Çalışılan meyve suları içinde asiditesi en fazla olan vişne suyu olup (pH=2.60± 0.240) dır. Bunu takiben portakal suyu (pH-3.56 0.196), elma suyu (pH=3.60± 0.240), şeftali suyu (pH=3.85± 0.196) kayısı suyu (pH-4.07 0.240) gelmektedir.
Viflne suyunun titrasyon asitli¤i 13.5-29.2 g/L aras›ndad›r. Baflat organik asit L-malik asittir ve miktar› 14.3-29.2 g/L dir. Buna karfl›l›k sitrik asit 51.9-115.0 mg/L aras›nda bulunmaktad›r (7).
Meyve sularının içerisinde farklı oranlarda birçok organik asit bulunur. Bu asitler, oksalik asit, sitrik asit monohidrat, sitrik asit anhidrat, malik asit, laktik asit ve askorbik asit olarak görülebilir.
Pastörizasyon. Elma suyu asidiktir. Tipik olarak pH değeri 3.4 olduğundan, diğer birçok meyve suyundan daha kısa sürede veya daha düşük sıcaklıklarda pastörize edilebilir.
Elma suyu asidik yapıdadır.
Kayısı, muz, buğday, böğürtlen, şeftali, çilek gibi orta derece asidiktir. Elma suyunun PH değeri 3.4 düzeyindedir.
İlgili 32 soru bulundu
Muzun pH'ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir. Bu düşük asitli meyve, tahriş olmuş bir özofagus astarını kaplayarak asit reflüsü olanlara yardımcı olabilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle, muzun sindirimi de kolaydır.
Böylece kazein topakçıkları bir araya gelerek büyümeye başlar. Ananas suyu limon suyu kadar asidik bir madde değildir.
Havuç şeker içeren bir sebze olduğu için şeker hastalarının havuç suyu içmeden önce doktora danışmaları gerekir ve havuç suyu pantotenik asit ve folik asit içerdiği için asidik yapıdadır.
Özellikle bu grupta olan kola, 2.7 değeriyle en yüksek asitli içecek olup, sirkeden bile daha asitlidir.
Limonun suyu yaklaşık % 5 ila % 6 sitrik asit olup pH'ı ise 2.2 dir ve bu nedenle ekşi bir tadı vardır.
Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır. Kansere yakalanma riskini, artrit ve osteoartritten kaynaklanan ağrıları azaltır.
Birçok meyve sitrik asit içermektedir. Fakat sitrik asit içeren meyveler çoğunlukla turunçgillerdir. Bu meyvelerin başında greyfurt, limon, misket limonu, mandalina ve portakal gelmektedir.
“Maden Suyu Asitlidir”(Yanlış)
Tersine maden sularında, aslında mide asidini tamponlayan bikarbonat bulunmaktadır. Mide ekşime ve yanmalarında halk arasında çok iyi bilinen maden suyunun yararlı etkisi de buna bağlıdır.
Ancak vişne asidik bir meyve olduğu için aç karnına tüketildiği zaman mide yanmalarına yol açabiliyor.
Vişne suyunun titrasyon asitliği 13.5-29.2 g/L arasında değişmektedir. Baskın organik asit L-malik asittir ve miktarı 14.3-29.2 g/L dir. L-malik asidi 51.9-115.0 mg/L ile sitrik Page 11 2 asit izlemektedir.
9.Baharatlar, acılı gıdalar, koyu çay, kahve, neskafe, çikolata, salçalı gıdalar, asitli meyve suyu (portakal suyu, vişne suyu) ve meşrubatlar (coca-cola vb.) gibi reflüye neden olabilecek gıdalardan uzak durunuz.
İyi nitelikteki bir diş macununun pH düzeyi 8 ile 9 arasında yer almaktadır. pH cetveli içerisinde yediden büyük değer almış olan maddeler baz veya bazik madde şeklinde isimlendirilmektedir. Bu nedenle diş macunu bazdır.
Çay, tanen ya da tannik asit adı verilen bir bileşik sınıfı açısından zengin bir içecektir.
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır.
Asit Üreten Besinler : Kırmızı et, kanatlı hayvanlar, av etleri, sucuk, pastırma, sakatat, et suyu, balık, peynir, yumurta (yumurta akı asitten çok zengin, yumurta sarısıtek başına baziktir), fasulye, bezelye, mercimek, yerfıstığı gibi hububatlar (istisna: soya fasulyesi), kuşkonmaz, lahana, ham meyve, sirke, hardal, ...
Portakal suyu genellikle % 1-1.3 sitrik asit içerir, ancak bu miktar % 0.5 ila 1.3 arasında değişebilir. Sitrik asitten sonra, turunçgillerde en yüksek konsantrasyona sahip olan asit malik asittir.
Turşu, laktik asit fermantasyonunun bir ürünüdür. Laktik asit fermantasyonu, sebze ve meyvelerin yüzeyindeki doğal mikro florada bulunan laktik asit bakterileri tarafından gerçekleştirilir.
Greyfurt, diğer tüm turunçgiller gibi sitrik asit içeriyor.
Tüm faydalarına rağmen bazı kişilerde kiviye karşı alerjik reaksiyon gelişir. Kivi alerjisi olan kişiler, kiviye maruz kaldığında deride kızarık veya ağızda karıncalanma hissi yaşayabilirler. Bağışıklık sisteminin kivide bulunan bazı maddeleri olumsuz tepki vermesi alerjik reaksiyonu oluşturur.
Ispanak, lahana, salatalık, kereviz, maydanoz, brokoli, avokado, domates, biber, patates gibi besinler bazik besin gruplarına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri