardaki emredici hukuk kurallarına, ahlaka, kamu düzenine yada kişilik haklarına aykırı olmadığı sürece iki tarafın yaptığı sözleşme geçerlidir.
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ 01/03/2021 tarihli kararında düzenleme tarihi bulunmayan iş sözleşmesini geçerli kabul etmedi.
Sözleşmenin Unsurları Bir sözleşmenin esaslı unsurları, o sözleşmenin mevcut olabilmesi için mutlak surette bulunması gerek olan unsurlardır. Sözleşmede bu unsurlar; “satılan şey”, “semen” ve “tarafların satılan şey ile semenin mübadele edilmesi (değiştirilmesi) hususundaki anlaşmaları”dır.
Yasa tarafından şekle bağlı işlemlerde şekil eksikliği halinde benimsenen yaptırım, kural olarak, kesin hükümsüzlüktür. Ayrıca yasa, taraflara işlemleri şekle bağlama yetkisi tanımış ve iradi şekle uyulmamanın yaptırımını “tarafları bağlamama” olarak belirlemiştir.
Bir anlaşmaya varabildikleri sürece sözleşme kendilerince uygun görüldüğü şekilde değiştirilebilir. Kamu ihale kurallarına tabi olan ihale makamları ise farklı bir konumdadır.
Resmi şekilde yapılmayan taşınmaz satış sözleşmeleri geçersiz olup taraflar arasında hiçbir bağlayıcılıkları yoktur. BK m 29'a göre bir ön sözleşmenin geçerlilik şartı başka bir kanunda düzelme yoksa ileride kurulacak sözleşmenin şekline tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri